You are here

Αναδρομικά στον επίτροπο παράπονα για φορείς διαχείρισης δανείων

26/11/2018 18:18

Αναδρομική ισχύ φαίνεται ότι θα έχουν οι ρυθμίσεις βάσει των οποίων ο χρηματοοικονομικός επίτροπος θα μπορεί να επιλαμβάνεται υποθέσεων σε σχέση με δάνεια που μεταφέρονται σε φορείς διαχείρισης δανείων.

Η επιτροπή οικονομικών εξέτασε σήμερα την πρόταση νόμου του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, με βάση την οποία το πεδίο δράσης του χρηματοοικονομικού επιτρόπου θα καλύπτει και τον νέο φορέα διαχείρισης δανείων που δημιουργήθηκε μετά τη διάλυση της ΣΚΤ.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο φορέας επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών επιλαμβάνεται παραπόνων από καταναλωτές εναντίον χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων.

Με βάσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, στο πεδίο εφαρμογής του νόμου θα προστεθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λειτουργούν με άδεια χορηγηθείσα δυνάμει του περί αγοραπωλησίας πιστωτικών διευκολύνσεων και για συναφή θέματα νόμου καθώς και του περί συμβάσεων πίστωσης για καταναλωτές σε σχέση με ακίνητα που προορίζονται για κατοικία νόμου.

Η πρόταση νόμου προέκυψε μετά από σχετική υπόδειξη του χρηματοοικονομικού επιτρόπου Παύλου Ιωάννου στο πλαίσιο συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών, κατά την οποία είχε επισημάνει την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε ο φορέας να έχει τη δικαιοδοσία να επιλαμβάνεται υποθέσεων του νέου φορέα ΚΕΔΙΠΕΣ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, το 40-45% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών αναμένεται ότι θα μεταφερθεί προς ταμεία διαχείρισης, είτε κρατικά, είτε ιδιωτικά.

Η πρόταση νόμου, όπως είπε, προβλέπει ότι ο χρηματοοικονομικός επίτροπος θα έχει την εξουσία να εξετάζει παράπονα που επεκτείνονται και στα ταμεία διαχείρισης δανείων.

Ο πρόεδρος του φορέα επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών, σημείωσε ότι το συμβούλιο συμφωνεί με την πρόταση και έχει εξουσιοδοτήσει τον χρηματοοικονομικό επίτροπο Παύλο Ιωάννου, να χειριστεί το θέμα εν λευκώ.

Συμφωνεί το υπουργείο, θέλει αναδρομικότητα

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών σημείωσε ότι το υπουργείο δεν διαφωνεί με την πρόταση.

Σημείωσε εντούτοις, ότι θα πρέπει στον νόμο να εισαχθούν αναδρομικές/μεταβατικές διατάξεις, έτσι ώστε ο χρηματοοικονομικός επίτροπος να μπορεί να χειριστεί υποθέσεις που έχει ήδη ενώπιον του.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου,  το υπουργείο είχε δεχθεί την εν λόγω εισήγηση που τέθηκε από τον επίτροπο. «Μας πρόλαβε η πρόταση νόμου» είπε.

Αναφέρθηκε επίσης, σε παρατήρηση του συνδέσμου τραπεζών σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες που θα προστεθούν στη νομοθεσία θα πρέπει να συμβάλλουν στα έσοδα του φορέα για σκοπούς ισότητας.

Όπως ξεκαθαρίστηκε, η υποχρέωση να συμβάλλουν οικονομικά, θα ισχύσει αυτόματα με την τροποποίηση του ορισμού των «χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων», για τις οποίες ο επίτροπος μπορεί να εξετάζει παράπονα.

Ο κ. Νεοφύτου, υπέδειξε ότι θα πρέπει ως εκ τούτου, να αλλάξει και η σύνθεση του συμβουλίου του φορέα ώστε να περιλαμβάνει εκπρόσωπο των εταιρειών διαχείρισης, κάτι που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον χρηματοοικονομικό επίτροπο Παύλο Ιωάννου.

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε ότι δεν αποτελεί αρμόδια αρχή για αποδοχή τέτοιων παραπόνων και πως δεν εξετάζονται τέτοια παράπονα από την ΚΤ. «Κρίναμε ότι οποιαδήποτε χρηματοοικονομική εταιρεία λαμβάνει άδεια διαχείρισης δανείων, θα πρέπει οι καταναλωτές της να έχουν τις ίδιες δυνατότητες και άρα να βρίσκονται κάτω από το νομικό πλαίσιο του χρηματοοικονομικού επιτρόπου» ανέφερε η εκπρόσωπος της ΚΤ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες κλήθηκαν να προβούν σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο κείμενο της πρότασης νόμου, με σκοπό αυτή να προωθηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση το συντομότερο δυνατό.

Της Μαρίας Χαμπή