You are here

Δεν βλέπουν φως στο τούνελ για Συνεργατισμό

04/03/2021 17:47

Μικρό καλάθι κρατούν οι βουλευτές σε ότι αφορά τις προσδοκίες απόδοσης ευθυνών και τιμωρίας υπευθύνων για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Μετά τη σημερινή συνάντηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου με εκπροσώπους της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας, βουλευτές κατήγγειλαν προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου.

Η Επιτροπή εξέτασε εκ νέου τα θέματα διερεύνησης ευθυνών για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, που προκύπτουν από το πόρισμα της επιτροπής με επικεφαλής τον Γεώργιο Αρέστη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο κατά πόσο οι ανακριτικές αρχές έχουν προσεγγίσει και έχουν ανακρίνει τον τέως υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον πρώην γενικό διευθυντή της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη και τον τότε διευθυντή στρατηγικής της ΣΚΤ Γιάννη Σταυρινίδη, για το οποίο ούτε σήμερα δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις από τους αρμοδίους.

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν εκ μέρους της Αστυνομίας, ορισμένοι φάκελοι της υπόθεσης βρίσκονται ήδη στη Νομική Υπηρεσία για γνωμάτευση και οδηγίες, τις οποίες η Αστυνομία αναμένει για να προχωρήσει τη διαδικασία. Οι φάκελοι, σύμφωνα με τον υπαρχηγό της Αστυνομίας  Χρήστο Μαυρή, περιλαμβάνουν την διαδικασία διαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την Altamira, πιστωτικές διευκολύνσεις που παραχωρούσαν κάποια ΣΠΙ και τη χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών.

Οι εν λόγω υποθέσεις προέκυψαν στο πλαίσιο έρευνας ποινικών υποθέσεων που καθόρισε μετά την έκδοση του πορίσματος ο γενικός εισαγγελέας, το 2019, για τις οποίες σύμφωνα με τον κ. Μαυρή, λήφθηκαν μερικές εκατοντάδες καταθέσεις και ανοίχθηκαν κάποιοι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Ο υπεύθυνος ανακρίσεων Χριστόφορος Μαυρομάτη, αρνήθηκε να ενημερώσει την επιτροπή για το ποια άτομα έχουν ανακριθεί, εάν δεν δει την υπόθεση πρώτα ο γενικός εισαγγελέας, στάση που πυροδότησε αντιδράσεις εκ μέρους βουλευτών.

Ορισμένοι έκαναν λόγο για διαπλοκή, σε περίπτωση που δεν δόθηκαν οδηγίες για ανάκριση των συγκεκριμένων ατόμων, στα οποία αποδίδει ευθύνες το πόρισμα Αρέστη.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας ο Νίνος Κέκκου, τόνισε ότι η Αστυνομία πρέπει να βρει μαρτυρίες για να καλέσει τα εν λόγω άτομα για ανάκριση και υποστήριξε πως τη στιγμή που το ανακριτικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι σωστό να φωτογραφίζονται συγκεκριμένα πρόσωπα. Σημείωσε ότι οι ανακριτές έχουν μπροστά τους μαρτυρικό υλικό το οποίο πρέπει να εξεταστεί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, σημείωσε ότι στην επόμενη συζήτηση του θέματος θα κληθούν να παραστούν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο αρχηγός της Αστυνομίας.

Αναζητούν υπεύθυνους

Κατά τη συζήτηση τέθηκε θέμα αναζήτησης ευθυνών σε σχέση με την πρόκληση ζημιάς σε εταιρεία στην οποία η Δημοκρατία έχει διορίσει υπάλληλο για να την εκπροσωπεί στο διοικητικό συμβούλιο.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Θεανώ Μαυρομουστάκη σημείωσε ότι βάσει της νομοθεσίας, η διεκδίκηση της ζημιάς θα πρέπει να γίνει από την ίδια την εταιρεία και σε αυτή την περίπτωση, από την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Στη συνεδρία συμμετείχε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ο οποίος διερωτήθηκε εάν δεν μπορεί η Δημοκρατία να στραφεί κατά του υπαλλήλου της. Η κ. Μαυρομουστάκη σημείωσε ότι για τα ζητήματα αυτά υπάρχουν διαδικασίες στο νόμο περί δημόσιας υπηρεσίας.

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει η ευθύνη του τέως υπουργού Οικονομικών και των δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζοντας ότι έχουν ευθύνη έναντι της κυπριακής Δημοκρατίας και πως εάν υπάρχει βάση έγερσης αγωγής, αυτή θα πρέπει να εγερθεί από τη Δημοκρατία και όχι από την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο κ. Κουλίας είπε πως δεν απαντήθηκε αν λήφθηκαν καταθέσεις από τα κρίσιμα πρόσωπα. Πρόσθεσε πως κάθε 15 μέρες οι αρμόδιοι θα δίνουν αναφορά στη Βουλή για την πρόοδο των ερευνών.
 
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως πρέπει η διαδικασία να προχωρήσει το συντομότερο, επισημαίνοντας πως η Βουλή οφείλει να ελέγχει βάσει της αρμοδιότητας της και όχι να δημιουργεί εντυπώσεις, εμποδίζοντας ενδεχομένως την ανακριτική διαδικασία.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε «πώς να αναμένουμε απονομή δικαιοσύνης όταν οι πρωταγωνιστές του πορίσματος Αρέστη δεν ξέρουμε αν έχουμε προσεγγιστεί από την Αστυνομία». Σημείωσε πως ο μόνος που μπορεί να κινηθεί ενάντια του κ. Γεωργιάδη για αστικές και άλλες ευθύνες είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως εγείρεται εύλογα  το ερώτημα της συγκάλυψης και αυτού του σκανδάλου.
 
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως από τις σημερινές αναφορές της Αστυνομίας έχει πειστεί πως ούτε αυτή τη φορά θα υπάρξει τιμωρία και κάθαρση.  
 
Εκ μέρους της Αλληλεγγύης ο βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως δύο χρόνια μετά το πόρισμα, οι αστικές ευθύνες δεν διερευνώνται και δεν θα διερευνηθούν, ενώ οι ποινικές εξετάζονται με αργούς ρυθμούς που αν συνεχίσουν, δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί κανείς.

Στο μικροσκόπιο η Altamira
 
Κατόπιν εισήγησης του βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα, την ερχόμενη Πέμπτη η επιτροπή Ελέγχου αναμένεται να εξετάσει τις διαδικασίες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας /ΚΕΔΙΠΕΣ από την Altamira.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα μέσω της συζήτησης να σταματήσει «ένα καινούριο σκάνδαλο που συντελείται αυτή τη στιγμή».

Στο θέμα αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Αρέστη, κάνοντας λόγο για «μεγάλο σκάνδαλο» και «μεγάλο φαγοπότι».

Της Μαρίας Χαμπή