You are here

Το ΑΚΕΛ θέλει να δυσκολέψει τις εκποιήσεις

26/06/2018 07:16

Προτάσεις νόμου για την επέκταση των μέτρων προστασίας των εγγυητών και για τη ρύθμιση της εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων, προωθεί το ΑΚΕΛ, με ρυθμίσεις που καθιστούν ακόμα πιο σύνθετο το αποτυχημένο πλαίσιο που υιοθετήθηκε πριν λίγα χρόνια για εισπράξεις δανείων.

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ προκύπτουν σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση, που προωθεί στη βουλή ρυθμίσεις για αλλαγή του πλαισίου, ώστε να διευκολυνθούν οι εκποιήσεις.

Τόσο το υπουργείο οικονομικών όσο και οι τράπεζες εξέφρασαν χθες στη βουλή έντονες διαφωνίες με τις προτάσεις του ΑΚΕΛ.

Με την πρόταση που αφορά τις εκποιήσεις επιμηκύνεται σε 90 ημέρες από 30 ημέρες μετά την ημερομηνία επίδοσης σχετικής ειδοποίησης, η προθεσμία στον οφειλέτη για να εξοφλήσει το οφειλόμενο ποσό, προκειμένου να μην προχωρήσει ο δανειστής σε διαδικασία εκποίησης.

Επιπρόσθετα, προτείνεται η επιμήκυνση και της προθεσμίας που προβλέπεται για πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου με πλειστηριασμό, δεδομένης της μη εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού από 30 ημέρες σε 90 ημέρες από την παραλαβή σχετικής ειδοποίησης.

Παράλληλα, προτείνεται η τροποποίηση ερμηνευτικής διάταξης για τον όρο «επίδοση» ώστε η παράδοση να πραγματοποιείται διπλοσυστημένη ή με ιδιωτική επίδοση και σε αντίθετη περίπτωση ο ενυπόθηκος οφειλέτης να έχει τη δυνατότητα υποβολής παραπόνου εναντίον του δανειστή στον χρηματοοικονομικό επίτροπο για μη συμμόρφωση προς την υποχρέωση επίδοσης ειδοποιήσεων κατά τον καθορισμένο τρόπο.

Σχολιάζοντας την πρόταση η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Λούση Ηροδότου Μούσκου, σημείωσε ότι το πλαίσιο εκποιήσεων είναι ήδη αναποτελεσματικό και πως με τις εν λόγω τροποποιήσεις θα γίνει ακόμα πιο αναποτελεσματικό.

«Πιστεύουμε έντονα ότι η συγκεκριμένη τροπολογία θα κάνει ακόμα δυσκολότερη και αναποτελεσματική τη διαδικασία εκποιήσεων, επομένως το υπουργείο τάσσεται εναντίον», είπε η κ. Μούσκου, αναφερόμενη στην επιμήκυνση της περιόδου που παρέχεται πριν την έναρξη διαδικασίας εκποίησης ακινήτου.

 Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει σχετικό νομοσχέδιο στη νομική υπηρεσία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σημείωσε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στο νόμο οι οποίες ωστόσο, λειτουργούν ως δίκτυ προστασίας.

Η εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών Δήμητρα Βαλιαντή - Πλατή διαφώνησε με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις υποστηρίζοντας ότι θα ακυρωθεί ο σκοπός των νέων ρυθμίσεων που είναι να γίνονται πιο γρήγορα οι αναγκαστικές εκποιήσεις. «Υπάρχει ήδη πολύς χρόνος για να έρθει κάποιος καλοπροαίρετος οφειλέτης για ρύθμιση των οφειλών του», υποστήριξε.

Τρεις προτάσεις για επέκταση προστασίας εγγυητών

Οι άλλες τρεις προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ που συζητήθηκαν σήμερα στην επιτροπή οικονομικών, προνοούν επέκταση των μέτρων προστασίας των εγγυητών σε συμβάσεις εγγύησης που συνήφθησαν μετά από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του βασικού νόμου την 7η Μαΐου 2015, μέχρι και το 2021.

Ειδικότερα με την πρώτη πρόταση νόμου επεκτείνεται η προστασία εγγυητή σύμφωνα με την οποία αφενός επιβάλλεται ότι για τον καθορισμό του ύψους των μηνιαίων δόσεων που καταβάλλει εγγυητής σε σχέση με τη σύμβαση εγγύησης, θα λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα διαβίωσης του καθώς και οι μηνιαίες δόσεις που καταβάλλει για δικά του χρέη και αφετέρου δεν επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις ο πιστωτής να εκποιήσει την κύρια κατοικία του εγγυητή προς ικανοποίηση της αξίωσης του εναντίον του εγγυητή η οποία προκύπτει από σύμβαση εγγύησης.

Ανάλογη ρύθμιση προωθείται και σε σχέση με την προστασία εγγυητή σύμφωνα με την οποία το ύψος της μηνιαίας δόσης που αυτός καταβάλλει δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση από το μηνιαίο εισόδημα του των λογικών εξόδων διαβίωσης του και των μηνιαίων δόσεων που υποχρεούται να καταβάλλει για δικές του υποχρεώσεις οι οποίες υφίστανται κατά την έκδοση του διατάγματος πτώχευσης.

Τρίτη πρόταση νόμου επεκτείνει κατ’ ανάλογο τρόπο την προστασία η οποία παρέχεται υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις σε εγγυητή και η οποία αφορά τη μη λήψη εναντίον του δικαστικών ή νομικών ή άλλων μέτρων από τους πιστωτές καθώς και το ύψος των μηνιαίων δόσεων που καταβάλλει ο εγγυητής με βάση τη σύμβαση εγγύησης, είτε για οφειλή εταιρείας που καλύπτεται από συμβιβασμό ή σχέδιο διακανονισμού για σκοπούς αναδιάρθρωσης, είτε για επαληθεύσιμα χρέη εταιρείας που τελεί υπό εκκαθάριση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, είχαν ψηφιστεί ομόφωνα τρία νομοσχέδια για την επέκταση κατά τρία χρόνια της περιόδου ισχύος μέτρων για εγγυητές λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

Οι απόψεις των εμπλεκομένων

Εκπρόσωπος της ΚΤ εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά η χρονική επέκταση των ρυθμίσεων, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έτυχαν σημαντικής χρήσης, όπως είπε.

Τοποθετούμενος επί των προτάσεων ο χρηματοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου συμφώνησε με τις προτάσεις σημειώνοντας εντούτοις, ότι δεν αποτελούν ένα γενικό και πλήρες πλαίσιο.

Τη σύμφωνο γνώμη του διατύπωσε επίσης, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης και ο εκπρόσωπος του συνδέσμου δανειοληπτών.

Εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ έκανε λόγο για σημαντικό εργαλείο, χρήσιμο για τους εγγυητές καθώς τους προσφέρει ένα λογικό επίπεδο προστασίας.

Διαφωνούν υπουργείο οικονομικών και τράπεζες

Η εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών Δήμητρα Βαλιαντή – Πλατή σημείωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται πως δικαιολογείται η χρονική επέκταση των ρυθμίσεων, υποστηρίζοντας ότι η διεύρυνση τους ώστε να καλύπτουν μεγαλύτερη ομάδα ατόμων δεν δικαιολογείται στη βάση του αρχικού τους σκοπού που αφορούσε πρωτοφειλέτες και εγγυητές που η οικονομική τους κατάσταση ανατράπηκε λόγω της οικονομικής κρίσης.

Διερωτήθηκε γιατί να επεκτείνονται οι ρυθμίσεις, ώστε να καλύπτουν εγγυητές που δίνουν εγγύηση σήμερα αναλαμβάνοντας το ρίσκο.

Απαντώντας στην κ. Πλατή, ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στα €175 εκ. το 2017. «Είναι προφανές ότι ακόμα και νέες συμβάσεις με εγγυητές μπορεί να έχουν ανάλογη μοίρα», σημείωσε.

Η συζήτηση γύρω από τις προτάσεις αναμένεται να συνεχιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Της Μαρίας Χαμπή