You are here

Κ. Ηροδότου: Οι αλήθειες για αναστολή δόσεων

29/03/2020 15:54

Στο θέμα της αναστολής δόσεων και τις αλήθειες που ισχύουν αναφέρεται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Στην ολομέλεια της βουλής θα τεθούν προς ψήφιση η παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες και η αναστολή στις δόσεις δανείων.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο διοικητής αναφέρεται σε κάποιες αλήθειες που πρέπει να ξέρει ο κόσμος με δάνεια για το μορατόριουμ ως έχει υποβληθεί:

1. Αναστέλλεται για τα φυσικά πρόσωπα, Αυτοτελώς Εργαζομένους και Επιχειρήσεις, η υποχρέωση καταβολής των δόσεων περιλαμβανομένων και των τόκων.

2. Νοείται περαιτέρω ότι το σύνολο των δόσεων κεφαλαίου και τόκων που θα ανασταλούν, κατά την ημερομηνία λήξεως της ισχύος του διατάγματος, θα προστίθενται στο υπόλοιπο του δανείου και δεν θα καθίστανται άμεσα πληρωτέα.

3. Αναστέλλεται επίσης η λήψη μέτρων από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς για ανάκτηση των πιστωτικών διευκολύνσεων.

4. Ανατοκισμός: το επιβάλουν οι κανόνες για να μην καταχωρηθεί αυτόματα το δάνειο ως ΜΕΔ. ΟΜΩΣ σε δάνειο €100,000, 10ετές με 3% επιτόκιο, ο ανατοκισμός λόγω της αναστολής θα είναι συνολικά κάτω από €55.

Αλλαγές στο δεύτερο νομοσχέδιο

Σε δική του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο υπουργός οικονομικών αναφέρει ότι το ν/σ για αναστολή δόσεων δανείων & τόκων απαιτείται για να σταματήσει η καταβολή δόσεων τους επόμενους 9 μήνες. «Η έκκληση μου να ψηφιστεί για να μην πρέπει ο κόσμος να συνεχίσει να καταβάλλει δόσεις και να αυξηθούν & επικίνδυνα τα ΜΕΔ», αναφέρει.

«Το 2ο ν/σ αφορά κρατικές εγγυήσεις για Χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις (όχι στις τράπεζες) που ΔΕΝ θα δίνονταν αυτή την περίοδο. Για να πληρωθούν προμηθευτές, μισθοί κλπ χωρίς να γίνουν χρεοκοπίες και μαζικές απολύσεις την ώρα της κρίσης», σημειώνει.

«Στο ν/σ για τις κρατικές εγγυήσεις μπορούν να γίνουν αλλαγές χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία και αυτό προβλέπεται και από το ίδιο το ν/δ. Η κυβέρνηση (όπως όλη η ΕΕ) είναι αδύνατον να στηρίξει το παζάρι μόνο με απευθείας δημοσιονομική στήριξη χωρίς τέτοιο πρόγραμμα ρευστότητας», τονίζει.

Το ν/σ για τις κρατικές εγγυήσεις προβλέπει επίσης σημαντικό ποσό (250 εκ) για εγγύηση τόκων στους μέχρι σήμερα συνεπείς που στο τέλος της περιόδου θα έχουν πραγματικό πρόβλημα αποπληρωμής των τόκων λόγω της κρίσης πανδημίας.

Γ.Χ.