You are here

Έκλεισε η ΣΚΤ, κλείνει και το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών

08/03/2021 14:35

Προς διάλυση οδεύει το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, μέσω του οποίου είχε καταστεί δυνατή η ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού με ποσό €175 εκατ.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, εξέτασε σήμερα νομοσχέδιο για την κατάργηση του ανεξάρτητου ταμείου, το οποίο συστάθηκε το 2015.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου, υπενθύμισε ότι μεταξύ της κυπριακής Δημοκρατίας και του ταμείου είχε υπογραφεί το Δεκέμβριο του 2015 συμφωνία μεταφοράς €175 εκατ. στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, υπό μορφή δανείου το οποίο θα αποπληρωνόταν σε 24 τριμηνιαίες δόσεις μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2021. Το ποσό όπως αναφέρθηκε, έχει ήδη αποπληρωθεί.

Τα έσοδα του Tαμείου τα οποία χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δανείου, προέρχονταν από την μεταφορά μέρους (35/60) των εσόδων που προέκυπταν από την επιβολή ειδικού φόρου σε πιστωτικά ιδρύματα.

Όπως σημειώνεται εκ μέρους του Υπουργείου, ο ρόλος και η σκοπιμότητα του Ταμείου ανακεφαλαιοποίησης έχει ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου και για την αποφυγή οποιουδήποτε περαιτέρω διοικητικού φόρτου, το Ταμείο θα πρέπει να διαλυθεί.

Στην απόφαση για την διάλυση του Ταμείου λήφθηκε επίσης υπόψη, η θέση της διαχειριστικής επιτροπής του Ταμείου, ότι η συνέχιση της λειτουργίας του προϋποθέτει και την οικονομική του ενίσχυση, καθώς και ότι τα νέα κανονιστικά και εποπτικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην ΕΕ μετά το 2016 καθιστούν πλέον σχεδόν αδύνατη την κρατική ενίσχυση ή ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Διονυσίου σημείωσε ότι το δάνειο αποπληρωνόταν κανονικά και πως υπάρχουν ελεγμένοι λογαριασμοί για κάθε έτος λειτουργίας του μέχρι το 2019. Οι τελικοί οικονομικοί λογαριασμοί του 2020 θα ελεγχθούν με την κατάργηση του ταμείου. Πρόσθεσε ότι στον προϋπολογισμό του Ταμείου για το 2020 είχαν περιληφθεί  έσοδα €5 εκατ. σε σχέση με €20-25 εκατ. τις προηγούμενες χρονιές, λόγω συμπλήρωσης του ποσού των €175 εκατ.

Στη συνεδρία συμμετείχε εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία το νομοσχέδιο έχει εξεταστεί και έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό επιφυλάξεις. Οι επιφυλάξεις προβλέπουν μεταξύ άλλων, ότι καμία έρευνα, νομική διαδικασία ή θεραπεία μπορεί να εγερθεί, συνεχιστεί ή εκτελεσθεί και ποινή, κατάσχεση ή τιμωρία να επιβληθεί ως εάν ο νόμος να μην καταργούνταν.

Μεταφέρεται στη Δημοκρατία το μερίδιο στη ΣΕΔΙΠΕΣ

Με βάση το νομοσχέδιο, καταργείται το Ταμείο και οποιαδήποτε στοιχεία ενεργητικού, παθητικού και αποθεματικών του Ταμείου, θα μεταφερθούν στο πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Πέραν των εσόδων των €175 εκατ. που χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή του δανείου, αυτό που παραμένει, είναι το μετοχικό κεφάλαιο που κατέχει το Ταμείο στη ΣΕΔΙΠΕΣ, το οποίο θα μεταφερθεί στο όνομα της Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ αναφορικά με το που καταλήγουν τα υπόλοιπα 25/60 του ειδικού φόρου στα πιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Διονυσίου ανέφερε πως όλα τα έσοδα πηγαίνουν στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Της Μαρίας Χαμπή