You are here

Δίνουν εξηγήσεις για λίστα Γιωρκάτζη οι βουλευτές

16/07/2020 06:56

Ο ένας μετά τον άλλο βουλευτές ενημερώνονται για την συμπερίληψη του ονόματος τους στη λίστα Γιωρκάτζη, γεγονός που τους αναγκάζει να προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις δίνοντας εξηγήσεις για να αποδείξουν το αναληθές των στοιχείων, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται η αυριανή απόφαση της ολομέλειας για την άμεση δημοσίευση της λίστας αυτούσιας, ή την παραπομπή της προς επεξεργασία.

Χθες προέκυψε η τρίτη περίπτωση μέλους του κοινοβουλευτικού σώματος που περιλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζη, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός να αυξηθεί τις επόμενες μέρες, καθώς ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Συλλούρης, εξέφρασε την πρόθεση να ενημερώσει έναν προς έναν τους βουλευτές που συγκαταλέγονται στη λίστα, ώστε «να λάβουν τα μέτρα τους» και «να ξέρουν τι να περιμένουν», όπως είπε.

Μετά τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και τον βουλευτή του κόμματος Ηλία Μυριάνθους, η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου έδωσε τις δικές της εξηγήσεις αναφορικά με την αναφορά του ονόματος της στη λίστα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι το δικό μου όνομα περιλαμβάνεται στη λίστα των ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου, για υπόλοιπο 3.611 ευρώ και 62 σεντ», αναφέρει η κ. Ερωτοκρίτου στην ανακοίνωσή της, δηλώνοντας «κατηγορηματικά και απερίφραστα ότι ποτέ δεν είχα, ούτε και έχω ΜΕΔ».

Η κ. Ερωτοκρίτου δημοσιοποίησε σχετική βεβαίωση της τράπεζας, την οποία προτίθεται να καταθέσει στη βουλή, σημειώνοντας ότι το εν λόγω ποσό αφορά υπόλοιπο της πιστωτικής της κάρτας (με πιστωτικό όριο €17,5 χιλ.), κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018, το οποίο πλήρωσε κανονικά στην ημερομηνία εξόφλησης.

Ανάλογη είναι η εξήγηση που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ για τη συμπερίληψη του δικού του ονόματος στη λίστα Γιωρκάτζη.

Ο κ. Σιζόπουλος, στην σχετική δήλωση του την περασμένη Δευτέρα, σημείωσε ότι «μετά εκπλήξεως, σήμερα διαπίστωσα ότι και το δικό μου όνομα περιλαμβάνεται σε αυτήν τη λίστα για ένα υπόλοιπο 2.027 ευρώ, που αφορά την πιστωτική μου κάρτα, όταν μάλιστα το όριο της είναι €6 χιλ. και όταν όλοι γνωρίζουν ότι το υπόλοιπο σε μια πιστωτική κάρτα μπορείς να το αποπληρώσεις καταβάλλοντας αρχικά το 10%».

Η δήλωση του κ. Σιζόπουλου, ακολούθησε αυτήν του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους που πρώτος είχε αναφερθεί στην συμπερίληψη του ονόματος του στη λίστα το περασμένο Σάββατο.

Στη δήλωσή του, ο κ. Μυριάνθους, σημείωνε ότι με έκπληξη είδε το όνομά του να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα για δάνειο το οποίο έχει μαζί με την σύζυγό του και το οποίο «δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε ήταν μη εξυπηρετούμενο». Ανέφερε επίσης, ότι «το δάνειο αυτό το αναφέρω και στη δήλωση μου για το πόθεν έσχες στη βουλή το οποίο είναι δημοσιευμένο και μπορεί όποιος θέλει να το μελετήσει».

Οι πιο πάνω διαπιστώσεις οδήγησαν την ΕΔΕΚ εκτός της ad hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εξέταση της λίστας.

Αφορμή για νέες επικρίσεις

Η διαπίστωση βουλευτών ότι λανθασμένα βρίσκεται η δική τους περίπτωση στη λίστα Γιωρκάτζη που περιλαμβάνει στοιχεία από έξι διαφορετικές τράπεζες, τα πλείστα με ημερομηνία αναφοράς τον Δεκέμβριο του 2018, δίνει το έναυσμα για νέες επικρίσεις σε ότι αφορά το περιεχόμενο και τον σκοπό της λίστας, η οποία έχει ήδη χαρακτηριστεί από «αναξιόπιστη και «επιπόλαιη», μέχρι «ψευδής» και «σκουπίδι».

«Η συμπερίληψη του ονόματος μου στη λίστα, καταφανώς λανθασμένη, γεννά ευλόγως το συμπέρασμα ότι, ανάμεσα σε λάθη και ανακρίβειες μπορεί να συγκαλυφθούν πραγματικές περιπτώσεις ΜΕΔ, ύψους ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ. Κάτι που δεν εξυπηρετεί ούτε τη διαφάνεια, ούτε και τη δημόσια ζωή», σημειώνει η κ. Ερωτοκρίτου.

Αναφέρει μάλιστα, ότι θα απαιτήσει να διερευνηθεί το πώς, γιατί και με ποιών την ευθύνη το όνομα της περιλήφθηκε στη συγκεκριμένη λίστα, ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματα της.

Από πλευράς του ο κ. Μυριάνθους, υποστήριξε ότι «δυστυχώς η λίστα αυτή ουδόλως ανταποκρίνεται πιστεύω στο αίτημα για πλήρη διαφάνεια όλων αυτών που εμπλέκονται στην κατάρρευση του Συνεργατισμού και των τραπεζικών σκανδάλων» και πως «σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτό που της ζητήθηκε να παραδώσει, ούτε και απαντά στα καυτά ερωτήματα για το ποια πολιτικά πρόσωπα έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή εμπλέκονται με τα τραπεζικά σκάνδαλα».

Αποφασίζουν αύριο για δημοσιοποίηση ή επεξεργασία

Στην αυριανή συνεδρίαση της ολομέλειας, αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία οι δύο εισηγήσεις στις οποίες κατέληξε η συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής την περασμένη Δευτέρα.

Οι εισηγήσεις αφορούν δημοσιοποίηση της λίστας αυτούσιας αυθημερόν, στις 17 Ιουλίου ή επικαιροποίηση της εκ μέρους του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου και δημοσιοποίηση της επικαιροποιημένης λίστας στις 31 Ιουλίου.

Στην τελευταία συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής τρία εκ των μελών, εκ μέρους των κομμάτων ΔΗΣΥ, Οικολόγων, ΕΛΑΜ υποστήριξαν τη δημοσιοποίηση αυτούσιας της λίστας ενώ, τα τρία μέλη εκ μέρους ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης υποστήριξαν την επικαιροποίηση της λίστας πριν οποιαδήποτε δημοσιοποίηση, γεγονός που καταδεικνύει τον διχασμό που επικρατεί ανάμεσα στα κόμματα για το θέμα.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο οι βουλευτές που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα να κληθούν να το δηλώσουν και να απέχουν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης τόνισε εμφαντικά την περασμένη Δευτέρα, ότι «οφείλουν να ψηφίσουν όλοι» οι βουλευτές, αναφέροντας ότι μια τέτοια πρόκληση θα είναι προσβολή για το σώμα και τον ίδιο τον βουλευτή που θα την απευθύνει.

Πάντως, ακόμα και εάν κερδίσει έδαφος η εισήγηση για αυτούσια δημοσίευση της λίστας αύριο, δεν έχει διασαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό, καθώς ο πρόεδρος της βουλής έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν θα δώσει τη λίστα για δημοσιοποίηση ως έχει, αλλά ούτε και θα συμμετέχει σε διαδικασία για τη δημοσίευση αυτούσιας της λίστας.

«Θα βρείτε εσείς τρόπο» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Συλλούρης, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το πώς και από ποιόν θα γίνει η δημοσίευση αυτούσιας της λίστας εάν υπάρξει ανάλογη απόφαση εκ μέρους της ολομέλειας.

Της Μαρίας Χαμπή