You are here

Άγνοια από ΥΠΟΙΚ και Βουλή για το μηχανισμό της ΚΤ

28/03/2023 07:31

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και το ΥΠΟΙΚ, φαίνεται να μην έχουν γνώση ως προς τον ισχυρισμό που διατύπωσε χθες με ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) ότι η δέσμευση του διοικητή Κωνσταντίνου Ηροδότου, που έκανε διαδοχικά ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον Αύγουστο του 2019 για τη δημιουργία μηχανισμού, έχει ήδη υλοποιηθεί.

Mέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που ρωτήθηκαν σχετικά από τη StockWatch για να σχολιάσουν την ανακοίνωση της ΚΤ δήλωσαν άγνοια επί του θέματος, όπως άγνοια δήλωσαν και τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ που έχουν γνώση και αρμοδιότητα σε σχέση με το επίμαχο θέμα της διαχείρισης των προβληματικών δανείων στο τραπεζικό σύστημα.

«Δεν μας έχει υποβληθεί εκ μέρους της ΚΤ οποιοδήποτε πλαίσιο το οποίο να αναφέρεται στη δημιουργία μηχανισμού για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ)», ανέφεραν στη StockWatch πηγές του ΥΠΟΙΚ, οι οποίες άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να εκδοθεί σήμερα εκ μέρους του υπουργείου σχετική ανακοίνωση.  

Την ίδια ώρα Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών σημείωσαν ότι από τον Αύγουστο του 2019, όταν ο διοικητής της ΚΤ είχε δεσμευτεί να καταθέσει σχετικό μηχανισμό για να αποφευχθούν διαδοχικές αναστολές του νόμου για τις εκποιήσεις, δεν ήρθε τίποτε ενώπιον τους.

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΚΤ εκδόθηκε με αφορμή δημοσίευμα της StockWatch στο οποίο αποτυπώνονταν τεκμηριωμένα, προβληματισμοί, πράξεις και παραλείψεις του διοικητή της ΚΤ, τόσο για τον πολυαναμενόμενο εδώ και τέσσερα χρόνια μηχανισμό για προβληματικά δάνεια, όσο και για το «εξαφανισμένο» νομοσχέδιο περί διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί από το 2013, ή τουλάχιστο από τον Απρίλιο του 2018, όταν ο ίδιος ο κ. Ηροδότου, είχε αναλάβει τα ηνία της εποπτικής αρχής.

«Από τις 2 Νοεμβρίου 2021 έχει κατατεθεί εκτενής και αναλυτικά επεξεργασμένη πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, με βάση το Σύνταγμα, είναι το αρμόδιο όργανο για να την προώθηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων», αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση της ΚΤ.

Προστίθεται πως η ΚΤ δημιούργησε το μηχανισμό σε συνεργασία με εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους που προσέλαβε κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού και συνέταξαν και τις τροποποιήσεις των σχετικών νομοθεσιών για την εφαρμογή και λειτουργία του προτεινόμενου μηχανισμού.

Στο ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ουδείς γνωρίζει για την πρόσληψη των εξειδικευμένων νομικών συμβούλων από την ΚΤ καθώς επί του θέματος δεν υπήρξε οποιαδήποτε συνεννόηση ή ενημέρωση, ούτε καν για τους όρους εντολής των εν λόγω εμπειρογνωμόνων.

Η ΚΤ, επιπρόσθετα, είχε ανακοινώσει πρόσφατα πως έχει αναθέσει σε έγκριτους διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους τη διαμόρφωση πρότασης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (NPL project) με στόχο την υποβοήθηση του συνόλου του τραπεζικού συστήματος για τη μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων και ενίσχυσης της προστασίας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς που μίλησαν τη StockWatch είχαν εκφράσει την άποψη πως αυτό το έργο που ανακοινώνει σήμερα η ΚΤ θα έπρεπε να είχε αποφασιστεί και εφαρμοστεί προ πολλού όταν οι ισολογισμοί των τραπεζών «υπέφεραν» από τα κόκκινα δάνεια.

Η ΚΤ στη χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρεται στη συνεισφορά της ΚΤ σε σχέση με την πρόοδο του κυπριακού τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια, την οποία χαρακτηρίζει «σημαντική και αναγνωρίζεται διεθνώς».

Η ΚΤ, προστίθεται στην ανακοίνωση, διαχειρίστηκε σημαντικές κρίσεις και είναι για αυτό που σήμερα το τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και θωρακισμένο σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες.

Του Λεύκου Χρίστου