You are here

Άλλα €25 εκατ. για το τρύπιο ταμείο κουρεμένων

21/09/2021 07:29

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε χθες την αποδέσμευση συνολικού ποσού €25 εκατ. για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο αφορά σε κουρεμένους καταθέτες και κάτοχους αξιογράφων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η αξία των περιουσιακών στοιχείων και ειδικότερα των ακινήτων του ταμείου, φαίνεται να έχει μειωθεί λόγω υποχώρησης της αξίας των ακινήτων που έχουν κληροδοτηθεί στο ταμείο.

Το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή την αποδέσμευση του ποσού ύψους €25 εκατ. για τη δημιουργία αποθεματικού, με σκοπό τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου χρηματική στήριξη ομάδων του πληθυσμού, που έχουν συνεισφέρει στην κεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών από ίδιους πόρους.

Σημειώνεται ότι το σχετικό κονδύλι είχε δεσμευθεί τον περασμένο Ιανουάριο, από τη Βουλή κατά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021.

Έπεσε η αξία των ακινήτων του ταμείου

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η εκτιμώμενη αξία των 14 ακινήτων που βρίσκονται στο πάγιο του Ταμείου Αλληλεγγύης ανέρχεται σήμερα στα €80 εκ. σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση όπου υπολογιζόταν στα €100 εκ. περίπου.

Στο πάγιο του Ταμείου Αλληλεγγύης υπάρχουν επίσης μετρητά ύψους €55 εκατ. τα οποία προήλθαν μέσω των προϋπολογισμών από το 2018 και μετά.

Όσο αφορά την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος, αλλά και τη μηχανογράφηση των αιτήσεων που θα υποβάλλουν οι δικαιούχοι, εκπρόσωποι του υπουργείου ανέφεραν ότι παρότι προχωρούν ακόμα βρίσκονται σε προκαταρτικό στάδιο.

Της Ελένης Χαραλάμπους