You are here

Αγνόησαν το καμπανάκι για κενά στο νόμο στεγαστικών δανείων

11/01/2019 15:28

Η ολομέλεια της βουλής ανέβαλε εκ νέου τη ψήφιση του νομοσχεδίου αναφορικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές σε σχέση με ακίνητα που προορίζονται για κατοικία, το οποίο αποσκοπούσε στην κάλυψη κενού εναρμόνισης με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του υπουργείου οικονομικών.

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο είχε ως στόχο την πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία εφόσον κατά τη ψήφιση του εν λόγω νόμου από την ολομέλεια της βουλής, είχαν αφαιρεθεί υποχρεωτικές πρόνοιες οδηγώντας σε ελλιπή εναρμόνιση με την οδηγία.

Από τον Οκτώβριο που κατατέθηκε το τροποποιητικό νομοσχέδιο η ολομέλεια είχε αναβάλει δύο φορές τη ψήφισή του.

Σήμερα, η βουληή αποφάσισε νέα αναβολή αγνοώντας σχετική επιστολή που απέστειλε πριν από μερικές μέρες το υπουργείο οικονομικών.

Την αναβολή ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε σε ερώτημα που έχει τεθεί στην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με ζήτημα που άπτεται της νομοθεσίας και το οποίο δεν έχει ακόμα απαντηθεί, όπως είπε.

Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι κατά την συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών στις 3 Δεκεμβρίου, με την διοικήτρια της ΚΤ, τέθηκε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφέροντος σε ότι αφορά δύο αδειοδοτημένες εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στη λίστα μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τη σύνδεσή τους με πιστωτικά ιδρύματα.

Το ερώτημα, όπως είπε, δεν έχει ακόμα απαντηθεί και ως εκ τούτου ζητείται η αναβολή της ψήφισης ώστε να ληφθεί η απάντηση της ΚΤ. Το αίτημα του κ. Σιζόπουλου έγινε αποδεκτό.

Στην επιστολή, το υπουργείο επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει ήδη αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, που αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν την κατάθεση προσφυγής στο δικαστήριο της ΕΕ, εναντίον της κυπριακής Δημοκρατίας και τονίζει ότι η προθεσμία εναρμόνισης έχει λήξει δίνοντας έτσι περιθώριο στην Κομισιόν να προσφύγει σε δικαστικά μέτρα, με ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου.

Το πρόστιμο, εκτός από ένα άπαξ ποσό, μπορεί όπως αναφέρεται να περιλαμβάνει και περιοδική χρηματική ποινή για το μετέπειτα χρονικό διάστημα μέχρι την στην πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία.

Της Μαρίας Χαμπή