You are here

Πράσινο βουλής στις φοροελαφρύνσεις για ΜΕΔ

10/07/2018 10:52

Η βουλή υπερψήφισε ομόφωνα τις προτάσεις νόμου που αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις, στις περιπτώσεις που η ακίνητη ιδιοκτησία πωλείται σε τρίτα πρόσωπα και το προϊόν πώλησης διατίθεται για τη μείωση ή εξόφληση δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι η βουλή είχε ψηφίσει προτάσεις που προέβλεπαν φορολογικές ελαφρύνσεις στις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων δανείων που εμπεριείχαν τη μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας από το δανειολήπτη στο δανειστή. 

Οι εν λόγω ελαφρύνσεις, οι οποίες ισχύουν μέχρι το τέλος του 2019, δεν ίσχυαν στις περιπτώσεις που η ακίνητη ιδιοκτησία πωλείτο σε τρίτους, στην ελεύθερη αγορά και το προϊόν πώλησης διατίθετο για τη μείωση ή εξόφληση δανείων.

Οι πέντε προτάσεις που ψηφίστηκαν σήμερα επεκτείνουν την εφαρμογή φοροελαφρύνσεων και σε αυτές τις περιπτώσεις και αφορούν συγκεκριμένα τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, την έκτακτη εισφορά για την άμυνα και τα χαρτόσημα και τα τέλη μεταβίβασης που καταβάλλονται στο κτηματολόγιο και θα έχουν ισχύ επίσης, μέχρι το τέλος του 2019.

Στο πλαίσιο της συζήτησης είχε επισημανθεί η ανάγκη διόρθωσης στα κείμενα των προτάσεων νόμου του ορισμού του όρου «αναδιάρθρωση» για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής, καθώς και η ανάγκη απάλειψης σχετικής πρόνοιας σύμφωνα με την οποία η διάθεση του ακινήτου πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός τριών μηνών από την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας, ειδάλλως η ακίνητη ιδιοκτησία διατίθεται και μεταβιβάζεται στο δανειστή.

Οι ελαφρύνσεις αφορούν συγκεκριμένα, την περίπτωση πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου από τον δανειολήπτη στην ελεύθερη αγορά με σκοπό τη μείωση ή την εξόφληση μη εξυπηρετούμενου δανείου, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και καλύπτουν δάνεια που συνάφθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Οι απαλλαγές από τις πιο πάνω φορολογίες θα μπορούν να εφαρμοστούν τόσο στις περιπτώσεις πώλησης ακινήτου σε ιδιώτη αγοραστή όσο και στις περιπτώσεις πώλησης σε εταιρεία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, πριν από τη ψηφοφορία αναφέρθηκε σε υπόδειξη που δέχθηκε για ενσωμάτωση στη νομοθεσία των περιπτώσεων που ένα δάνειο είναι σε φορέα, όπως θα είναι σε μερικές εβδομάδες δάνεια ύψους €7,5 δισ. τα οποία θα ενταχθούν σε ειδικό όχημα του Συνεργατισμού.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναφέρθηκε στην ανάγκη αποτροπής δημιουργίας ιδιοκτητών ακινήτων δύο ταχυτήτων και ευρύτερης αντιμετώπισης του θέματος των κινήτρων για ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να τα εμπορευτούν.

Της Μαρίας Χαμπή