You are here

ΑΚΕΛ: Στέγη σε ενυπόθηκο εάν εκποιηθεί κατοικία

21/01/2021 14:16

Πρόταση νόμου που προνοεί αναστολή κάθε εκποίησης ακινήτου από τις τράπεζες όσο εκκρεμεί δικαστική διαδικασία, κατέθεσε στη Βουλή το ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης, στόχος είναι «να αποκατασταθεί το δικαίωμα των ενυπόθηκων οφειλετών για πρόσβαση στην δικαιοσύνη».

Συγκεκριμένα, προνοείται ότι δεν θα προωθείται επίδοση ειδοποίησης για σκοπούμενη πώληση ενυπόθηκου ακινήτου μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της ουσίας της διαφοράς από το δικαστήριο. Ως λόγοι διαφοράς καταγράφονται «οποιαδήποτε διαδικασία αγωγής ή έφεσης κατά δικαστικής απόφασης, ή αίτησης παραμερισμού εκδοθείσας υπέρ τραπεζικού ή πρώην συνεργατικού ιδρύματος ή επενδυτικού ταμείου ή εταιρείας διαχείρισης δανείων δικαστικής απόφασης στις οποίες διαδικασίες (ένδικα μέσα αγωγής, έφεσης ή αίτησης παραμερισμού) αποτελούν επίδικα θέματα είτε η αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού είτε η επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών, είτε η επίκληση οποιωνδήποτε άλλων παρανομιών και/ή λόγων ακυρότητας των συμβάσεων δανείων και/ή υποθηκών».

Επίσης με την πρόταση σκοπείται η εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης για διασφάλιση στέγης σε περίπτωση εκποίησης κύριας κατοικίας. Συγκεκριμένα προνοείται ότι σε περίπτωση εκποίησης, «το προϊόν της πώλησης προέκυψε καθ’ ολοκληρίαν ή μερικώς από την πώληση της κύριας κατοικίας, τούτο δεν διατίθεται προς εξόφληση του συνόλου των απαιτήσεων του ενυπόθηκου δανειστή, μέχρις ότου για τη στέγαση του ενυπόθηκου οφειλέτη και των μελών της οικογένειας του γίνουν επαρκείς κατά την κρίση του Επαρχιακού Δικαστηρίου διευθετήσεις, κατόπιν σχετικής αίτησης του ενυπόθηκου δανειστή, η οποία θα πρέπει να υποβάλλεται πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της κύριας κατοικίας ενυπόθηκου οφειλέτη».

Την πρόταση υπογράφουν οι βουλευτές Στέφανος Στεφάνου, Άριστος Δαμιανού και ΆντροςΚαυκαλιάς.