You are here

Διορθώνουν νόμο για εξυγίανση τραπεζών

06/06/2022 11:16

Άλλαξαν τα φώτα στο νόμο για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, μετά από σχετικές υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για λάθη, κενά και παραλείψεις στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα σειρά διορθώσεων και αλλαγών στον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών Νόμο, περιλαμβάνει τροποποιητικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ώστε να συνάδει με την Ευρωπαϊκή Οδηγία αλλά και να έχει αποτελεσματικότερη εφαρμογή ο βασικός νόμος.

Το υπουργείο Οικονομικών μετά από τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσε στη Βουλή αναθεωρημένο κείμενο νομοσχεδίου, επί τη βάσει των κατευθυντήριων γραμμών για συζήτηση και ψήφιση.

Μεταξύ άλλων, στο αναθεωρημένο κείμενο περιλαμβάνεται πρόνοια για παροχή της δυνατότητας στην Αρχή Εξυγίανσης να εκδίδει οδηγίες, διατάγματα και εγκυκλίους για εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 806/2014 αναφορικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εξυγίανσης και για τη σειρά απομείωσης ή μετατροπής υποχρεώσεων σε περιπτώσεις πιστωτών με την ίδια σειρά προτεραιότητας.

Επίσης, εισάγονται πρόνοιες για ταυτόχρονη εκτίμηση από την Αρχή της δυνατότητας εξυγίανσης με την κατάρτιση σχετικού σχεδίου, ενώ δίνεται η δυνατότητα παράθεσης στοιχείων και πληροφοριών στην Αρχή Εξυγίανσης από άλλες αρχές για σκοπούς κατάρτισης και επικαιροποίησης σχεδίων εξυγίανσης.

Για την ορθότερη εναρμόνιση επίσης, προωθείται σύμφωνα με σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών, τροποποίηση για έλεγχο των ενεργειών του Ειδικού Διαχειριστή ιδρύματος υπό εξυγίανση από την Αρχή Εξυγίανσης, αντί για παροχή έγκρισης από Αρχή Εξυγίανσης που λανθασμένα προνοείται στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Προωθείται εξάλλου τροποποίηση ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στην Αρχή Εξυγίανσης να ανανεώνει κατ’ εξαίρεση τη θητεία του Ειδικού Διαχειριστή ιδρύματος υπό εξυγίανση χωρίς οποιοδήποτε χρονικό περιορισμό, αντί για 6 μήνες μόνο που λανθασμένα προνοείται στην υφιστάμενη νομοθεσία εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις διορισμού του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τροποποίηση των αρχών με τις οποίες δύναται η Αρχή Εξυγίανσης να ανταλλάσσει πληροφορίες με σκοπό τον σχεδιασμό ή την εκτέλεση δράσης εξυγίανσης, αλλά και του λεκτικού για τις προϋποθέσεις αναστολής διαδικασίας αίτησης εκκαθάρισης που καταχωρείται στο δικαστήριο από την αρμόδια εποπτική αρχή ιδρύματος υπό εξυγίανση ή ιδρύματος για το οποίο διαπιστώνεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις εξυγίανσης.

Τέλος προβλέπεται η προσθήκη νέου εδαφίου το οποίο παρέχει την δυνατότητα στην Αρχή Εξυγίανσης να αιτείται από το δικαστήριο για σκοπούς αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης, την αναστολή έκδοσης αποφάσεων, για κατάλληλο χρόνο, σε δικαστικές διαδικασίες που είναι διάδικος το ίδρυμα υπό εξυγίανση, καθώς η εν λόγω εναρμονιστική πρόνοια δεν μεταφέρθηκε στο βασικό νόμο.

Της Ελένης Χαραλάμπους