You are here

Απορρίφθηκε η αναπομπή νόμου για αναστολή εκποιήσεων

27/07/2021 12:34

Με 11 ψήφους υπέρ, 23 εναντίον και 6 αποχές, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την αναπομπή του νόμου που προβλέπει νέα τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, εναντίον οι βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, Οικολόγων, ενώ αποχή τήρησαν οι βουλευτές της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ.

Νωρίτερα, ο προεδρεύων της συνεδρίας Ζαχαρίας Κουλίας, είχε απευθύνει κάλεσμα προς τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, να αποστείλει στη Βουλή την επιστολή της ΕΚΤ αναφορικά με την πρόταση νόμου για αναστολή των εκποιήσεων.

«Καλώ τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να αποστείλει την επιστολή στη Βουλή εντός της ημέρας και να διανεμηθεί σε όλους τους βουλευτές», είπε.

Η έκκληση του κ. Κουλία ακολούθησε τοποθετήσεις βουλευτών σύμφωνα με τους οποίους υπήρξε «απόκρυψη» της επιστολής από τη Βουλή.

Η συνεδρία της Ολομέλειας ακολούθησε την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών στην οποία δεν παρευρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών και ο γενικός εισαγγελέας που είχαν κληθεί.

Στο σκοτάδι η Βουλή για την επιστολή ΕΚΤ

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της επιτροπής Οικονομικών Άριστος Δαμιανού, χαρακτήρισε την αναπομπή, ως «πολιτική πράξη που όζει κυνισμού, ετσιθελισμού και κοινωνικής αναλγησίας», αποδίδοντας στις βουλευτικές εκλογές, το ότι τρεις μήνες προηγουμένως δεν υπήρξαν ανάλογες αντιδράσεις. Έκανε λόγο για αδιαφάνεια, αναφέροντας ότι για μια εβδομάδα «απέκρυψαν από το κοινοβούλιο» την επιστολή της ΕΚΤ. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο νόμος θα οδηγηθεί στο Ανώτατο και κατ’ επέκταση «στις ελληνικές καλένδες», όπως είπε. Τόνισε ότι τον Σεπτέμβριο το ΑΚΕΛ θα επανέλθει ώστε μέσα από διαβούλευση με άλλα κόμματα να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ δανειοληπτών-τραπεζών.

Η ΕΚΤ εντόπισε αυτό που το ΥΠΟΙΚ αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει και να αποδεκτεί ως την πραγματική αλήθεια, ανέφερε η βουλεύτρια του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, «ότι ο σκοπός της τροποποίησης είναι αποκλειστικά να επιμηκύνει και να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας», υπέδειξε. Σημείωσε πως αφού απέτυχαν τα υπόλοιπα επιχειρήματα της κυβέρνησης, το μόνο που έμεινε ήταν η αντισυνταγματικότητα, προσθέτοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει όποιο επιχείρημα της απομένει για να ακυρώσει την προστασία των ευάλωτων ομάδων. «Είναι πολιτική της κυβέρνησης να επιμένει στην αναπομπή, δεν μας αναγκάζει, ή μας απειλεί κανένας», είπε.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, υπενθύμισε ότι η θέση του κόμματος κατά τη ψήφιση του νόμου, ήταν πως η Βουλή λειτουργούσε υπό καθεστώς εμπαιγμού και ομηρίας, κάτι που όπως υποστήριξε εντείνεται σήμερα, εφόσον δεν έχει προχωρήσει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος, των ΜΕΔ και μετά την λήξη της τρίμηνης αναστολής, δεν θα υπάρχει οριστική λύση.

Η ΕΔΕΚ θα απέχει από την όλη διαδικασία είπε ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, εξηγώντας πως «θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, είναι πρόταση κωλυσιεργίας και εξυπηρετεί τους τραπεζίτες, τους οποίους διαχωρίζουμε από τους τραπεζικούς υπαλλήλους». Παρατήρησε ότι το θέμα των εκποιήσεων εξελίσσεται στο τρίτο πιο σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, κάτι το οποίο απέδωσε στους νόμους που ψήφισε η Βουλή και οι οποίοι δίνουν υπερόπλα στις τράπεζες εις βάρος πολιτών και δανειοληπτών.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, αναφέρθηκε σε ανακολουθία «των θεσμών της νομικής υπηρεσίας και της Κεντρικής Τράπεζας», υποδεικνύοντας ότι πριν τρεις μήνες η ίδια ρύθμιση με πιο διευρυμένα ποσά ήταν συνταγματική. Παράλληλα, έκανε λόγο για προσβολή της Βουλής, σε ότι αφορά μη ενημέρωση της για την επιστολή της ΕΚΤ, ενώ κάλεσε τους αρμόδιους να καταθέσουν στη Βουλή προς συζήτηση ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαδικασία των εκποιήσεων.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης αναφέρθηκε στην επιστολή της ΕΚΤ για την οποία όπως είπε, οι βουλευτές δεν είχαν γνώση. «Είναι άξιο απορίας γιατί δεν είχαμε ενημερωθεί», είπε. Η επιστολή φέρει ημερομηνία 20 Ιουλίου, ενώ η αναπομπή του νόμου από τον ΠτΔ έγινε στις 23 Ιουλίου, «άρα εμμέσως πλην σαφώς προκύπτει ότι ο πρόεδρος είχε γνώση για την επιστολή και το περιεχόμενό της», παρατήρησε ο κ. Παπαδούρης. Πρόσθεσε πως η αναπομπή ορθά αναφέρεται σε θέματα αντισυνταγματικότητας, ωστόσο υποστήριξε πως στην Κύπρο η επίκληση αυτή γίνεται α λα καρτ, όποτε βολεύει την κυβέρνηση.

Απάντησε στις επικρίσεις ο ΔΗΣΥ

Απαντώντας στα επιχειρήματα και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, αναφέρθηκε σε «παρανόηση» σε σχέση με τα όσα αναφέρει η επιστολή της ΕΚΤ. Σημείωσε ότι αυτό που λέει η επιστολή, είναι ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τους βιώσιμους δανειολήπτες και εταιρείες ενώ, εμείς πάμε να κάνουμε το ανάποδο, προστατεύοντας αυτούς που χρωστούσαν πριν την πανδημία και που αν δεν ήταν βιώσιμοι το 2019, δεν είναι και σήμερα».

«Όντως δεν εκφράζει γνώμη η ΕΚΤ επειδή πρόκειται μόνο για παράταση τριών μηνών. Αλλά αν τους πούμε ότι θέλετε αναστολή μόνο για τρεις μήνες μέχρι να αλλάξετε εξ ολοκλήρου το πλαίσιο, να δούμε τότε τι θα μας πουν», είπε.

Ο κ. Κουλλά απάντησε στις αναφορές τόσο για την απόσυρση του νόμου περί δικαστηρίων, λέγοντας ότι δεν μπορεί να επεκταθεί το δικαίωμα αμφισβήτησης ποσού σε όλους, αλλά και στις αναφορές για εταιρείες εξαγοράς δανείων και επενδυτικά ταμεία «γύπες». Σημείωσε ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένες οικονομίες γίνονται καθημερινά πολλές πράξεις πώλησης τόσο ΜΕΔ, όσο και εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που στην Κύπρο, δαιμονοποιείται, όπως είπε.

Δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου

Σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος αναφέρει ότι η ευαισθησία της Κυβέρνησης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, έχει ποικιλοτρόπως εκφραστεί μέσα από μια σειρά αποφάσεων, όπως η ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, η εφαρμογή του σχεδίου Εστία, η εισαγωγή του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, η παράταση πληρωμής σειράς οφειλών προς το κράτος μέσω των σχεδίων ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα πακέτα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες της πανδημίας τα οποία συνεχίζουν μέχρι και σήμερα και το μεγαλύτερο σε έκταση και διάρκεια σχέδιο αναστολής δόσεων που εφαρμόστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνει πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τα στοιχεία που κατατέθηκαν σχετικά με τις εκποιήσεις ακινήτων, ειδικότερα αυτά που αφορούν τον χειρισμό που τυγχάνουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα συνεχίσει να πορεύεται με πολιτικές που θα διασφαλίζουν την επενδυτική βαθμίδα του κράτους προς όφελος του συνόλου των πολιτών.

Της Μαρίας Χαμπή