You are here

Αντιδράσεις κομμάτων στο θέμα συμψηφισμών

05/09/2018 17:48

Αντιδράσεις εκ μέρους των κομμάτων προκάλεσαν οι πρόσφατες αναφορές του χρηματοοικονομικού επιτρόπου Παύλου Ιωάννου σχετικά με την προσπάθεια συμψηφισμού δανειακών υπολοίπων με καταθέσεις στο Συνεργατισμό.

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει αίτημα εγγραφής του θέματος προς συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου της βουλής ενώ τις ενέργειες που καταγγέλλονται καταδικάζουν ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, το κόμμα έχει εγγράψει το θέμα για τους συμψηφισμούς λογαριασμών και για τις καταχρηστικές και αυθαίρετες πρακτικές των τραπεζών στην επιτροπή ελέγχου.


Στην επιστολή προς τον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρία Κουλία, αναφέρεται ότι το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες από πολίτες για καταχρηστικές αποφάσεις εκ μέρους των τραπεζών ολοένα και πληθαίνουν.

«Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες αφορούν αποφάσεις είτε για αυθαίρετες χρεώσεις, είτε για αυθαίρετους συμψηφισμούς, είτε για αλλαγή όρων συμβολαίων, είτε για αύξηση του κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών και άλλων. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι από τον περασμένο Ιούλιο, που αποφασίστηκε η απορρόφηση του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα, καταγράφεται σταδιακή αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για τα στεγαστικά όσο και για τα επιχειρηματικά δάνεια, γεγονός που διαπιστώνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» σημειώνεται.


Προστίθεται ότι με δεδομένη την αναστάτωση που έχει προκληθεί σε πολίτες, δανειολήπτες και εγγυητές, «θεωρούμε ως αδήριτη ανάγκη την άμεση συζήτηση του θέματος στην επιτροπή ελέγχου, στην οποία θα πρέπει να προσκληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να αντληθεί η αναγκαία πληροφόρηση, αλλά κυριότερα να εξευρεθεί λύση στα ζητήματα που έχουν προκληθεί».

Το κόμμα προτείνει όπως μεταξύ άλλων, προσκληθεί στη συνεδρίαση η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σε ανώτερο επίπεδο και το Υπουργείο Οικονομικών επίσης σε ανώτερο επίπεδο.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ καταδικάζει το συμψηφισμό καταθέσεων και δανείων των πελατών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και νυν της Ελληνικής, ενέργεια που όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα των καταναλωτών, σε αντίθεση με τους κανόνες χρηματοπιστωτικής διαφάνειας και σε βάρος της οικονομικής κατάστασης αριθμού πολιτών – καταθετών στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ως γνωστών προέρχονται από τις μεσαίες και κατώτερες οικονομικές τάξεις.

«Ζητούμε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τις αρμόδιες αρχές για αποκατάσταση του ζητήματος, καθώς επίσης και να δοθεί στους καταθέτες ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα θέματα των λογαριασμών τους, όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία» σημειώνεται.

Η Συμμαχία Πολιτών, αναφέρει ότι πληθαίνουν οι καταγγελίες για συμψηφισμό καταθέσεων και δανείων των πρώην πελατών της Συνεργατικής και νυν, της Ελληνικής Τράπεζας.

«Συμψηφισμοί που έγιναν σχεδόν εν αγνοία των πελατών, αφού οι ενημερωτικές επιστολές στάλθηκαν τις ημέρες του 15Αυγούστου και μετά, όπου οι πλείστοι απουσίαζαν σε διακοπές. Συμψηφισμοί που έγιναν εξπρές χωρίς να δοθεί περιθώριο αντίδρασης και συμψηφισμοί που βασίστηκαν σε καταχρηστικές ρήτρες» όπως αναφέρεται.
 

Σημειώνεται ότι «τώρα άρχισαν να φαίνονται τα αποτελέσματα  της υπερψήφισης των νομοσχεδίων για τον Συνεργατισμό από τον ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ» ενώ γίνεται λόγος για άδικο γεγονός που προστίθεται «σε μια σειρά από άλλους ετεροβαρείς χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ η οποία εργολαβικά και με τη συνεργασία άλλων κομμάτων, στηρίζουν τις τράπεζες και όχι τους πολίτες».


«Η Συμμαχία Πολιτών συμφωνεί και στηρίζει το αίτημα του Συνδέσμου Καταναλωτών ο οποίος καλεί τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και την Ελληνική Τράπεζα όπως αναλάβουν τις ευθύνες τους και δώσουν στους καταναλωτές πελάτες τους ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να πάρουν τις αποφάσεις τους και να ασκήσουν τα δικαιώματά τους που τους δίνει η σχετική νομοθεσία» καταλήγει η ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών.