You are here

Απέσυραν νομοσχέδιο και άναψαν νέες φωτιές στη Βουλή

22/01/2021 10:42

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης απέσυρε σήμερα το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Δικαστηρίου για την ταχεία εκδίκαση διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών.

Το Νομοσχέδιο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί εκτάκτως σήμερα, σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, με στόχο να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, το συντομότερο δυνατόν.

Αντί αυτού, κατά την έναρξη της συνεδρίασης το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι το Νομοσχέδιο αποσύρεται, απόφαση η οποία προκάλεσε την αντίδραση των Βουλευτών όλων των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα η απόσυρση του Νομοσχεδίου να έγινε για να επανακατατεθεί κάτι πιο γενικό ούτως ώστε να καλύπτει αυτά που θα καταθέτονταν σήμερα ως τροπολογίες στο νομοσχέδιο.

Ο κ. Γεωργίου, κληθείς να σχολιάσει πολιτικά την κίνηση αυτή της Κυβέρνησης, είπε πως είναι «επιεικώς απαράδεκτη».

Στην Βουλή μετέβη άρον άρον η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη, μετά το θέμα που προέκυψε με την απόσυρση του Νομοσχεδίου.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών για το θέμα που έχει προκύψει.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Υπουργό Δικαιοσύνης να προβεί σε τροποποιήσεις επί του Νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019», ώστε να καλύπτει, μεταξύ άλλων, διαφορές που προκύπτουν από/ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις που αφορούν υποθέσεις σε διαδικασία εκποίησης, με ειδική αναφορά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, με σκοπό την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων αυτών πριν τη διενέργεια των εκποιήσεων. «Εάν ο πιο πάνω στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί με τροποποίηση του Νομοσχεδίου, όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα ετοιμαστεί το ταχύτερο δυνατό νέο Νομοσχέδιο για να υποβληθεί προς έγκριση», είχε αναφέρει μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Υπουργό Δικαιοσύνης να έρθει σε επαφή με την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απευθύνοντας έκκληση στην Ανώτατη Δικαστική Αρχή, όπως δώσει οδηγίες και προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για επιτάχυνση εξέτασης των υποθέσεων που συνδέονται με πρόθεση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, μέχρι την πλήρη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.