You are here

Αλλάζει το Σύνταγμα για την Κεντρική

07/12/2018 06:12

Αλλαγή του Συντάγματος ετοιμάζει για τις αρχές του 2019 η κυβέρνηση, με στόχο να αλλάξει ο υφιστάμενος τρόπος διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας.

Σχετικό νομοσχέδιο για αλλαγές στη διοίκηση της Κεντρικής αναμένεται να προωθηθούν τους επόμενους μήνες στη βουλή. 

Χρειάζεται όμως πρώτα η τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να κατοχυρωθεί ο ρόλος του εκτελεστικού συμβουλίου που θα προνοεί ο νόμος αλλά και να διορθωθεί η στρέβλωση που δημιουργήθηκε το 2013 με την παρουσία δύο εκτελεστικών συμβούλων.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch o διευθυντής διεύθυνσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του υπουργείου οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους σημειώνει ότι με το νομοσχέδιο για την ΚΤ επηρεάζονται πρόνοιες του συντάγματος που αφορούν τις εξουσίες του διοικητή λόγω του νέου οργάνου που προβλέπεται, του εκτελεστικού συμβουλίου.

«Είναι γι’ αυτό το λόγο που το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή μετά την επανέναρξη των εργασιών το 2019», σημειώνει.

Το προσχέδιο νόμου που ετοίμασε η ΚΤ προβλέπει τη δημιουργία πρόσθετου οργάνου διοίκησης στην Κεντρική Τράπεζα, την εκτελεστική επιτροπή ενώ προνοείται και ο διορισμός εκτελεστικών και μη συμβούλων από το υπουργικό συμβούλιο.

Με το προσχέδιο γίνεται προσπάθεια για καλύτερη θεσμοθέτηση του ρόλου των εκτελεστικών συμβούλων στην όλη δομή της Τράπεζας, ζήτημα που εκκρεμεί από το 2013.

Ο ρόλος των εκτελεστικών συμβούλων έμεινε ασαφής από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν η βουλή ψήφισε εσπευσμένα πρόταση νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου για διορισμό δύο συμβούλων, στο πλαίσιο των προσπαθειών ελέγχου του τότε διοικητή.

Τόσο το Σύνταγμα, όσο και το οργανόγραμμα της Τράπεζας δεν καθορίζουν τον ρόλο τους, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ασκούν εκτελεστικά καθήκοντα, πλην της συμμετοχής τους στο ΔΣ και στην αρχή εξυγίανσης.

Με βάση το Σύνταγμα και τις πρόνοιες που άπτονται της λειτουργίας της ΚΤ (άρθρα 118 και 119), εκτελεστική εργασία γίνεται από τον εκάστοτε διοικητή αυτοπροσώπως ή μέσω υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας.

Με βάση την αναθεωρημένη πρόνοια, την εκτελεστική εργασία θα ασκεί το εκτελεστικό συμβούλιο, αντί μόνο ο εκάστοτε διοικητής, υπό την επίβλεψη του διοικητικού συμβουλίου.

Τον Οκτώβριο το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε το διορισμό δύο μη εκτελεστικών συμβούλων στην ΚΤ, το πρώην ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας και πρώην υπουργό οικονομικών Μάκη Κεραυνό και το λογιστή Γιάννη Σαββίδη.

Νωρίτερα, είχε διορίσει τον Κωνσταντίνου Ηροδότου στη θέση του εκτελεστικού μέλους του ΔΣ, η οποία είχε κενωθεί με την παραίτηση του Στέλιου Κοιλιάρη το 2015.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και σε διορισμό δεύτερου εκτελεστικού μέλους καθώς η θητεία του Γιώργου Συρίχα εξέπνευσε.

Τον Απρίλιο του 2019 λήγει και η θητεία της διοικητού Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και η κυβέρνηση ενδεχομένως να επιδιώξει την αλλαγή του νόμου πριν τον διορισμό νέου διοικητή.

Πέραν των Κεραυνού και Σαββίδη, στο ΔΣ της Κεντρικής βρίσκεται ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, ο διαχειριστής κεφαλαίων Ανδρέας Περσιάνης και ο αρχιλογιστής της κυπριακής εκκλησίας, Ιωάννης Χαριλάου.

Της Γεωργίας Χαννή