You are here

Δεν τα βρίσκουν στα επόμενα βήματα της ad hoc για δάνεια ΠΕΠ

04/09/2020 16:29

Με μεγάλο μέρος της να αναλώνεται στην ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τον καταλληλότερο τρόπο για να συνεχίσει το έργο της, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε η συνεδρία της ad hoc επιτροπής για τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν σε δάνεια ΠΕΠ.

Η επιτροπή κατέβαλε μια πρώτη προσπάθεια για να καθορίσει ένα ευρύ -αλλά όχι εξαντλητικό- πλαίσιο αναφορικά με τη θεματολογία της, σε σχέση με την οποία προκύπτουν ασυμφωνίες μεταξύ των μελών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης ενέταξε στη θεματολογία, την ιεράρχηση και κατηγοριοποίηση των ΠΕΠ, το αίτημα κατάθεσης στοιχείων για διαγραφές δανείων και προνομιακή μεταχείριση, το ξεκαθάρισμα της ερμηνείας όρων όπως τα ΜΕΔ, τα ΠΕΠ, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, το Συνεργατισμό και το πόρισμα της επιτροπής θεσμών για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στα θέματα αυτά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου συμπεριέλαβε την κρίση του Χρηματιστηρίου και την κλειστή περίοδο των τραπεζών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται να ζητηθούν στοιχεία για τις διαγραφές δανείων, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αυτόματη ερμηνεία για τον καθορισμό των ΠΕΠ και πως είναι άσκοπη και δεν ενδιαφέρει την επιτροπή η προσπάθεια ερμηνείας του όρου «στρατηγικός κακοπληρωτής».

Διαφωνίες για τον τρόπο αξιοποίησης εμπειρογνωμόνων

Ενώπιον της επιτροπής τέθηκαν εισηγήσεις για ανάθεση της διερεύνησης σε εμπειρογνώμονες, επί των οποίων εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις.

Ο κ. Συλλούρης υπέδειξε ότι οι εμπειρογνώμονες μπορούν να βοηθήσουν την επιτροπή, αλλά όχι να την υποκαταστήσουν, αναφέροντας ότι δεν θα μπορούν να ζητήσουν και να πάρουν στοιχεία όπως η βουλή και πως εμπειρογνωμοσύνη υπάρχει και στις κρατικές υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή, συμφώνησε με εισήγηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, ότι η ευθύνη της διερεύνησης πρέπει να παραμείνει στην ad hoc επιτροπή και ταυτόχρονα, να ζητηθεί η βοήθεια εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό του πλαισίου και του τρόπου της διερεύνησης.

Ο κ. Μαυρίδης υποστήριξε ότι η καλύτερη μεθοδολογία, είναι να ανατεθεί σε επιτροπή ατόμων που έχουν εργαστεί σε τράπεζες και έχουν εμπειρία σε τραπεζικές πρακτικές, να εξετάσουν τα στοιχεία για τα ΠΕΠ, με την σειρά που θα καθορίσει η ad hoc επιτροπή.

Ο κ. Παπαδόπουλος, υποστήριξε ότι το πιο σημαντικό είναι η επιτροπή να καθορίσει τη διαδικασία και τις παραμέτρους, για το διορισμό εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων που θα τη βοηθήσουν στο έργο της. Σημείωσε ότι «εμείς δεν έχουμε τις δυνατότητες, την πείρα και τις γνώσεις για να πούμε εάν κάποιος έτυχε προνομιακής μεταχείρισης, σε αυτό 100% θα χρειαστούμε βοήθεια».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας εισηγήθηκε να ζητηθεί βοήθεια από τον χρηματοοικονομικό επίτροπο, την Κεντρική Τράπεζα και άλλους θεσμικούς παίκτες, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που η επιτροπή προσφύγει σε ιδιώτες, υπάρχει το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα που θα προκύψει να μην είναι «θεσμικό».

Ο κ. Γιωργάλλας, παρατήρησε ότι όλες οι πλευρές διαπιστώνουν την ανάγκη για βοήθεια από τεχνοκράτες, αναφέροντας ωστόσο, ότι η επιτροπή θα καθοδηγεί την έρευνα και θα παρέχει το υλικό που πρέπει να διερευνηθεί, είτε η διερεύνηση γίνει από θεσμικούς παράγοντες, είτε από ομάδα εμπειρογνωμόνων όπως εισηγούνται ο ΔΗΣΥ ή το ΔΗΚΟ.

Την ανάγκη για άμεση τεχνοκρατική συμβουλή τόνισε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, επισημαίνοντας ότι με δεδομένες τις αναφορές στην ανάγκη εμπλοκής της ΕΚΤ στην διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας σχετίζεται με συστημικές τράπεζες, η επιτροπή δεν μπορεί να προχωρήσει παρακάτω χωρίς τη συμβουλή εμπειρογνωμόνων.

Η συνεδρίαση κατέληξε στη βάση εισήγησης για ενημέρωση των θεσμικών παραγόντων που θα κληθούν στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, σε σχέση με τις προθέσεις και τις σκέψεις της επιτροπής για τη θεματολογία της, ώστε να ανταλλαγούν απόψεις.

Στην επόμενη συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι θα κληθούν ο γενικός εισαγγελέας, ο χρηματοοικονομικός επίτροπος, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, η γενική λογίστρια και η επίτροπος προσωπικών δεδομένων.

Της Μαρίας Χαμπή