You are here

Άλλα ο Αρέστη, άλλα η αστυνομία για ποινικές ευθύνες Συνεργατισμού

17/11/2022 13:28

Οικονομικό όφελος από το κλείσιμο του Συνεργατισμού και την παραχώρηση των κόκκινων δανείων στην Altamira, καταλόγισε ο πρόεδρος της τριμελoύς Επιτροπής Γεώργιος Αρέστη, στους πρώην Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλα Χατζηγιάννη και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων του Συνεργατισμού, Βαρνάβα Κουρουνά. Απαντώντας, ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι έγιναν έρευνες και δεν προκύπτουν ευθύνες.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα την πορεία και εξέλιξη των ερευνών της Αστυνομίας σε σχέση με τα όσα προκύπτουν από το πόρισμα της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού,  ο κ. Αρέστη αναφέρθηκε σε ενδεχόμενες ποινικές και αστικές ευθύνες των δύο προσώπων, που χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Χαρακτήρισε τον κ. Χατζηγιάννη από τους κύριους υπεύθυνους για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ενώ για τον κ. Κουρουνά είπε ότι φέρει ευθύνες ενδεχόμενα ποινικές και αστικές, καθώς ήταν ο αρμόδιος, στα τελευταία στάδια πριν την πτώση του Συνεργατισμού, για τη διαχείριση των ΜΕΔ.

Ο κ. Αρέστη τόνισε ότι οι ευθύνες αυτές διαφαίνονται καθαρά στο πόρισμα της Επιτροπής, ενώ επεσήμανε ότι κομβικό σημείο για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, αποτέλεσε η στιγμή που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με την Altamira.

Δήλωσε ότι με βάση γεγονότα που καταγράφονται στο πόρισμα, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι κάποιοι μεθόδευσαν την κατάρρευση του Συνεργατισμού για να προσληφθεί η Altamira και να χειριστεί τα κόκκινα δάνεια του Συνεργατισμού.

Πρόσθεσε ότι δύο πρόσωπα που είχαν τότε σημαντικό ρόλο στις διαβουλεύσεις, ήταν οι κύριοι Χατζηγιάννης και Κουρουνάς, οι οποίοι σήμερα επωφελούνται από τη συμφωνία με την ισπανική εταιρεία.

Ερωτηθείς από βουλευτές για το πως επωφελούνται τα δύο πρόσωπα, είπε ότι ο κ. Κουρουνάς είναι ο διευθυντής της συγκεκριμένης εταιρείας, ενώ ο κ. Χατζηγιάννης εισπράττει προμήθεια.

Απαντώντας επίσης σε άλλη ερώτηση , ο κ. Αρέστη, είπε πως ο τότε υπουργός Οικονομικών, φέρει τεράστια πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Αστυνομία: Δεν προκύπτουν ευθύνες

Παίρνοντας τον λόγο ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου, είπε για την καταγγελία του κ. Αρέστη κατά των δύο προσώπων ότι έγιναν έρευνες και δεν προκύπτουν ευθύνες.

«Σε ότι αφορά τις συνθήκες διαπραγμάτευσης και ανάθεσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Altamira, η υπόθεση διερευνήθηκε και δεν εξασφαλίστηκε μαρτυρία κατά των δύο προσώπων, ώστε να στοιχειοθετηθεί υπόθεση για την διάπραξη ποινικού αδικήματος», είπε χαρακτηριστικά ο βοηθός αρχηγός Αστυνομίας.

Πρόσθεσε ότι όπως διαφάνηκε μέσα από την έρευνα, η ενέργεια του κ. Χατζηγιάννη να έρθουν σε συνεννόηση με την εταιρεία Altamira ήταν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του εκάστοτε Γενικού Διευθυντή.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι η αστυνομία ερευνά 8 ενότητες που αφορούν την κατάρρευση του Συνεργατισμού, εκ των οποίων τέσσερις υποθέσεις οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη, σε τρία διαφορετικά Κακουργιοδικεία (Λευκωσίας, Αμμοχώστου, Λεμεσού), αλλά σε όλες τις περιπτώσεις αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Πρόσθεσε ότι στην πρώτη περίπτωση της ΣΠΕ Στροβόλου, η νομική υπηρεσία άσκησε έφεση, η οποία και εξετάζεται.

Για την υπόθεση της ΣΠΕ Ερήμης, είπε ότι είναι ορισμένη για τις 12 Δεκεμβρίου 2022, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, ενώ διευκρίνισε ότι κάποιες υποθέσεις έχουν αρχειοθετηθεί, καθώς οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν σε άλλες υποθέσεις. 

Ο κ. Δημητρίου είπε επίσης ότι εξετάστηκαν 18 όμιλοι για δάνεια €63 εκατ. από τον πρώην συνεργατισμό, και φαίνεται ότι μόνο για δύο ομίλους πιθανόν να υπάρχουν ποινικά αδικήματα.

Όσον αφορά τις υποθέσεις για αγορά υπηρεσιών από εξωτερικούς συνεργάτες για διαφήμιση και την υπερχρέωση τόκων από τις συνεργατικές, ο κ. Δημητρίου είπε ότι διαβιβάστηκαν στη Νομική Υπηρεσία για τα περαιτέρω.

ΣΕΔΙΠΕΣ: 200 αστικές αγωγές

Εκ μέρους της ΣΕΔΙΠΕΣ, ο Σταύρος Ιακώβου, είπε ότι η μονάδα εσωτερικής επιθεώρησης εξετάζει τις συνθήκες δανεισμού και διαγραφής αριθμού δανείων και αναμένεται ότι θα καταχωρηθούν συνολικά πέραν των 200 αστικών αγωγών.

Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 14 αστικές αγωγές, ενώ σύντομα αναμένεται ότι θα καταχωρηθούν άλλες 64.

ΚΕΔΙΠΕΣ: €400 εκατ. το χρόνο από Altamira

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ, Λάμπρος Παπαδόπουλος, είπε ότι δεν γνωρίζουν αν ο κ. Χατζηγιάννης εισπράττει από την Altamira.

Ερωτηθείς σχετικά επίσης είπε ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ εισπράττει €400 εκατ. το χρόνο από την Altamira, με τα οποία αποπληρώνει το κράτος προς όφελος των πολιτών.

Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η ΚΕΔΙΠΕΣ κατέβαλε στο κράτος €800 εκατ. από τα €3.5 δισ. που πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι και το 2027.

Ελεγκτής: Χάρισαν €300 εκατ. στην Ελληνική

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, έκανε λόγο για απώλεια €800 εκατ. από το κλείσιμο του Συνεργατισμού, ενώ αναφέρθηκε και σε καθαρό κέρδος της Ελληνικής Τράπεζας από την εξαγορά του καλού μέρους του Συνεργατισμού, της τάξης των €300 εκατ..

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, επεσήμανε ότι διαλύθηκε ο Συνεργατισμός, για 25 περίπου συνεργατικές πιστωτικές εταιρείες από το σύνολο των 364, σημειώνοντας ότι η ζημιά που έκαναν όσοι καταχράστηκαν ή κακοδιαχειρίστηκαν ισούται περίπου στα €70 εκατ.

Σε δηλώσεις εξάλλου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας είπε ότι θα πρέπει ο συνεργατισμός να επανασυσταθεί προς όφελος των εργατών και των αγροτών, σημειώνοντας ότι θα απαιτηθούν για το λόγο αυτό περίπου €5 εκατ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι το συνολικό κόστος από την κατάρρευση του Συνεργατισμού, στο κράτος και τους πολίτες ανέρχεται στα €8 δισ., σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης των πλείστων εξ αυτών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι 3,5 χρόνια μετά και οι έρευνες συνεχίζονται χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα ενώ τα πλείστα νομικά ζητήματα έκλεισαν χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ την ίδια ώρα παραμένουν ορφανές οι ασήκωτες πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα του συνεργατισμού.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, δήλωσε ότι σήμερα είμασταν στο ίδιο έργο θεατές και ενώπιον ενός ξαναζεσταμένου φαγητού που το σέρβιρε η αντιπολίτευση επειδή πλησιάζουν προεδρικές εκλογές και θέλει να εξυπηρετήσει μικροκομματικά συμφέροντα.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα έσωσε εκατομμύρια καταθέσεων των πολιτών, όπως και εκατοντάδες θέσεις εργασίας στον τραπεζικό τομέα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, τόνισε ότι €1.8 δισ. που δόθηκαν στο Συνεργατισμό χάθηκαν και σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι το 2018 ευθυγραμμίστηκαν τα αστέρια, άνοιξαν οι ουρανοί και χάθηκαν αυτά τα χρήματα χωρίς να απαντήσει κανένας πως και γιατί.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι δυστυχώς για τον κυπριακό λαό είχαμε σήμερα την ομολογία από το βοηθό αρχηγό της αστυνομίας ότι δεν στοιχειοθετείται καμία ποινική ευθύνη για την ηγεσία του τότε Συνεργατισμού, τη στιγμή που το πόρισμα Αρέστη λέει το εντελώς αντίθετο.

Της Ελένης Χαραλάμπους