You are here

Απορρίπτουν διαβούλευση νομικής υπηρεσίας, τραπεζών για ρήτρες

29/10/2020 11:35

Το υπουργείο εμπορίου τάσσεται κάθετα εναντίον στο ενδεχόμενο μη εκδίκασης υποθέσεων καταχρηστικών ρητρών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών η υπουργός εμπορίου Νατάσα Πηλείδου και εκπρόσωπος της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υποθέσεις που αφορούν πιστωτικά ιδρύματα.

Η κ. Πηλείδου συμμετείχε σε συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου εμπορίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σημείωσε ότι το θέμα των καταχρηστικών ρητρών απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο.

«Είμαστε κάθετα εναντίον του να μην εκδικαστούν οι υποθέσεις», είπε η κ. Πηλείδου, τονίζοντας ότι οι υποθέσεις θα πρέπει να προχωρήσουν προς εκδίκαση.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη τρεις καταχωρήσεις υποθέσεων για τράπεζες στο δικαστήριο και αναμένεται να προχωρήσουν και άλλες.

«Εμείς ως υπουργείο θέλουμε να προχωρήσουν για εκδίκαση και δεν δεχόμαστε τη θέση της νομικής υπηρεσίας για διαβούλευση με οποιαδήποτε τράπεζα», τόνισε. Σημείωσε ότι η υπηρεσία έχει αποφάσεις και θέλει να εκδικαστούν.

Η αναφορά προκύπτει μετά από συνεδρίαση της επιτροπής εμπορίου κατά την οποία εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας είχε αναφέρει ότι επίκειται συνάντηση με την Τράπεζα Κύπρου, εναντίον της οποίας έχει κατατεθεί στο δικαστήριο υπόθεση για καταχρηστικές ρήτρες, καθώς όπως αναφέρθηκε, έχουν αποσυρθεί καταχρηστικές ρήτρες από τα συμβόλαιά της τράπεζας.

Τους βουλευτές απασχόλησε το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η εκδίκαση υποθέσεων από το δικαστήριο μετά την απόσυρση των καταχρηστικών ρητρών, κάτι το οποίο δεν διευκρινίστηκε εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας.

Σε ότι αφορά σχετικό πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται εδώ και 26 μήνες ενώπιον της νομικής υπηρεσίας και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την δυνατότητα επιβολής διοικητικού προστίμου εκ μέρους της υπηρεσίας καταναλωτή, σημειώθηκε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος.

Της Μαρίας Χαμπή