You are here

Εκχώρηση κρατικής περιουσίας στο ταμείο κουρεμένων

27/11/2018 09:15

Με κρατική χορηγία και κρατική περιουσία θα προικοδοτείται το ταμείο αλληλεγγύης που προορίζεται για την αποζημίωση απωλειών που υπέστησαν πρόσωπα λόγω του κουρέματος του 2013.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ενώπιον των μελών της επιτροπής οικονομικών ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, οι πόροι του ταμείου θα προέρχονται από κρατική χορηγία και από την εκμετάλλευση κρατικής περιουσίας.

Βάσει των αλλαγών που προτείνονται, το υπουργικό συμβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να εκχωρήσει προς το ταμείο, ακίνητη ιδιοκτησία που περιγράφεται αναλυτικά σε συγκεκριμένο πίνακα της νομοθεσίας.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, όπως διευκρινίστηκε, απαγορεύεται η εκχώρηση γης εκτός του εν λόγω πίνακα, ο οποίος καταρτίστηκε το 2013 για δύο τεμάχια γης έναντι του ξενοδοχείου Hilton στη Λευκωσία.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι μετά την εκχώρηση ακίνητης ιδιοκτησίας στο ταμείο, αυτό θα μπορεί να τη διαχειριστεί όπως κρίνει, αλλά και να την αποξενώσει.

Μιλώντας για την ακίνητη περιουσία, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πτυχή της χρηματοδότησης του ταμείου αποτελεί μέρος της πολιτικής που είχε προσδιοριστεί για διάθεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας στο ταμείο, ως μορφή οικοδόμησης του ταμείου.

Για το σκοπό αυτό, εκτός από την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά τη σύσταση και τη λειτουργία του ταμείου, με αλλαγές που παρουσίασε χθες στη βουλή, ο υπουργός παρουσίασε επίσης τροποποιημένο νομοσχέδιο αναφορικά με τον νόμο περί ακίνητης ιδιοκτησίας.

Πρόσθεσε ότι ασχέτως της προτεινόμενης ρύθμισης, εξετάζονται και άλλοι τρόποι ενίσχυσης του ταμείου που ενδεχομένως να προωθηθούν μετά τη ψήφιση της νομοθεσίας σε αυτό το στάδιο.

«Εξετάζεται κυρίως η διάθεση επιπρόσθετης ακίνητης περιουσίας. Οταν προσδιοριστούν τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό, θα υπάρχει η δυνατότητα να έρθουμε ξανά στη βουλή», είπε  κ. Γεωργιάδης.

Εκτός ταμείου κουρεμένων τα νομικά πρόσωπα

Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η επιτροπή, από τον σκοπό του ταμείου για αναπλήρωση των απωλειών που έχουν υποστεί πρόσωπα από τη διάσωση πιστωτικών ιδρυμάτων με ίδια μέσα, αποκλείονται τα νομικά πρόσωπα και μένουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα.

Οι αλλαγές έχουν συζητηθεί με τους συνδέσμους των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι οι παρατηρήσεις τους ικανοποιούνται σε μεγάλο βαθμό.

Εντούτοις, ο αποκλεισμός των νομικών προσώπων, αποτελεί την κύρια διαφορά μεταξύ των ενδιαφερομένων και της κυβέρνησης η οποία θεωρεί ότι η νομοθεσία θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα, αλλιώς θα προκύψουν νομικά ζητήματα που εκτιμάται ότι μπορεί να εκτροχιάσουν την προσπάθεια.

Απαντώντας στις εισηγήσεις των μελών o κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να εγερθεί πρόβλημα κρατικών ενισχύσεων και πως κάτι τέτοιο θα εμπεριείχε σοβαρές νομικές και δικαστικές πτυχές με ενδεχόμενο να μην εγκριθούν οι ορισμοί που θα τεθούν.

Πρέπει να το δούμε προσεκτικά, ειδικά εάν θα το δει η βουλή, ως πρόταση νόμου χωρίς νομοτεχνικό έλεγχο, σημείωσε.

Να αποδεσμευτούν τα 25 εκ.

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Γεωργιάδης εισηγήθηκε στους βουλευτές να αποδεσμεύσουν το κονδύλι των €25 εκ. για το ταμείο αλληλεγγύης, που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2018, καθησυχάζοντάς τους ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανένα σκοπό το κονδύλι, χωρίς να τεθεί ενώπιον της βουλής.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά τη χρηματοδότηση του ταμείου από έσοδα υδρογονανθράκων, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νομικό κώλυμα καθώς είναι αντισυνταγματικό να προσδιορίζεται η δαπάνη ειδικού εσόδου του κράτους, όπως είπε.

Σημείωσε ότι όλα τα έσοδα του κράτους καταλήγουν στο πάγιο ταμείο και από εκεί μέσω του προϋπολογισμού, στον σκοπό τον οποίο ψηφίζει η βουλή.

Η επιτροπή οικονομικών αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη να καταλήξει στο τελικό κείμενο και στη διαδικασία που θα ακολουθήσει για την εφαρμογή των αλλαγών στη νομοθεσία.

Της Μαρίας Χαμπή