You are here

Έφορος κρατικών ενισχύσεων: Επιδοτούν τράπεζες με σχέδιο Εστία

07/11/2018 11:39

Απαράδεκτο και άδικο χαρακτήρισε ο έφορος ελέγχου κρατικών ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους το σχέδιο Εστία το οποίο προορίζεται να λειτουργήσει προς αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για έμμεση επιδότηση των τραπεζών.

Ο κ. Θεοφάνους συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών για τη συζήτηση του προϋπολογισμού του γραφείου εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων.

Κατά τη συνεδρίαση άσκησε έντονη κριτική αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο τυγχάνει αξιοποίησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η υπηρεσία του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο Εστία.

Ο κ. Θεοφάνους σημείωσε ότι για τον ίδιο είναι ένα άδικο σχέδιο το οποίο θα φέρει κοινωνική αναστάτωση. Το χαρακτήρισε «απαράδεκτο» εκτιμώντας ότι θα φέρει προβλήματα.

Ανέφερε ότι το σχέδιο δεν τέθηκε ενώπιον της υπηρεσίας παρά μόνο, υπήρξε ενημέρωση ότι θα αποσταλεί για αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που υπήρχε σε εξέλιξη.

«Δεν μου είπαν ότι διαβουλεύονται με την ευρωπαϊκή επιτροπή», είπε, διερωτώμενος σε τι να γνωματεύσει εφόσον το σχέδιο κοινοποιείται σήμερα επισήμως στην ευρωπαϊκή επιτροπή.

«Γιατί δεν μας το έφεραν προηγουμένως; Επειδή έχουμε απόψεις που είναι σημαντικές», ανέφερε ο κ. Θεοφάνους.

Έμμεση επιδότηση τραπεζών

Ο κ. Θεοφάνους σημείωσε ότι το σχέδιο αποτελεί έμμεση επιδότηση προς τις τράπεζες το οποίο όμως κρίνεται ως επιδότηση προς ευάλωτες ομάδες πολιτών.

«Θα αφαιρούσα το ευάλωτες», είπε ο κ. Θεοφάνους διερωτώμενος σε ποιους ευάλωτους αναφέρεται το σχέδιο. «Είναι ευάλωτοι αυτοί που καλύπτει το σχέδιο;», διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι κατά την ανταλλαγή επιστολών με το υπουργείο οικονομικών για το συγκεκριμένο θέμα, είχε επισημάνει πως τα κριτήρια του σχεδίου Εστία είναι ευρύτατα και πως κατά την άποψή του δεν θα περνούσε από την ευρωπαϊκή επιτροπή ως είχε.

Αναφορές έγιναν και σε σχέση με το Συνεργατισμό, με τον κ. Θεοφάνους να σημειώνει κατά τη συζήτηση ότι αποκρύφτηκαν ορισμένα θέματα από το γραφείο του εφόρου και πως η μόνη ενημέρωση που είχε ήταν σχετικά με την πρόθεση που υπήρχε για παραχώρηση μετοχών του Συνεργατισμού.

Οι αρμόδιες αρχές να τηρούν το νόμο και να αλλάξουν τακτική

Κατά τη συζήτηση ο κ. Θεοφάνους τόνισε σε αρκετά σημεία την ανάγκη εφαρμογής του νόμου περί κρατικών ενισχύσεων.

Η νομοθεσία, όπως ανέφερε, καθορίζει την υποχρέωση κάθε αρμόδιας αρχής να κοινοποιεί στον έφορο ελέγχου κρατικών ενισχύσεων κάθε μέτρο κρατικής ενίσχυσης που πρέπει να αποσταλεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή.

Ο έφορος με τη σειρά του εκδίδει γνωμάτευση, η οποία ωστόσο δεν είναι δεσμευτική, όπως αναφέρθηκε.

Αναφερόμενος στις αρμόδιες υπηρεσίες, σημείωσε ότι δεν τους αρέσει να μεταφέρουν θέματα ενώπιον της ευρωπαϊκής επιτροπής λόγω της γραφειοκρατίας και της καθυστέρησης που προκύπτει. «Πρέπει να μάθουν οι αρμόδιες αρχές να πηγαίνουν στην ευρωπαϊκή επιτροπή», είπε.

Ο κ. Θεοφάνους σημείωσε ότι πριν από μερικές εβδομάδες απέστειλε επιστολή στον υπουργό οικονομικών καλώντας τον να θέσει ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου για λήψη σχετικής απόφασης, τις θέσεις του αναφορικά με την ανάγκη αλλαγής τακτικής της κυβέρνησης σε σχέση με τη χρήση των κρατικών ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε αλλαγή τακτικής και αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του απαλλακτικού κανονισμού, ώστε οι κρατικές ενισχύσεις να χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που θα είναι απολύτως απαραίτητο.

Επεσήμανε ότι σε άλλες χώρες, ο απαλλακτικός κανονισμός χρησιμοποιείται σε μεγάλο ποσοστό.

Τόνισε παράλληλα, ότι στα σχέδια ενισχύσεων που συντάσσονται από τα υπουργεία, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το «ποιόν» των ανθρώπων στους οποίους δίνεται η ενίσχυση γιατί, όπως είπε, αυτή η ενίσχυση αποκόπτεται από κάποιους άλλους.

Ο κ. Θεοφάνους απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών τόνισε την ανάγκη ανανέωσης της ιστοσελίδας της υπηρεσίας καθώς και απλοποίησης των αναφορών που υπάρχουν σχετικά με τα προγράμματα de minimis, ώστε να είναι πιο κατανοητά στους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς έκανε λόγο για μια «άνευ προηγουμένου τοποθέτηση ενώπιον της επιτροπής οικονομικών». Έκανε λόγο για καταγγελίες εκ μέρους του εφόρου ο οποίος, όπως είπε, υπέδειξε πως το σχέδιο Εστία «αποτελεί επιδότηση στις τράπεζες τις οποίες έχουμε ήδη επιδοτήσει με πολλά δισεκατομμύρια. Όλα αυτά έχουν γίνει χωρίς η κυβέρνηση να μπει στον κόπο να ζητήσει την άποψη του» σημείωσε.

Ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι «ανάλογες καταγγελίες έγιναν και για τον Συνεργατισμό και πως τα σχετικά ερωτήματα που υπέβαλε ο έφορος παραμένουν μέχρι και σήμερα αναπάντητα».

Της Μαρίας Χαμπή