You are here

Αποφασίζουν στις 15 Μαρτίου για ταμείο κουρεμένων

04/03/2019 16:59

Στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση σε σχέση με το ταμείο αλληλεγγύης μέσω του οποίου θα αποζημιωθούν κουρεμένοι καταθέτες και κάτοχοι αξιογράφων.

Η επιτροπή οικονομικών, μετά τη σημερινή συνεδρίαση κατά την οποία εξετάστηκαν οι εισηγήσεις των κομμάτων για τροπολογίες, παρέπεμψε τις σχετικές προτάσεις προς ψήφιση χωρίς περαιτέρω τροποποιήσεις.

Κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν τροπολογίες στην ολομέλεια.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ υπάρχει πρόθεση για κατάθεση τριών τροπολογιών με την πρώτη να αφορά στην υποχρεωτική συνεισφορά των τραπεζών στη δημιουργία του αποθεματικού του ταμείου. Η δεύτερη αφορά απαγόρευση εκποίησης κρατικής περιουσίας για στήριξη του ταμείου και η τρίτη την επαναφορά των προνοιών για την κοινωνική συνοχή.

Ανάλογες τροποποιήσεις προωθούν και οι Οικολόγοι αναφορικά με την απαγόρευση της εκποίησης και της συνεισφοράς των τραπεζών, προτείνοντας επιπρόσθετα αποκλεισμό από τους δικαιούχους, των προσώπων από τρίτες χώρες ή προσώπων που έχουν αποζημιωθεί με κυπριακή υπηκοότητα μέσω του επενδυτικού προγράμματος καθώς και των κατόχων αξιογράφων που ήταν σε θέση να γνωρίζουν ότι μετείχαν σε επενδυτική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Άγγελο Βότση η συζήτηση του θέματος έχει ολοκληρωθεί και οι προτάσεις νόμου προωθούνται στην ολομέλεια χωρίς επιπλέον τροπολογίες, για την ψήφιση της νομοθεσίας που επιτρέψει τη δημιουργία του ταμείου αλληλεγγύης.

Υπενθύμισε ότι το ταμείο έχει ήδη προικοδοτηθεί με €55 εκ. και ακίνητα αξίας €100 εκ.

Σημείωσε ότι κόμματα επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν τροπολογίες στην ολομέλεια εντούτοις, τόνισε ότι όλοι έχουν δεσμευθεί πως στην επόμενη ολομέλεια θα ολοκληρωθεί το θέμα χωρίς άλλη αναβολή.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφερόμενος στις τροπολογίες του κόμματος και ειδικότερα στην συνεισφορά των τραπεζών, σημείωσε ότι με τροπολογία που θα καταθέσει το κόμμα, θα δίνεται το δικαίωμα στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου όπως σε συνεννόηση με τον υπουργό οικονομικών επιβάλλει τέλος στις τράπεζες μέσω του οποίου θα προκύπτουν έσοδα για το ταμείο, τους καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα να εγκαταλειφθεί η λογική της ισοπέδωσης των τροπολογιών, την οποία έχουν υιοθετήσει το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ όπως υποστήριξε.

Της Μαρίας Χαμπή