You are here

Αναζητούν ευθύνες για λίστα Γιωρκάτζη οι βουλευτές

17/07/2020 06:57

Διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες ετοιμάστηκε η λίστα Γιωρκάτζη και απόδοση ευθυνών για την λανθασμένη συμπερίληψή τους σε αυτή, ζητούν βουλευτές, ενώ η βουλή αποφασίζει σήμερα αν θα δώσει τη λίστα ή όχι στη δημοσιότητα.

Οι βουλευτές προσπαθούν να γυρίσουν το περιεχόμενο της λίστας ως μπούμερανγκ εναντίον της τέως διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η οποία έστειλε τη λίστα στη βουλή πριν αποχωρήσει από την θέση της.

Έρευνα από τις αρμόδιες αρχές του κράτους για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ετοιμάστηκε η λίστα Γιωρκάτζη και το ποιοι είχαν εμπλακεί στην ετοιμασία της, ζητά ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ώστε εάν και εφόσον προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες αυτές να αποδοθούν, όπως σημειώνει, αναφέροντας ότι στη λίστα φαίνεται να συμμετέχουν ονόματα και άτομα άδικα.

Ταυτόχρονα, οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Πανίκος Λεωνίδου, διεμήνυσαν ότι θα απαιτήσουν να διερευνηθεί πώς, γιατί και με ποιών την ευθύνη συγκαταλέγεται το όνομα τους στη λίστα.

Ο κ. Σιζόπουλος έκανε λόγο για «ανικανότητα από πλευράς της τέως διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας και των συνεργατών της, είτε ανεπάρκεια, είτε και σκοπιμότητα όσον αφορά τη συγκεκριμένη λίστα», χωρίς να αποκλείει, όπως είπε, συνδυασμό όλων των πιο πάνω.
 
Σε χθεσινές του δηλώσεις σημείωσε ότι δεν δικαιολογείται «ανώτατο στέλεχος της Κεντρικής είτε διοικητής, είτε γραφειακό ή άλλο προσωπικό, να μη μπορεί να αντιληφθεί ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο και στο χρεωστικό υπόλοιπο μίας πιστωτικής κάρτας, όπως ήταν η περίπτωση η δική μου, και να τίθεμαι σε αυτή τη λίστα».
 
Ο κ. Σιζοπουλος έκανε έκκληση και στους υπόλοιπους βουλευτές εάν και εφόσον περιλαμβάνονται κάτω από αυτές τις συνθήκες στη λίστα, όπως είπε, «να κάνουν τις δικές τους δημόσιες δηλώσεις για να ξεκαθαρίσει οριστικά αυτό το ζήτημα».

Συνεχίζονται οι δημόσιες δηλώσεις
 
Πέραν των πιο πάνω βουλευτών, σε δήλωση με την οποία εξηγούν γιατί είναι λανθασμένη η καταγραφή της περίπτωσης τους στη λίστα, προχώρησαν μέχρι στιγμής και ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου των Οικολόγων.

Ο κ. Θεοπέμπτου, εξήγησε χθες ότι στη λίστα περιλαμβάνεται αναφορά σε δάνειο της συζύγου του που συνοδευόταν με ασφάλεια ζωής ύψους €100 χιλ., από την οποία «έχει να παίρνει» ποσό €60 χιλ.

Μετά το θάνατο της συζύγου του, ο κ. Θεοπέμπτου, αναφέρει πως ανέμενε ότι η ασφαλιστική εταιρεία θα εξοφλούσε το υπόλοιπο του δανείου που ανερχόταν στις €40 χιλ. περίπου και πως ο ίδιος σαν δικαιούχος θα έπαιρνε το υπόλοιπο ποσό της ασφάλειας ζωής, ωστόσο όπως υποστηρίζει, η ασφαλιστική εταιρεία πρόβαλλε δικαιολογίες και η συνεργατική δεν αναλάμβανε καμιά ευθύνη παρά το ότι αυτή είχε επιλέξει την ασφαλιστική εταιρεία.

 Ο κ. Θεοπέμπτου σημειώνει ότι τα πράγματα δυσκόλεψαν όταν το δάνειο πωλήθηκε στην Αλταμίρα με την οποία είχε πρόβλημα συνεννόησης και πως γι’ αυτό ανέθεσε σε ειδικό να βρει την άκρη. Προσθέτει πως όταν γινόταν η συζήτηση για τον συνεργατισμό στη βουλή είχε ενημερώσει γραπτώς τον πρόεδρο της βουλής για την σχέση του σαν εγγυητής του δανείου, αναφέροντας πως «ήταν γνωστό στον Συνεργατισμό το πρόβλημα με την ασφαλιστική εταιρεία και ότι εγώ είχα να παίρνω λεφτά και δεν περίμενα ότι θα περιλαμβανόταν το όνομα μου στην λίστα που στάλθηκε στη βουλή».

Αποφασίζουν για δημοσίευση ή επεξεργασία

Παρά τις πληροφορίες που φέρουν την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλευτικού σώματος να περιλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζη, η ολομέλεια της βουλής ετοιμάζεται σήμερα να λάβει τελική απόφαση σχετικά με τη δημοσιοποίηση της λίστας.

Οι δύο εισηγήσεις που θα τεθούν σήμερα σε ψηφοφορία αφορούν από τη μια δημοσιοποίηση αυτούσιας της λίστας και από την άλλη, παραπομπή της προς επεξεργασία από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και δημοσιοποίησή της στις 31 Ιουλίου.

Με βάση την έκθεση της ad hoc επιτροπής που εξετάζει το θέμα των δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, υπέρ της πρώτης εισήγησης έχουν ήδη τοποθετηθεί ο ΔΗΣΥ, οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ ενώ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη, υποστηρίζουν την δεύτερη εισήγηση.

Ενδεικτικές του διαχωρισμού των κομμάτων ανάμεσα στις δύο εισηγήσεις, ήταν οι χθεσινές δηλώσεις των επικεφαλής των μεγαλύτερων κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε ότι η θέση του κόμματος, είναι να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα η λίστα και να διερευνηθούν μετά, εάν υπάρχουν, άλλα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που έτυχαν είτε ευνοϊκής μεταχείρισης, είτε πήραν χαριστικά δάνεια ή είχαν χαριστικές διαγραφές ή έχουν ακόμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 «Όλα στο φως» επανέλαβε, αναφέροντας πως τα επιπρόσθετα στοιχεία δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθυστερήσουν τη λίστα.

«Αυτή θα είναι η ξεκάθαρη θέση μας αύριο στην ολομέλεια της βουλής, ο ΔΗΣΥ θα ψηφίσει υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της λίστας», είπε.

Από την πλευρά του ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις γύρω από τη λίστα δήλωσε ότι «το καθετί καθορίζεται από το περιεχόμενο του».

«Η θέση του ΑΚΕΛ από την αρχή όλης αυτής της συζήτησης ήταν ξεκάθαρη, ότι θα πρέπει η Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει να διερευνήσει τα ζητήματα που αφορούν βουλευτές, υπουργούς, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ανώτατα στελέχη τραπεζών και τα ευρύματα αυτής της σοβαρής διερεύνησης η οποία θα γινόταν από την Κεντρική Τράπεζα να δοθούν στη δημοσιότητα όπως θα ετοιμάζονταν από την Κεντρική Τράπεζα», είπε.
 
Σε ότι αφορά τη σημερινή ψηφοφορία, ανέφερε ότι «το ΑΚΕΛ θα συζητήσει και θα αποφασίσει για το πώς θα τοποθετηθεί στην ολομέλεια της βουλής των αντιπροσώπων».

Της Μαρίας Χαμπή