You are here

Είπαν «όχι» στην ΚΤ για καταχρηστικές ρήτρες

26/01/2021 13:46

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου απέρριψε το αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας όπως στο πλαίσιο του υπό συζήτηση πολυνομοσχεδίου περί προστασίας του καταναλωτή αποδοθεί στην ίδια, η αρμοδιότητα αναφοράς και διερεύνησης ενδεχόμενων παραβάσεων εποπτευόμενων ιδρυμάτων.

Με βάση το νομοσχέδιο,το οποίο αναμένεται να θωρακίσει τα δικαιώματα των καταναλωτών, κυρίως στις συναλλαγές τους με μεγάλες επιχειρήσεις και έναντι καταχρηστικών ρητρών σε συμβάσεις με τράπεζες, την εν λόγω αρμοδιότητα θα έχει η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου.

Η επιτροπή Εμπορίου συνέχισε σήμερα την εξέταση του νομοσχεδίου και την επόμενη εβδομάδα, τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να καταθέσουν εισηγήσεις για αλλαγές επί του νομοσχεδίου.

Στη συνεδρία συμμετείχε η υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου, η οποία συμφώνησε με εισηγήσεις κομμάτων για αλλαγές στον ορισμό του καταναλωτή στο νομοσχέδιο, ώστε η προστασία που παρέχουν οι πρόνοιες του, να παρέχεται πέραν από τα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα. Τέθηκε ωστόσο η προϋπόθεση, η νομοθεσία να καλύπτει όχι όλα τα νομικά πρόσωπα, αλλά ενδεχομένως, μόνο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις κάτω των εννέα εργοδοτουμένων.

Ψάχνουν τη φόρμουλα για τις καταχρηστικές ρήτρες

Παρών στη συνεδρία ήταν και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπός Παύλος Ιωάννου, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να προωθηθεί μια ξεχωριστή νομοθεσία σε σχέση με την προστασία από καταχρηστικές ρήτρες, που να καλύπτει και τις μικρές επιχειρήσεις.

Κόμματα ζήτησαν όπως η εν λόγω ρύθμιση συμπεριληφθεί στο υφιστάμενο πολυνομοσχέδιο που εξετάζει η Επιτροπή. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, υπενθύμισε ότι η Βουλή ψήφισε ομόφωνα ξεχωριστή νομοθεσία το 2019 για την προστασία από καταχρηστικές ρήτρες, την οποία ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Κυπριανού, τόνισε ότι είτε με το πολυνομοσχέδιο, είτε με ξεχωριστό νόμο, θα υπάρξει προστασία από τις καταχρηστικές ρήτρες.

Πρόσθεσε ότι «ψάχνουμε το διαδικαστικό κομμάτι και σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, για να μπορέσουμε είτε να ενσωματώσουμε στο νομοσχέδιο, είτε να υπάρξει ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση».

Της Μαρίας Χαμπή