You are here

Αλλαγές στο πλαίσιο ΜΕΔ πριν το τέλος του έτους

27/09/2021 14:14

Πριν το τέλος του χρόνου η βουλή θα πρέπει να θεσπίσει σε νόμο τρία νομοσχέδια σύμφωνα με τα οποία οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και διαχειριστές πιστώσεων που διαχειρίζονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικά δεδομένα δανειοληπτών υπό τη διαχείρισή τους.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης εκφράζουν επιφυλάξεις για τις πρόνοιες των νομοσχεδίων, ζητώντας περαιτέρω στοιχεία για τη συνέχιση της συζήτησης.

Οι προτεινόμενες αλλαγές πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν το τέλος του χρόνου, καθώς αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο που τέθηκε στη βάση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την Οικονομική Διευθύντρια της Δ/νσης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του υπουργείου Οικονομικών Αυγή Χρυσοστόμου – Λαπιθιώτη, που συμμετείχε στη συνεδρία, το 46% των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσιάζει καθυστερήσεις πέραν των πέντε ετών και η εξεύρεση λύσης καθίσταται δύσκολη καθώς έχουν γίνει ήδη συζητήσεις και διαβουλεύσεις χωρίς να βρεθεί κάποια συμβιβαστική διευθέτηση για να καταστεί εξυπηρετούμενο το δάνειο. 

Τα τρία νομοσχέδια μεταξύ άλλων όπως δήλωσε η κ. Λαπιθιώτη, ρυθμίζουν την ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς για την πώληση δανείων, ως μια αποτελεσματική μέθοδο απομόχλευσης των ισολογισμών των τραπεζών και ενδυνάμωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα είπε ότι το πρώτο νομοσχέδιο με τίτλο «o περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα», σκοπός του είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να δημιουργείται πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων.

Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο αυτό, διασφαλίζει την πρόσβαση των εν λόγω εταιρειών στα τραπεζικά δεδομένα των δανειοληπτών υπό τη διαχείρισή τους, προκειμένου να είναι σε θέση να εκτιμήσουν την πιστοληπτική ικανότητα τους και να παρέχουν σε αυτούς βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης, τηρουμένων των διατάξεων του ενωσιακού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των δανειοληπτών.

Ανάφερε επίσης ότι μεταξύ άλλων, οι εξουσίες της Κεντρικής Τράπεζας διευρύνονται ώστε να περιλαμβάνουν την αδειοδότηση, εποπτεία, αναστολή ή ανάκληση άδειας διαχειριστή.

Σκοπός του δεύτερου νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας» είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και οι διαχειριστές πιστωτικών διευκολύνσεων να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, την προσκόμιση στην αίτησή τους για παροχή πληροφοριών, σχετική βεβαίωση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με απώτερο σκοπό να μπορούν να εκτιμήσουν την πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση των προτεινόμενων λύσεων αναδιάρθρωσης, είπε η κ. Λαπιθιώτου.

Όσον αφορά το τρίτο νομοσχέδιο η Οικονομική Διευθύντρια της Δ/νση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας τόνισε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε σε περίπτωση αποστολής γνωστοποίησης στον ενυπόθηκο οφειλέτη αναφορικά με τη μεταβίβαση υποθήκης, να μην αποστέλλεται για δεύτερη φορά η σχετική γνωστοποίηση από το Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Η κ.  Λαπιθιώτη, ανέφερε στην Επιτροπή ότι, αυτή τη στιγμή όταν πωλούνται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουν πρόσβαση στο σύστημα «Άρτεμις» οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, ενώ δεν έχουν πρόσβαση οι εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων και δεν εποπτεύονται από την Κεντρική Τράπεζα.  Στόχος, όπως είπε, είναι να εποπτεύονται από την ΚΤΚ και να έχουν και αυτές πρόσβαση στη βάση δεδομένων «Άρτεμις». Πρόσθεσε πως, με αυτό τον τρόπο και αυτές οι εταιρείες θα μπορούν να βλέπουν την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη και να εισηγούνται βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης.

Είπε επίσης θα υπάρχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου τόσο για τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και για τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων. Με αυτό το δικαίωμα πρόσβασης, όπως είπε η, δεν θα μπορούν να αποκρύπτονται στοιχεία της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη και να ευνοούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Από την πλευρά του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου ανέφερε ότι δεν γίνεται αναφορά στα νομοσχέδια αυτά για παραπομπή από τις εταιρείες αυτές στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, παρά μόνο στο Σχέδιο Αφερεγγυότητας.

Απαντώντας η κ. Λαπιθιώτου, είπε ότι με την τελευταία τροποποίηση του περί μεταβιβάσεως ακινήτων νόμου έχει διευρυνθεί ο ρόλος του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για να δέχεται καταγγελίες και για εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το παράπονο θα πρέπει να στρέφεται εναντίον την εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων και όχι της εταιρείας διαχείρισης.

Ο εκπρόσωπος του Κτηματολογίου ανέφερε ότι βάση της τροποποίησης της νομοθεσίας πέραν από τα τραπεζικά ιδρύματα και τις εταιρείες εξαγοράς θα έχουν το δικαίωμα ενημέρωσης από το Κτηματολόγιο και οι εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς χαιρέτησαν τις τροποποιήσεις στα νομοσχέδια, εκτός από τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου πρώτης κατοικίας, ο οποίος εξέφρασε την αμφιβολία κατά πόσο με το νέο νομικό πλαίσιο θα υπάρχει εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα.

Επιφυλάξεις κομμάτων

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι προκύπτουν διάφορα θέματα που αφορούν τον νόμο των προσωπικών δεδομένων, αλλά και αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες που είναι προφανές ότι πρέπει να ενταχθούν για όσο το δυνατό μεγαλύτερη προστασία των δικαιωμάτων τους, τόσο των προσωπικών δεδομένων αλλά και αυτά που άπτονται του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε, αφού πολλές φορές αποκαλύπτουν οι ίδιοι από μόνοι τους τα περιουσιακά τους στοιχεία, άλλα ΜΕΔ, εισοδήματα, κτηματική περιουσία κ.ο.κ. Αυτοί που έχουν να ανησυχούν, πρόσθεσε, είναι αυτοί που έχουν να κρύψουν πράγματα, σημειώνοντας ότι «εμείς δεν θέλουμε να προστατεύσουμε σε καμιά περίπτωση κάποιον ο οποίος στρατηγικά δεν αποπληρώνει το δάνειό του».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η δυνατότητα πώλησης δανείων σε επενδυτικά ταμεία και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους δανειολήπτες και καταναλωτές.  Πρόσθεσε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έκανε προσπάθειες να περάσει νομοθετικές ρυθμίσει για εξομοίωση των προνομίων αυτών των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ανάφερε ακόμα ότι η όλη διαδικασία ουδόλως λαμβάνει υπόψη τις προθέσεις και τις επιθυμίες των δανειοληπτών, ερήμην των οποίων τα δάνειά τους πηγαίνουν και έρχονται από τις τράπεζες προς τα επενδυτικά ταμεία «γύπες» και παρόμοιες εταιρείες.

Ο βουλευτής τα ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε σοβαρότατες επιφυλάξεις για την παραχώρηση του δικαιώματος της πρόσβασης στα δεδομένα αυτά, για ενδεχόμενες καταχρήσεις και μη σωστής διαχείρισης από τις εταιρείες διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων.

«Έχουμε ακούσει πολλά για τις εταιρείες και τα ταμεία που διαχειρίζονται τα ΜΕΔ, θέματα διαχείρισης, θέματα προνομιακής μεταχείρισης δανειοληπτών αλλά και κάποιων τρίτων οι οποίοι συνδέονται με διάφορους τρόπους με τα ταμεία αυτά, θέματα μη συμμόρφωσης με τον Κώδικα Συμπεριφοράς για το χειρισμό Δανειοληπτών, και άλλα πολλά», είπε και πρόσθεσε ότι ζητήθηκαν  να κατατεθούν λεπτομερώς ποιοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί από την ΚΤΚ προς τις εταιρείες και τα ταμεία αυτά, και ποια είναι τα μέχρι σήμερα ευρήματα και αποτελέσματα της παρακολούθησης και των ελέγχων.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης εξέφρασε επίσης σοβαρές επιφυλάξεις για τις αλλαγές αυτές, αφού όπως είπε, η ιστορία μας έχει δείξει ότι οποιαδήποτε εργαλεία δίνονται συνήθως στα επενδυτικά ταμεία και στις εταιρείες διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων, αντί να τυγχάνουν χρήσης τελικά τυγχάνουν κατάχρησης.

Όπως είπε, απώτερος σκοπός του Κινήματος είναι στην κατ’ άρθρο συζήτηση που θα ακολουθήσει τοποθετήσουν τις ασφαλιστικές δικλείδες, είτε από πλευράς του Γραφείου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, είτε από πλευράς ΚΤΚ ώστε να διασφαλιστεί ότι και αυτό το νομοθέτημα δεν θα τύχει κατάχρησης.  

Σημειώνεται ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών θα ξεκινήσει η κατ’ άρθρο συζήτηση των νομοσχεδίων.

Ε.Χ.