You are here

Συλλούρης: Χαμηλό το επίπεδο της λίστας Γιωρκάτζη

10/07/2020 12:37

Μέσα σε λίγα λεπτά, έχω την εντύπωση ότι η ad hoc επιτροπή για την μελέτη της λίστας Γιωρκάτζη, διαπίστωσε ότι το επίπεδο της λίστας είναι πολύ χαμηλό και ότι δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ουσιαστική έρευνα, δήλωσε ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο για το οποίο συγκλήθηκε σήμερα, για την αξιολόγηση της λίστας, η οποία δημιουργεί εικόνα μη αξιοπιστίας, όπως είπε.

Μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής,  εξέφρασε την άποψη ότι η λίστα πρέπει να επικαιροποιηθεί με στοιχεία τα οποία θα ζητηθούν από την Κεντρική Τράπεζα.

Υποστήριξε ότι για να γίνει πραγματική δουλειά, η λίστα πρέπει να τύχει επικαιροποίησης, ανάλυσης και διόρθωσης και παρακάτω να συμπληρωθεί και ακολούθως να προχωρήσει στα θέματα χαριστικών δανείων, χαμηλών επιτοκίων, ατόμων που έβγαλαν έξω λεφτά και σε πολλά άλλα τα οποία είχαν αναφερθεί πριν από πέντε χρόνια στην επιτροπή θεσμών αλλά «δεν είδαμε κανένα να καταδικάζετε», σημείωσε.

Ανέφερε, ότι εάν αποφασιστεί επικαιροποίηση της λίστας, «η βουλή θα ζητήσει γραπτώς από την ΚΤ να επικαιροποιήσει τα στοιχεία και υποχρεούται να το κάνει».

Διανεμήθηκε στα μέλη της ad hoc επιτροπής η λίστα Γιωρκάτζη

Η λίστα Γιωρκάτζη διανεμήθηκε σήμερα στα μέλη της ad hoc επιτροπής, κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής υπό τον πρόεδρο της βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Πριν την παράδοση της λίστας στους βουλευτές, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι για τη δημοσιοποίηση της λίστας θα πρέπει να ελεγχθούν τα ονόματα και να αποδεκνύεται ότι το δημόσιο συμφέρον υπερέχει των προσωπικών δεδομένων. Εξ ορισμού, σημείωσε, είναι παράνομο να δοθούν στη δημοσιότητα ονόματα. Αυτό οδηγεί στη νομική υποχρέωση για επικαιροποίηση της λίστας, όπως ανέφερε. Σημείωσε ότι για την νομική πτυχή του θέματος, είχε επικοινωνία με τον διοικητή της ΚΤ, τον γενικό εισαγγελέα και με την επίτροπο προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε στη θέση του ΑΚΕΛ όπως η λίστα τύχει επεξεργασίας και διόρθωσης και στη συνέχεια ο καθένας αποφασίσει εάν θα δημοσιοποιηθεί αυτούσια η λίστα. Πρόσθεσε πως η διαφάνεια είναι απαραίτητη και η υπευθυνότητα αναγκαία.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, εισηγήθηκε όπως η λίστα δοθεί με καλυμμένα τα ονόματα έτσι ώστε να προστατευθεί η βουλή. Εάν δημοσιοποιηθεί η λίστα χωρίς να γίνει μια προκριματική διαδικασία, θα δημιουργηθούν προβλήματα, είπε. Ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να πάρει τη λίστα, σε αυτό το στάδιο. «Θέλω να προστατεύσω το κόμμα μου, τον εαυτό μου και το Σώμα. Έστω και εάν έχει κάποιο κόστος, πρέπει να είμαστε σωστοί και δίκαιοι» είπε.

Εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύης, ο Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι πριν από δύο συσκέψεις αρχηγών όλοι είχαν πει πως δεν θέλουν δημοσίευση αυτούσιας της λίστας χωρίς να την δουν.

Την δημοσίευση αυτούσιας της λίστας υποστήριξε το ΕΛΑΜ.

Αιχμές Συλλούρη για Χρ. Γιωρκάτζη

Ο κ. Συλλούρης άφησε εκ νέου αιχμές για την τέως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, σημειώνοντας ότι δεν ακολούθησε τη σωστή διαδικασία και πως γι΄ αυτόν τον λόγο ο ίδιος επέστρεψε την λίστα στον κ. Ηροδότου, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν στοιχεία που υπογραμμίζουν την επιπολαιότητα της λίστας.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι στα στοιχεία περιλαμβάνονται λίστες από έξι τράπεζες, την Aplha Bank, την Eurobank, την Τράπεζα Κύπρου, την ΚΕΔΙΠΕΣ, την Ελληνική Τράπεζα και τον ΟΧΣ. Όλες οι λίστες είναι ημερομηνίας Δεκεμβρίου 2018, εκτός της ΚΕΔΙΠΕΣ η οποία δεν φέρει ημερομηνία.

Πρόσθεσε ότι ενώ η κ. Γιωρκάτζη έκανε αναφορά σε ΜΕΔ, στην λίστα περιλαμβάνονται και εξυπηρετούμενα δάνεια. Υπάρχουν επίσης, όπως είπε, αναδιαρθρωμένα και εξυπηρετούμενα δάνεια πέντε βουλευτών, τα οποία ωστόσο περιλήφθηκαν στη λίστα.

Αναφορά έγινε και σε χρέος ύψους €30 και σε ΜΕΔ €10 που περιλαμβάνονται στη λίστα, καθώς και «πολλά άλλα στοιχεία αθώων πολιτικών», ενώ οι λίστες δεν διασυνδέουν εταιρείες με πρόσωπα.

Ενώ η λίστα διανεμόταν στους βουλευτές, ο κ. Συλλούρης τους κάλεσε να την εξετάσουν σημειώνοντας ότι «μπορεί να δείτε και τα δικά σας ονόματα μέσα και μπορεί να εκπλαγείτε».

Μετά την διανομή της λίστας, η συνεδρίαση συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Αποφασίζει για τα επόμενα βήματα η επιτροπή

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η ad hoc επιτροπή για την εξέταση της λίστας Γιωρκάτζη, έτσι ώστε να λάβει απόφαση σχετικά με την εισήγηση την οποία θα προωθήσει στην ολομέλεια στις 17 Ιουλίου, περί της δημοσιοποίησης ή όχι της λίστας Γιωρκάτζη.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι μπορεί τα κόμματα να αποφασίσουν να δημοσιοποιήσουν αυτούσια τη λίστα, μεταφέροντας εισήγηση στην ολομέλεια για δημοσιοποίηση των στοιχείων.

«Εισηγούμαι, τα κόμματα που θα ψηφίσουν υπέρ της δημοσιοποίησης να δημοσιοποιήσουν τα ίδια τη λίστα αναλαμβάνοντας την ευθύνη», είπε.

Πρόσθεσε πως στο δεύτερο σκέλος των εργασιών της η επιτροπή θα εξετάσει ποιοι ευνοήθηκαν και ποιοί είναι οι ένοχοι που χρεοκόπησαν τις τράπεζες, κατά την έκφρασή του. «Κατά την άποψή μου εκεί είναι η ουσία» ανέφερε.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Λίνος Παπαγιάννης, δήλωσε μετά την συνεδρίαση, ότι αρμοδιότητα για τη δημοσίευση των στοιχείων έχει μόνο ο κεντρικός τραπεζίτης και πως αυτή θα είναι η εισήγηση της επιτροπής προς την ολομέλεια. Πρόσθεσε ότι αναλόγως της απόφασης της ολομέλειας, θα κριθεί η στάση του ΕΛΑΜ σε σχέση με τη δημοσιοποίηση της λίστας, η οποία όπως ανέφερε περιλαμβάνει γελοίες αναφορές σε μηδενικά ποσά αλλά και μεγάλα ποσά».

Της Μαρίας Χαμπή