You are here

Αλλαγές στο πλαίσιο αφερεγγυότητας ελέω κορωνοϊού

03/07/2020 06:50

Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που αφορά στην αφερεγγυότητα φυσικών προσώπων επιφέρει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, λόγω προβλημάτων που προκλήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Το νομοσχέδιο που θα τεθεί τη Δευτέρα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών αφορά στην εισαγωγή διατάξεων για την εξάλειψη δυσλειτουργιών της βασικής νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων, σε σχέση με τα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής και ειδικότερα, αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των συνελεύσεων, καθώς και την ισχύ του προστατευτικού διατάγματος.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, η διεξαγωγή των συνελεύσεων πιστωτών για αξιολόγηση των προτάσεων προσωπικών σχεδίων αποπληρωμής δεν είναι εφικτή, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ενδέχεται να εκπνεύσει η παράταση των προστατευτικών διαταγμάτων, αφού τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Τα προστατευτικά διατάγματα ισχύουν για 95 μέρες από την έκδοσή τους με δυνατότητα παράτασης μέχρι 40 μέρες εφόσον το αιτηθεί ο σύμβουλος αφερεγγυότητας.

Με το νομοσχέδιο  προστίθεται στο βασικό νόμο η επιλογή διενέργειας τηλεδιάσκεψης για τις συνελεύσεις πιστωτών, καθώς και η δυνατότητα περαιτέρω παράτασης της ισχύος του προστατευτικού διατάγματος, όταν συντρέχουν έκτακτες ειδικές συνθήκες και περιστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, νομιμοποιούνται οι συνελεύσεις πιστωτών μέσω τηλεδιασκέψεων και παρατείνεται η περίοδος ισχύος του προστατευτικού διατάγματος γα επιπρόσθετο χρόνο, όταν λόγω έκτακτων ειδικών συνθηκών και περιστάσεων επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα τα οποία καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση των διαδικασιών που προβλέπει η νομοθεσία.

Της Μαρίας Χαμπή