You are here

Πρόταση νόμου για τα μάτια της ΕΚΤ

12/02/2019 07:04

Προσπάθεια θωράκισης των κεφαλαίων τραπεζών στα μάτια της ΕΚΤ, φαίνεται ότι καταβάλλεται με πρόταση νόμου που τέθηκε χθες ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και η οποία προβλέπει ρυθμίσεις σε σχέση με τον περί φορολογίας του εισοδήματος νόμου.

Η πρόταση νόμου βουλευτών του ΔΗΣΥ προβλέπει ότι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση η οποία έχει δημιουργηθεί ή δημιουργείται σε πιστωτικό ίδρυμα, λόγω φορολογικών ζημιών που έχουν μεταφερθεί ή μεταφέρονται από άλλο πιστωτικό ίδρυμα το οποίο έχει αναδιοργανωθεί ή εξυγιανθεί με βάση τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας και αποκτηθεί από το προγενέστερο ίδρυμα, θα μπορεί να πιστωθεί έναντι συγκεκριμένων φόρων.

Η ρύθμιση, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών, αφορά ουσιαστικά λογιστικές αλλαγές στον τρόπο καταβολής της φορολογίας από τράπεζες που συγχωνεύθηκαν, με στόχο να δοθεί το δικαίωμα σε αυτές να καταβάλλουν το φόρο σε βάθος χρόνου μέχρι 15 χρόνων.

Η πρόταση νόμου φαίνεται να συνδέεται με νομοσχέδιο που κατατέθηκε εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας το Νοέμβριο του 2017, το οποίο προέβλεπε ισόποση μεταφορά λογιστικών ζημιών συγχωνευθέντων πιστωτικών ιδρυμάτων σε 15 έτη και το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών αναμενόταν να επιφέρει θετικές αλλαγές στα οικονομικά της Τράπεζας Κύπρου.

Οι εισηγητές της πρότασης σημειώνουν ότι η προτεινόμενη μεταχείριση της αναβαλλόμενης φορολογίας αποτελεί κοινή πρακτική που ήδη αξιοποιείται από αριθμό χωρών της ευρωζώνης.

Για τα μάτια της ΕΚΤ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, η νέα ρύθμιση θα επιτρέψει στις επηρεαζόμενες τράπεζες, να παρουσιάζουν υψηλότερα κεφάλαια, εφόσον τα ανάλογα ποσά θα θεωρείται από λογιστικής άποψης ότι περιλαμβάνονται στα βιβλία της τράπεζας, ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να τα αποδεχθεί ως κεφάλαια.

Η αλλαγή κρίθηκε αναγκαία έτσι ώστε να υπάρχει συμφωνία με τους νέους κανόνες του ευρωσυστήματος, καθώς μετά από αλλαγή των πανευρωπαϊκών κανόνων η «αναβαλλόμενη φορολογία» δεν ερμηνεύεται ως κεφάλαιο, ενώ στην εν λόγω ερμηνεία εμπίπτει η «φορολογική πίστωση», όπως αναφέρθηκε.

Εξηγώντας τον σκοπό της πρότασης νόμου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε ότι πρακτικά θα πληρώνεται η ίδια φορολογία. Πρόσθεσε ότι το ευρωσύστημα δεν αναγνωρίζει την αναβαλλόμενη φορολογία αλλά, σίγουρα αναγνωρίζει τη φορολογική πίστωση και με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οι συζητήσεις, είπε.

Σημείωσε ότι τα ανάλογα ποσά θα μπορούν να μετρούν στα κεφάλαια της τράπεζας όταν αυτά τυγχάνουν εξέτασης από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ο έφορος φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης διαβεβαίωσε ότι δεν προκύπτουν απώλειες φορολογίας με αυτή τη ρύθμιση.

Αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, σημείωσε ότι «το θέμα είναι να μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσα λεφτά θα μπορούν να μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου», προσθέτοντας ότι σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρείται πιο στερεή η βάση της φορολογικής πίστωσης αντί της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Με τη ρύθμιση συμφώνησαν εκπρόσωποι του υπουργείου οικονομικών, του δικηγορικού συλλόγου, του συνδέσμου εγκεκριμένων λογιστών και της Κεντρικής Τράπεζας.

Εκπρόσωπος της ΚΤ, σημείωσε ότι πρόκειται για διόρθωση σε σχετική νομοθεσία που πέρασε το 2013 η οποία ενισχύει την κεφαλαιακή βάση όποιας τράπεζας εμπίπτει στις πρόνοιές της και η οποία έπρεπε να υπάρχει από την αρχή.

Εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών αναφέρθηκε ότι η δημοσιονομική επίδραση της ρύθμισης είναι ουδέτερη.

Τα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο με βουλευτές του ΑΚΕΛ να αναφέρουν ότι η ρύθμιση είναι κατανοητή επί της αρχής αλλά, να σημειώνουν ότι θέλουν να εξετάσουν ζητήματα νομιμότητας.

Της Μαρίας Χαμπή