You are here

Διχάζουν οι προτάσεις κατά τραπεζών

19/06/2019 07:13

Ποικίλες αντιδράσεις φαίνεται να προκαλεί η προώθηση προτάσεων νόμου για ενίσχυση του δικτύου προστασίας πολιτών και επιχειρήσεων από τα εργαλεία που κατέχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες για άσκηση πιέσεων.

Η επιτροπή εμπορίου προωθεί στην ολομέλεια προς ψήφιση, πρόταση νόμου για την προστασία των πολύ μικρών επιχειρήσεων από τις καταχρηστικές ρήτρες που περιλαμβάνονται σε συμβάσεις με τράπεζες και σε επιχειρηματικές συμβάσεις με εμπόρους.

Ταυτόχρονα, ενώπιον της επιτροπής οικονομικών εκκρεμεί πρόταση νόμου που κατατέθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή εκ μέρους ΔΗΚΟ, Οικολόγων, Συμμαχίας, Αλληλεγγύης, για περιορισμό των «όπλων» των τραπεζών σε σχέση με το πλαίσιο εκποιήσεων και στήριξη της διαδικασίας των εκποιήσεων.

Τράπεζες, ΚΕΒΕ Vs βουλή, ΠΟΒΕΚ

Την περασμένη εβδομάδα ο Σύνδεσμος Τραπεζών με επιστολή του στην επιτροπή εμπορίου ζήτησε αναστολή της ψήφισης της πρότασης που αφορά στις καταχρηστικές ρήτρες και σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή του συνδέσμου, για τη διαμόρφωση νέας πρότασης.

Πέραν του Συνδέσμου Τραπεζών, σε αναβολή της ψήφισης της πρότασης νόμου φαίνεται να καλεί και το ΚΕΒΕ (Κυπριακό εμπορικό βιομηχανικό επιμελητήριο), ενώ στην αντίπερα όχθη η ΠΟΒΕΚ (γενική συνομοσπονδία παγκύπριων οργανώσεων βιοτεχνών επαγγελματιών καταστηματαρχών) ζητά από τη βουλή να προχωρήσει στις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Σε επιστολή που απέστειλε χθες στις επιτροπές εμπορίου, νομικών και οικονομικών, ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, σημειώνει ότι πολύ ορθά κοινοβουλευτικά κόμματα και βουλευτές καταβάλλουν προσπάθεια με προτάσεις νόμου, να δημιουργήσουν ένα δικαιότερο και ορθότερο δίκτυ προστασίας πολιτών και επιχειρήσεων, απαλλαγμένο από τις αυθαιρεσίες των τραπεζών.

Παράλληλα, καλεί τη βουλή να προχωρήσει με αποφασιστικότητα σε αλλαγές με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να δώσει και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις τη δυνατότητα επιβίωσης, επιτρέποντας παράλληλα, στους πολίτες να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη.

Για «οργανωμένη προσπάθεια εκφοβισμού των βουλευτών από το γνωστό καρτέλ των συμφερόντων που στηρίζουν το τραπεζικό κατεστημένο στη χώρα» κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων σε σχετική ανακοίνωσή του.

Σημειώνει ότι μετά το Σύνδεσμό Τραπεζών και το ΚΕΒΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τη βουλή λίγο πριν οδηγηθεί στην ολομέλεια, να αναβληθεί η ψήφιση της πρότασης νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες σε συμβόλαια τραπεζών με μικρές επιχειρήσεις. 

Οι Οικολόγοι καλούν τους βουλευτές «να μην υποκύψουν στις πιέσεις του κεφαλαίου και του τραπεζικού κατεστημένου» και εκφράζουν την απορία «γιατί το ΚΕΒΕ αντιδρά σε κάθε προσπάθεια αλλαγής του υφιστάμενου καταπιεστικού για τις επιχειρήσεις καθεστώτος των εκποιήσεων, των καταχρηστικών ρητρών, των επιτοκίων κυμαινόμενης επιβάρυνσης και των διαχειριστών/παραληπτών που διορίζουν οι τράπεζες.

Της Μαρίας Χαμπή