You are here

Αυλαία για ν/σ «ασπίδα» εξαγορών τραπεζών

26/09/2022 07:29

Η άμμος στην κλεψύδρα εξαντλείται σε σχέση με την υποβολή ή όχι βελτιωμένης πρότασης για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου από το επενδυτικό ταμείο Lone Star, το οποίο έχει προθεσμία, με βάση τους εποπτικούς κανονισμούς, να καταθέσει ή όχι νέα πρόταση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Κι ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στις προθέσεις του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου, σήμερα ξεκινά στην κοινοβουλευτική οικονομική επιτροπή η συζήτηση, υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει το ΥΠΟΙΚ και αφορά στο νόμο του 2022, περί ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η προώθηση του ν/σ δεν είναι άσχετη με την πρόσφατη δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος για την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star, όπως άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ΥΠΟΙΚ και όπως εκτιμούν οικονομικοί φορείς και ανώτατα τραπεζικά στελέχη.

Το ν/σ είναι εναρμονιστικό και προβλέπει ασφαλιστικές δικλείδες με αυστηρά κριτήρια, ώστε να παρέχει το δικαίωμα στα κράτη μέλη να προστατεύουν εξαγορές μεγάλων εταιρειών, οργανισμών ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από ξένους επενδυτές.

Ο ΥΠΟΙΚ, είχε δηλώσει συγκεκριμένα ότι «ως χώρα οφείλουμε να διαφυλάξουμε την τραπεζική σταθερότητα προς το δημόσιο συμφέρον».

Το Lone Star, υπέβαλε σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών, τρεις διαδοχικές προτάσεις για εξαγορά της Τρ. Κύπρου οι οποίες απορρίφθηκαν ομόφωνα από το Διοικητικό της Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι το επενδυτικό ταμείο έχει αποτιμήσει την αξία της Τράπεζας Κύπρου στα €700 εκατ. και στο πλαίσιο της τρίτης πρότασης πρόσφερε στους μετόχους €1,51 ανά μετοχή.

Πριν περίπου δύο βδομάδες, όπως αποκάλυψε η StockWatch, έφθασε στην Κύπρο κλιμάκιο του Lone Star και είχε σειρά επαφών με οικονομικούς, τραπεζικούς και πολιτικούς παράγοντες σε μία προσπάθεια να πείσει για τους λόγους που θα ήθελε να εξαγοράσει τη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα της χώρας.

Οι πληροφορίες που αφέθηκαν να διοχετευτούν στα ΜΜΕ από τις επαφές του επενδυτικού ταμείου, είναι ότι δεν βρήκε θετική ανταπόκριση, παρά το γεγονός ότι την οποιαδήποτε τελική απόφαση θα τη λάβουν τα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και οι μέτοχοι της.

Οι Financial Times σε πρόσφατο εκτενές άρθρο τους, είχαν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο να επανέλθει με νέα βελτιωμένη πρόταση για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου.

Εκτιμήσαν, ωστόσο, ότι και στην περίπτωση κατά την οποία θα υποβληθεί καλύτερη προσφορά προς το μεγαλύτερο τραπεζικό συγκρότημα του νησιού, είναι αμφίβολο, πως θα τύχει θετικής ανταπόκρισης.

Σύμφωνα με τους FT, κι αν ακόμη προσφερθεί πιο ελκυστική τιμή στους μετόχους, το Lone Star δεν είναι σίγουρο, κατά τους FT, ότι «θα κερδίσει το βραβείο που λαχταρά».

Συναφές προς τις αναφορές και εκτιμήσεις των FT ήταν και σχετικό άρθρο την περασμένη βδομάδα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Τι προβλέπει το ν/σ ασπίδα

Το νομοσχέδιο, που είναι εναρμονιστικό, θέτει τους παράγοντες που μπορεί να συνεκτιμηθούν από την αρμόδια αρχή, κατά πόσον μια άμεση ξένη επένδυση είναι πιθανό να θίξει την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης προτάσεων από επενδυτές, για την εξαγορά επιχειρήσεων, οργανισμών ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα λαμβάνεται υπόψη αν οι επηρεαζόμενοι οργανισμοί δραστηριοποιούνται σε ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα ο οποίος αφορά στις υποδομές ζωτικής σημασίας (critical infrastructure), είτε φυσικές, είτε εικονικές, περιλαμβανομένων των υποδομών στους τομείς:

Της ενέργειας, των μεταφορών, της ύδρευσης, της υγείας, των επικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης, της επεξεργασίας ή αποθήκευσης δεδομένων, της άμυνας, των εκλογικών ή των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η αρμόδια αρχή, σύμφωνα με το ν/σ, θα αξιολογεί τις πιθανές συνέπειες της άμεσης ξένης επένδυσης, όσον αφορά στην πρόσβαση σε πληροφορίες ευαίσθητου χαρακτήρα, περιλαμβανομένων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ή τη δυνατότητα ελέγχου τέτοιων πληροφοριών.

Ειδικά κριτήρια, αγγίζουν την προστασία, ελευθερία και διασφάλιση της πολυφωνίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η αρμόδια αρχή, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο μια άμεση ξένη επένδυση είναι πιθανό να θίξει την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα μπορεί επιπρόσθετα να συνεκτιμήσει:

Εάν ο ξένος επενδυτής ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από την κυβέρνηση τρίτης χώρας, περιλαμβανομένων κρατικών φορέων ή ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ άλλων μέσω της ιδιοκτησιακής δομής ή της παροχής σημαντικής χρηματοδότησης.

Εάν ο ξένος επενδυτής έχει ήδη εμπλακεί σε δραστηριότητες που θίγουν την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο ξένος επενδυτής να προβαίνει σε παράνομες ή εγκληματικές δραστηριότητες.  Εάν με την υλοποίηση ή εφαρμογή της ξένης επένδυσης διασφαλίζεται ή διατηρείται ικανοποιητική διασπορά της μετοχικής βάσης καθώς και η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων επενδυτών στην επιχείρηση στρατηγικής σημασίας και στα όργανα λήψης αποφάσεων.

Του Λεύκου Χρίστου