You are here

Διευρύνεται ο έλεγχος για δάνεια Συνεργατισμού

14/09/2020 19:00

Τη θετική απάντηση του γενικού ελεγκτή σε ότι αφορά τη δυνατότητα διεύρυνσης του ελέγχου των δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στο Συνεργατισμό, έλαβε σήμερα η ad hoc επιτροπή που εξετάζει ζητήματα σχετικά με τα δάνεια ΠΕΠ.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης διαβεβαίωσε την επιτροπή πως στο βαθμό που επιθυμούν να εφαρμοστεί η ίδια μεθοδολογία ελέγχου που εφαρμόστηκε για τα 162 ΠΕΠ και για άλλες περιπτώσεις, άτομα ή εταιρείες στο Συνεργατισμό, αυτό μπορεί να γίνει.

«Για εμάς όλοι οι δανειολήπτες χρωστούν σε ένα οργανισμό που ανήκει στο κράτος» είπε ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνοντας πως εάν δοθούν αριθμοί ταυτότητας, η ελεγκτική υπηρεσία θα ελέγξει τις περιπτώσεις που επιθυμεί η βουλή.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης κάλεσε τα μέλη να επανέλθουν την Παρασκευή με γραπτές εισηγήσεις αναφορικά με τη διεύρυνση του ελέγχου τόσο αναφορικά με τις περιπτώσεις όσο και για τις χρονικές περιόδους που επιθυμούν να εξεταστούν, επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος δεν θα πρέπει να διευρυνθεί σε βαθμό που να μην μπορεί να ολοκληρωθεί.

Ακολούθως υπέδειξε, «θα δούμε κατά πόσο θα κάνουμε το ίδιο και για τις τράπεζες».

Ο κ. Συλλούρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επιτροπή να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες ειδικών εμπειρογνωμόνων, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί του έργου της η επιτροπή και να μπει εμπειρογνώμονας στη θέση της.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο γενικός ελεγκτής σημείωσε πως σε ότι αφορά το Συνεργατισμό, δεν υπάρχουν θέματα που δεν έχει την τεχνογνωσία για να τα εξετάσει η ελεγκτική υπηρεσία, επισημαίνοντας ότι είναι άλλο θέμα εάν η υπηρεσία θα χρειαστεί βοήθεια από εξωτερικούς συμβούλους για να κάνει τη δουλειά της.

Ο κ. Συλλούρης επεσήμανε ότι στο κομμάτι του Συνεργατισμού, η έρευνα μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς εμπειρογνώμονες και πως ούτε οι βουλευτές θα ελέγξουν τους εαυτούς τους, θα τους ελέγξει η ελεγκτική υπηρεσία.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια τησ συνεδρίας, ο κ. Μιχαηλίδης, ενημέρωσε σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας για το Συνεργατισμό που καλύπτει από τις αρχές του 2008 μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2018, όταν έγινε η μεταφορά του εξυπηρετούμενου μέρους της πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική. Είπε πως τα 162 άτομα αφορούν τους εν ζωή διατελέσαντες προέδρους της Δημοκρατίας, βουλευτές και αρχηγούς κομμάτων, που διατέλεσαν και βουλευτές. Από τον κατάλογο αυτό υπήρξαν 14 ΠΕΠ τα δάνεια των οποίων αναδιαρθρώθηκαν, ενώ τα δάνεια τριών εν ενεργεία βουλευτών έτυχαν αναδιάρθρωσης.

Ο γενικός ελεγκτής αναφέρθηκε σε  παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο υπάρχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο €1 εκ. για το οποίο δεν έχει γίνει καμία αναδιάρθρωση, ενώ η τράπεζα απέστειλε επιστολή για εκποίηση, καθώς και περίπτωση εν ενεργεία βουλευτή με δάνειο €130 χιλ. για το οποίο έγινε αναδιάρθρωση με διαγραφή των €13 χιλ. για να σημειώσει ότι αυτό αποτελεί ενδεχομένως ευνοϊκή μεταχείριση.

Επιστολές σε διοικητή ΚΤ, επιτροπή κεφαλαιαγοράς και τράπεζες

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η επιτροπή συζήτησε επίσης, το περιεχόμενο επιστολών που προτίθεται να αποστείλει στον διοικητή της ΚΤ, στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς καθώς και στους εκτελεστικούς συμβούλους και διευθυντές των τραπεζών.

Η επιτροπή, μέσω των επιστολών της προτίθεται να ζητήσει εξηγήσεις αναφορικά με τα ΜΕΔ, τη διαχείριση των ΠΕΠ, τη σύναψη, διαγραφή και αναδιάρθρωση δανείων, τις σχετικές διαδικασίες και το νομοθετικό πλαίσιο που συνδέεται με αυτές.

Στην επιστολή προς τον διοικητή της ΚΤ ζητείται μεταξύ άλλων, ενημέρωση σχετικά με το εάν το ΔΣ της ΚΤ είχε γνώση των ενεργειών και προθέσεων της τέως διοικήτριας σε ότι αφορά τον χειρισμό των στοιχείων για ΜΕΔ ΠΕΠ που ζήτησε από τις τράπεζες.

Της Μαρίας Χαμπή