You are here

Απόρριψη, παρά αλλαγές στο πακέτο νομοσχεδίων για ΜΕΔ

04/07/2018 19:39

Την άποψη ότι παρά τα κόμματα να επιδιώκουν αλλαγές που θα καταστήσουν τα δεδομένα χειρότερα, είναι καλύτερο να απορρίψουν τα νομοσχέδια όταν τεθούν ενώπιον της ολομέλειας, εξέφρασε ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου.

Με την αναφορά του στο πλαίσιο της κατ’ άρθρον συζήτησης των νομοσχεδίων στην επιτροπή οικονομικών, ο κ. Νεοφύτου προκαταλαμβάνει τις ενέργειες των κομμάτων που φαίνεται να έχουν ήδη εισέλθει στο χορό της ετοιμασίας σωρείας τροπολογιών επί των νομοσχεδίων.

Αρκετές αλλαγές έχουν ήδη ενσωματωθεί στα νομοσχέδια, και προέρχονται ειδικά από τις εισηγήσεις που έθεσε το ΔΗΚΟ προς τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών ενώ, άλλες απαιτήσεις των κομμάτων προωθούνται υπό τη μορφή προτάσεων νόμου.

«Αν η πλειοψηφία θέλει να απορρίψει τα νομοσχέδια, είναι καλύτερα να το κάνει παρά να τροποποιηθούν με τρόπο που οι επιπτώσεις θα είναι χειρότερες», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Σημείωσε ότι είναι θέμα ημερών ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός (SSM) να καθορίσει τις παραμέτρους στη βάση των οποίων θα διεξαχθούν τα stress tests των συστημικών τραπεζών της ευρωζώνης.

«Με το σημερινό πλαίσιο την έχουμε βαμμένη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτά που έχει ενώπιον της η βουλή συμφωνήθηκαν σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκού φορείς και ως εκ τούτου «δεν σηκώνουν αλλαγές», όπως είπε.

Τροπολογίες στο προτεινόμενο πλαίσιο φαίνεται να ετοιμάζουν τα πλείστα κόμματα, τα οποία δεν αποκλείεται να συμπορευτούν σε ότι αφορά ορισμένες από τις επιδιωκώμενες αλλαγές. 

Τρέχουν να προλάβουν για νέο πλαίσιο εκποιήσεων, αφερεγγυότητας

Η επιτροπή οικονομικών, τρέχει να προλάβει τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της βουλής την ερχόμενη Παρασκευή με πυρετώδεις συνεδρίες που θα συνεχιστούν και αύριο για τα νομοσχέδια που αφορούν την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η συζήτηση για το προωθούμενο πακέτο εκποιήσεων και αφερεγγυότητας δεν εξαντλήθηκε ούτε και σήμερα με την επιτροπή να ετοιμάζεται να αξιοποιήσει και την αυριανή μέρα για την ολοκλήρωση της εξέτασης των πέντε νομοσχεδίων που θα οδηγηθούν στην ολομέλεια της Παρασκευής.

Τα νομοσχέδια θα τεθούν προς  ψήφιση μαζί με το σχέδιο παροχής κυβερνητικών εγγυήσεων για την Ελληνική Τράπεζα που θα κληθεί να εγκρίνει την ίδια μέρα η βουλή.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, ζήτησε όπως αύριο το πρωί βρίσκεται ενώπιον των μελών της επιτροπής ένα πλήρες πακέτο με τα τελικά κείμενα των νομοσχεδίων όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από τη συζήτηση, καθώς και τις προτάσεις νόμου του ΔΗΚΟ.

Στα τελικά κείμενα θα είναι ενσωματωμένες εισηγήσεις του ΔΗΚΟ που τέθηκαν από το κόμμα απευθείας προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών με τις περισσότερες να γίνονται αποδεκτές, αλλά και θέματα τα οποία είχε θέσει ο κ. Νεοφύτου κατά τη χθεσινή συνεδρία αναφορικά με το δικαίωμα της τράπεζας να αγοράσει ακίνητο δανειολήπτη που τίθεται σε εκποίηση.

Εκτός από τα νομοσχέδια τροποποίηση φαίνεται πως θα γίνει και στο κείμενο της συμφωνίας για τα εγγυήσεις προς την Ελληνική Τράπεζα, κατόπιν μερικής ικανοποίησης αιτήματος του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα που τέθηκε σήμερα ενώπιον της επιτροπής.

Το αίτημα αφορούσε την συμπερίληψη υποχρέωσης της Κεντρικής Τράπεζας να υποβάλλει μηνιαία έκθεση στην επιτροπή οικονομικών ενημερώνοντας για τη διαχείριση, την πορεία και την κατάσταση των δανείων που εγγυήθηκε η κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα. Αντί αυτού, κατόπιν οδηγιών του κ. Νεοφύτου στη συμφωνία θα περιληφθεί πρόνοια ώστε η Κεντρική τράπεζα να ενημερώνει ανά εξάμηνο κατά πόσο υπήρξε ανάγκη χρήσης ποσού της εγγύησης.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο περί τιτλοποιήσεων η επιτροπή θα προχωρήσει σε κατ’ άρθρον συζήτηση, κατόπιν απαίτησης μελών της επιτροπής.

Για αύριο μετατέθηκε και η εξέταση του αιτήματος αποδέσμευσης €392 χιλ. για τους νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης στη συμφωνία με την Ελληνική Freshfields, θέμα για το οποίο η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου απέστειλε σήμερα επιστολή στον γενικό εισαγγελέα με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι το γεγονός πως ο οίκος είχε αναλάβει τη διαιτησία εναντίον της κυπριακής Δημοκρατίας στην υπόθεση με την MIG στο Παρίσι, θεωρήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία ως λόγος για τη μη ανάθεση σε αυτόν άλλων συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Με αυτοπεποίθηση στην ολομέλεια ο ΔΗΣΥ, στα σκαριά πρόταση νόμου

Την ίδια στιγμή, στα σκαριά βρίσκεται πρόταση νόμου για το στάδιο που θα ακολουθήσει την αφαίρεση της τραπεζικής άδειας του Συνεργατισμού έτσι ώστε να καλύπτεται η διαχείριση δανείων από τον φορέα που θα απομείνει.

Ο κ. Νεοφύτου επέδειξε σιγουριά σε ότι αφορά την έγκριση του σχεδίου εγγυήσεων από την πλειοψηφία των βουλευτών την ερχόμενη Παρασκευή, σημειώνοντας ότι «όσοι και να καταψηφίσετε αυτά θα περάσουν την Παρασκευή».

Πρόσθεσε ότι σε κάποιο στάδιο θα αφαιρεθεί η τραπεζική άδεια του Συνεργατισμού και θα πρέπει να υπάρχει μια άδεια εν τω μεταξύ, για τη διαχείριση των δανείων, που δεν θα καλύπτεται από τη σημερινή νομοθεσία.

Σημείωσε ότι η εταιρεία που θα απομείνει δεν θα είναι μια συνήθης εταιρεία καθώς θα έχει να διαχειριστεί δάνεια μερικών δισεκατομμυρίων.  Γι’ αυτό, υπέδειξε, θα πρέπει να αλλαχθεί ο περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων νόμος και ζήτησε την ετοιμασία πρότασης νόμου που θα κατατεθεί ως κατεπείγουσα, όπως είπε.

Την πρόταση θα συνυπογράψει το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Άγγελος Βότση ενώ, με την προώθησή της συμφώνησε τόσο το υπουργείο οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα.

Της Μαρίας Χαμπή