You are here

Διαδικασία εξπρές για κατάργηση ταμείου εγγύησης καταθέσεων ΣΠΙ

28/02/2020 07:01

Διαδικασίες εξπρές ακολούθησε η βουλή για την συζήτηση και προώθηση στην ολομέλεια προς ψήφιση, νομοσχεδίων που αφορούν στην κατάργηση του ταμείου εγγύησης καταθέσεων συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων (ΤΕΚ ΣΠΙ) και μεταφορά των κεφαλαίων του ύψους €23 εκ. στο ταμείο εγγύησης καταθέσεων πιστωτικών ιδρυμάτων (ΤΕΚ ΠΙ).

Η επιτροπή οικονομικών εξέτασε τα σχετικά νομοσχέδια και κανονισμούς που κατατέθηκαν  τον περασμένο Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο στη βουλή, σε μια μόνο συνεδρίαση της, προωθώντας τα άμεσα προς ψήφιση.

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής οικονομικών, σκοπός των νομοσχεδίων είναι η ορθότερη εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία του 2014, περί των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων, καθώς και η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της βασικής νομοθεσίας.

Κατάργηση ταμείου, δυνατότητα συγχώνευσης ταμείων και ανάκτηση εξόδων

Ειδικότερα, με την προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου  περί Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην παροχή δυνατότητας συγχώνευσης του εθνικού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων με συστήματα εγγύησης καταθέσεων άλλων κρατών μελών, καθώς και στην πρόσθετη χρηματοδότηση του συστήματος εγγύησης καταθέσεων από άλλες πηγές.

Επίσης, διαγράφονται αναφορές στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ), απόρροια της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) ως πιστωτικό ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένων και των ΣΠΙ και εισάγεται η δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να ανακτά απευθείας από τα πιστωτικά ιδρύματα τα έξοδα που προκύπτουν από τη διοικητική και τεχνική υποστήριξη που παρέχει στο σύστημα εγγύησης καταθέσεων (ΣΕΚ).

Με την προτεινόμενη τροποποίηση του περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμου, επιτυγχάνεται ρύθμιση της επικοινωνίας μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΣΕΚ και ενημέρωση της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΣΕΚ από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στην περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα σε οποιοδήποτε Αδειοδοτημένο Πιστωτικό Ίδρυμα τα οποία απαιτούν την ενεργοποίηση του ΣΕΚ.

Περαιτέρω, προτείνεται η διαγραφή αναφορών στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, απόρροια της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ΣΚΤ ως πιστωτικό ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένων και των ΣΠΙ.

Πρόνοιες για κάλυψη καταθέσεων

Με τους προτεινόμενους κανονισμούς περί Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων εισάγονται ρυθμίσεις για κάλυψη των καταθέσεων των τοπικών αρχών που έχουν προϋπολογισμό που δεν υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (€500.000).

Επίσης, αυξάνεται το ορίου κάλυψης για τα πρόσκαιρα υψηλά υπόλοιπα καταθέσεων που εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς από πενήντα χιλιάδες ευρώ (€50.000) σε τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (€300.000) και για περίοδο μέχρι δώδεκα μήνες, αντί για έξι που ίσχυε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Παράλληλα, προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση ενεργοποίησης του ΣΕΚ από τα ρευστά διαθέσιμα του πιστωτικού ιδρύματος υπό προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις ετοιμάστηκαν στη βάση των σχολίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και στη βάση θεμάτων που εντοπίστηκαν από την πρακτική εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. 

Επιπρόσθετα, η ανάγκη για τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας προέκυψε, όπως αναφέρθηκε, από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΣΚΤ ως πιστωτικό ίδρυμα, καθώς και των ΣΠΙ που αποτελούσαν υποκαταστήματα της, στη βάση προγενέστερης απόφασης συγχώνευσης.

Εκπρόσωποι της ΚΤ και του Συνδέσμου Τραπεζών, συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των νομοθετημάτων ενώ τα κόμματα επεφύλαξαν  την τελική τοποθέτησή τους για την ολομέλεια του σώματος.

Στο ταμείο πιστωτικών ιδρυμάτων ή στην Ελληνική τα €23 εκ.

Η επιτροπή οικονομικών ζήτησε επίσης εξηγήσεις για τη διαχείριση του υπολοίπου του υπό διάλυση ταμείου εγγύησης καταθέσεων των ΣΠΙ και ειδικότερα σχετικά με τη μεταφορά του υπολοίπου στο αντίστοιχο ταμείο των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και τη μη επιστροφή του στο κράτος που εγγυήθηκε τη σύμβαση για εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα.

Σε επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας προς τη βουλή, σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία πώλησης του Συνεργατισμού, εάν το υπόλοιπο των €23 εκ. του ταμείου εγγύησης καταθέσεων των ΣΠΙ δεν μεταφερθεί στο αντίστοιχο ταμείο των πιστωτικών ιδρυμάτων εντός δύο ετών από την ημερομηνία της συμφωνίας, δηλαδή μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2020, η ΚΕΔΙΠΕΣ θα έχει δέκα μέρες για να καταβάλει το εν λόγω ποσό στην Ελληνική Τράπεζα.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι στη βάση της συμφωνίας, η ΚΕΔΙΠΕΣ κατέβαλε στην Ελληνική Τράπεζα το Δεκέμβριο του 2018, ποσό €7,4 εκ. που αντιπροσωπεύει τη διαφορά που προκύπτει από τον υπολογισμό της συνεισφοράς στο 0,4% επί των καλυπτόμενων καταθέσεων που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα (όσο ήταν και το ανάλογο ποσοστό κάλυψης της Ελληνικής Τράπεζας) και του ποσού που ήταν κατατεθειμένο στο ταμείο εγγύησης καταθέσεων των ΣΠΙ.

Όπως αναφέρεται, τα πιστωτικά ιδρύματα και η πρώην ΣΚΤ δεν είναι μεριδιούχοι στο ταμείο εγγύησης καταθέσεων και οι οποιεσδήποτε εισφορές κατέβαλαν μέχρι σήμερα, πιστώθηκαν στα κεφάλαια του ταμείου που συμμετέχουν και δεν αποτελούν οφειλές του ταμείου προς τους συνεισφορείς.

Τονίζεται επίσης, ότι σύμφωνα με ισχύοντες κανονισμούς, οποιαδήποτε εισφορά καταβλήθηκε από πιστωτικό ίδρυμα στα ταμεία εγγύησης καταθέσεων, δεν επιστρέφεται στο συνεισφορέα.

Η ΚΤ σημειώνει ότι λαμβάνοντας αυτά υπόψη, καθώς και το ότι το σύνολο των καλυπτόμενων καταθέσεων της ΣΚΤ μεταφέρθηκαν στην Ελληνική, ορθά περιλήφθηκε στις ρυθμίσεις πρόνοια για κατάργηση του ταμείου εγγύησης καταθέσεων ΣΠΙ και μεταφορά των κεφαλαίων στο αντίστοιχο ταμείο πιστωτικών ιδρυμάτων.

Της Μαρίας Χαμπή