You are here

Αλλάζει ο νόμος για δάνεια τραπεζιτών και μετόχων

11/09/2020 06:04

Εναρμονιστικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις που αφορούν στη δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας να εκδίδει οδηγίες για περιορισμό της παραχώρησης δανεισμού προς τραπεζίτες και μετόχους τραπεζών, έχει ενώπιον της η βουλή.

Πρόνοιες για περιορισμούς σε πιστωτικές διευκολύνσεις περιλαμβάνονται ήδη στον περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων νόμο, ωστόσο με το προτεινόμενο νομοσχέδιο διαγράφονται για να αντικατασταθούν από νέο άρθρο που θα συμπεριληφθεί στο νόμο.

Συγκεκριμένα διαγράφεται το άρθρο 11 του περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων νόμου, το οποίο μεταξύ άλλων επιβάλλει περιορισμούς στις διευκολύνσεις που χορηγούνται στα μέλη των διευθυντικών οργάνων και των κυριότερων μετόχων πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του υπουργείου οικονομικών, επειδή πλέον το θέμα ρυθμίζεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό 575/2013.

Το άρθρο 11 προβλέπει ανάμεσα σε άλλα, ότι απαγορεύεται σε αναγνωρισμένο πιστωτικό ίδρυμα να παραχωρεί σε οποιοδήποτε από τα μη ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού οργάνου οποιοδήποτε χρηματοδοτικό άνοιγμα εκτός αν, η συναλλαγή έτυχε της προηγούμενης έγκρισης του διοικητικού οργάνου του ΑΠΙ με απόφασή του που λήφθηκε με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών που συμμετείχαν στη συνεδρία και το ενδιαφερόμενο μέλος δεν παρίστατο κατά τη συζήτηση του θέματος αυτού από το διοικητικό όργανο και ούτε μετείχε στη σχετική ψηφοφορία.

Ορίζει ακόμα, ότι τα ανοίγματα που παραχωρούνται σε τέτοια περίπτωση, παραχωρούνται με τους ίδιους εμπορικούς όρους που το ΑΠΙ επιβάλλει στους πελάτες του για παρόμοια ανοίγματα σύμφωνα με τη συνήθη τραπεζική πρακτική·

Σύμφωνα με τις νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις, θα παρέχεται η δυνατότητα στην Κεντρική τράπεζα να εκδίδει οδηγίες προς τα ΑΠΙ για σκοπούς περιορισμού της παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων προς i)τα μέλη του διοικητικού οργάνου του ΑΠΙ με σκοπό τη διασφάλιση της καταλληλότητάς τους και ειδικότερα για την αποφυγή του κινδύνου σύγκρουσης συμφερόντων και (ii) τους μετόχους που έχουν ειδική συμμετοχή με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εσωτερικής διακυβέρνησης του ΑΠΙ και την αποφυγή του κινδύνου σύγκρουσης συμφερόντων όσον αφορά αποφάσεις του διοικητικού οργάνου που τυχόν επηρεάζουν ή επηρεάζονται από τα συμφέροντα των εν λόγω μετόχων.

Φεύγουν αναφορές στο Συνεργατισμό

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης διαγραφή όρων όπως «Κεντρικός Φορέας» και «Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα» ενόψει του γεγονότος ότι η ΣΚΤ έπαψε να λειτουργεί ως κεντρικός φορέας.

Επιπρόσθετα, τροποποιούνται και προστίθενται ορισμοί για σκοπούς καλύτερης συμμόρφωσης με νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση και αντικαθίστανται αναφορές σε «ΣΠΙ συνδεδεμένα με τον Κεντρικό Φορέα» με γενικότερη αναφορά.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση με άρθρα ευρωπαϊκής οδηγίας αναφορικά με την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, η οποία ενσωματώθηκε στον βασικό νόμο.

Επίσης, στόχος είναι η εκ νέου εναρμόνιση με άρθρα οδηγίας που αφορούν θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, η εναρμόνιση με κανονισμούς σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και η συμμόρφωση με κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, σχετικά με την αξιολόγηση της καταλληλότητας των μελών του διοικητικού οργάνου και των προσώπων που κατέχουν καίριες θέσεις.

Το υπουργείο σημειώνει ότι το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα.

Της Μαρίας Χαμπή