You are here

Αποδεσμεύτηκε το κονδύλι €33 εκ. για σχέδιο Εστία

21/01/2019 12:18

Στην αποδέσμευση του κονδυλίου για το σχέδιο Εστία ύψους €33 εκ., που απευθύνεται σε δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2017 και αφορά την καταβολή κρατικής χορηγίας προς τους δικαιούχους για το 2019, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η έναρξη εφαρμογής του Σχεδίου, προχώρησε κατά πλειοψηφία η βουλή.

Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών ενέκρινε το κονδύλι για την υλοποίηση του σχεδίου Εστία, που προνοεί την προστασία της πρώτης κατοικίας που η αγοραία αξίας της δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης ενώ εναντίον οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων. Η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου δεν ψήφισε.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την ετήσια καταβολή, από κρατικό φορέα που θα διαχειρίζεται το σχέδιο, μέρους των δόσεων αποπληρωμής των αναδιαρθρωμένων εξυπηρετούμενων δανείων/ πιστωτικών διευκολύνσεων που είναι εξασφαλισμένα με πρώτη υποθήκη κύρια κατοικία, τα οποία κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2017 ήταν μη εξυπηρετούμενα.

Η δανείστρια τράπεζα/ εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων που θα συμμετέχει στο σχέδιο, θα προσφέρει στους δανειολήπτες τυποποιημένη λύση αναδιάρθρωσης των ενυπόθηκων δανείων, με προκαθορισμένους όρους που περιγράφονται στο σχέδιο.

Το σχέδιο αφορά δάνεια τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ενώ αφορά δανειολήπτες με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά χαρακτηριστικά.

Η έναρξη και η διάρκεια της περιόδου υποβολής αιτήσεων στο σχέδιο θα ανακοινωθεί μέσω δημόσιας πρόσκλησης για υποβολή αιτήσεων. Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων, ουδεμία αίτηση θα γίνεται δεκτή ακόμη και αν πληρούνται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για ένταξη στο σχέδιο.

Το σχέδιο αφορά τα δάνεια/ πιστωτικές διευκολύνσεις, ανεξαρτήτως νομίσματος, που πληρούν τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

i. Το/τα δάνειο/α πιστωτική/ές διευκόλυνση/εις είναι εξασφαλισμένα με πρώτη υποθήκη κύριας κατοικίας. Ως κύρια κατοικία ορίζεται η κατοικία η οποία χρησιμοποιείται για τη διαμονή του ιδιοκτήτη της ή σε περίπτωση σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, του αντισυμβαλλόμενου στη σύμβαση μισθωτή της, για περίοδο τουλάχιστον έξι (6) μηνών κατ’ έτος.

ii. Η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (€350.000), όπως θα προκύψει από τον μέσο όρο δύο εκτιμήσεων, μία για λογαριασμό της τράπεζας/ εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων και μία για λογαριασμό του δανειολήπτη (εκτός αν αποδέχεται να γίνει εκτίμηση μόνο από την τράπεζα/ εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων), που θα πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους εκτιμητές εντός της περιόδου υποβολής αιτήσεων (όπως αυτή θα ανακοινωθεί μεταγενέστερα).

Το κόστος για τις υπηρεσίες του κάθε εκτιμητή θα καταβάλλεται από το πρόσωπο που τον διόρισε. Διαθέσιμες πρόσφατες εκτιμήσεις της υποθηκευμένης κύριας κατοικίας (εντός δώδεκα (12) μηνών πριν από την ημερομηνία της αίτησης συμμετοχής στο σχέδιο) γίνονται αποδεκτές.

iii. Κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2017, τουλάχιστον το 20% του υπoλοίπου των συνολικών δανείων του δανειολήπτη είναι στην τράπεζα/εταιρεία εξαγοράς.

Αποδεσμεύτηκε επίσης και το κονδύλι ύψους €156.750 που αφορά στην πληρωμή των υπάλληλων του υπουργείου εργασίας που θα ασχοληθούν για την προετοιμασία του Εστία.

Έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες η βουλή για Εστία

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της επιτροπής είπε ότι «όσον αφορά τη βουλή δεν υπάρχει πλέον οποιαδήποτε εκκρεμότητα για το σχέδιο Εστία. Η μπάλα είναι στα πόδια της κυβέρνησης», σημείωσε.

Δήλωσε επίσης ότι «η επιτροπή έχει αποφασίσει όπως την ερχόμενη Δευτέρα αρχίσει η συζήτηση ενώπιον της επιτροπής, της πρότασης νόμου που έχει υποβάλει ο βουλευτής των Οικολόγων εκ μέρους του κινήματος, η οποία αφορά τροπολογίες για το σχέδιο αφερεγγυότητας ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιούν περισσότερα άτομα».

Πρόσθεσε ότι αναμένουμε και από την κυβέρνηση να προτείνει προς την επιτροπή άλλους τρόπους ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει από το σχέδιο Εστία και αφορά τους πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα προβληματικά τους δάνεια ούτε να συνεισφέρουν έστω και τα 2/3 της δόσης τους».

Της Ηρώς Ευθυμίου