You are here

Εκποιήσεις: Τρία «όχι» από τις τράπεζες

10/06/2023 06:00

Την διαφωνία του εκφράζει ο Σύνδεσμος Τραπεζών σε τρεις από τις τέσσερις προτάσεις νόμου που τίθενται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τη Δευτέρα, στο πλαίσιο συνέχισης της προσπάθειας για προστασία των δανειοληπτών από εκποιήσεις ακινήτων και διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Οι τέσσερις προτάσεις που θα εξεταστούν αφορούν στην πρόταση νόμου που αποτελεί προϊόν ενοποίησης έξι άλλων προτάσεων των κομμάτων, μια πρόταση που υπογράφουν βουλευτές του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, μια πρόταση του ΑΚΕΛ και μια πρόταση του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου.

Καμπανάκι για αύξηση κινδύνων

Στο σημείωμά του προς την Επιτροπή Οικονομικών, ενόψει της συνεδρίας της Δευτέρας, ο Σύνδεσμος τοποθετείται κάθετα εναντίον της ενοποιημένης πρότασης νόμου που ρυθμίζει την πρόσβαση δανειοληπτών στα δικαστήρια για αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε περιπτώσεις αμφισβήτησης του ύψους του οφειλόμενου ποσού και επίκλησης ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών.

Στο σημείωμα, ο Σύνδεσμος Τραπεζών  αναφέρει ότι η πρώτη πρόταση που τροποποιεί τους «Περί Μεταβιβάσεων και Υποθηκεύσεως Νόμους» θα αυξήσει το προφίλ κινδύνου του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση των κυπριακών τραπεζών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει αβεβαιότητα σε σχέση με τη σταθερότητα του κυπριακού νομικού πλαισίου.

Στις πιθανές επιπτώσεις σημειώνεται και η υποβάθμιση του αξιόχρεου της κυπριακής οικονομίας και των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και η αρνητική μεταβολή των παραδοχών που εφαρμόζονται κατά τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), τόσο κατά τους ατομικούς (ανά τράπεζα) ελέγχους, όσο και σε ελέγχους που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, αναφορά γίνεται στον κίνδυνο μείωσης της αξίας των εξασφαλίσεων, τόσο των εξυπηρετούμενων, όσο και των μη-εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, λόγω ακριβώς της καθυστέρησης και της επιμήκυνσης του χρόνου ολοκλήρωσης των διαδικασιών ρευστοποίησης.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών προειδοποιεί ακόμα για την ανάγκη παροχής επιπρόσθετων εξασφαλίσεων για χορήγηση νέων δανείων και πιθανή αύξηση στο κόστος δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και την πιθανή αύξηση των στρατηγικών κακοπληρωτών και τη δημιουργία κουλτούρας μη αποπληρωμής δανείων.

«Όχι» στην πρόταση Σιζόπουλου

Όσον αφορά την πρόταση νόμου του προέδρου της ΕΔΕΚ, ο Σύνδεσμος δηλώνει ότι δεν συμφωνεί, καθώς περιέχει πρόνοιες που αφορούν στην αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Η πρόταση προβλέπει ως τιμή κατασχεθέντος ακινήτου την αρχική αξία του ακινήτου κατά την συμφωνία σύναψης δανείου, αλλά και το δικαίωμα στον πιστωτή να προβαίνει σε νέα εκτίμηση, εάν έχει λόγο να πιστεύει ότι η αξία του ακινήτου στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης με πλειστηριασμό, θα είναι υψηλότερη από την αρχική.

Αναφέρει ότι η αξία ακίνητης ιδιοκτησίας μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και της ζήτησης, ενώ σημειώνει πως για σκοπούς καθορισμού της κεφαλαιακής επάρκειας και των προβλέψεων, όπως επίσης και της ετοιμασίας των οικονομικών καταστάσεων, η αξία των εξασφαλίσεων (περιουσιακών στοιχείων) αντικατοπτρίζεται στη βάση της αγοραίας αξίας ή και της αξίας εξαναγκαστικής πώλησης.

Συνεπώς, τονίζει, η αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας δεν δύναται να παραμένει στατική και αμετάβλητη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποχρεωθούν τα πιστωτικά ιδρύματα να υιοθετήσουν πιο συντηρητική προσέγγιση κατά τη διαδικασία χορήγησης πιστωτικών διευκολύνσεων, επιφέροντας έτσι αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

Διαφωνία και με πρόταση ΑΚΕΛ

Η τρίτη πρόταση με την οποία διαφωνεί ο Σύνδεσμος, κατατέθηκε από βουλευτές του ΑΚΕΛ και προνοεί ότι ως αξία του ακινήτου θα καθορίζεται η αγοραία αξία που προκύπτει από διαδικασία εκτίμησης.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών, εξηγεί μεταξύ άλλων, ότι οι προτεινόμενοι περιορισμοί μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το βαθμό χρήσης του εργαλείου της «ανταλλαγής ακινήτου έναντι χρέους».

Επιφυλάξεις για πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ

Σχετικά με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν από κοινού βουλευτές ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, η οποία προνοεί την υποχρέωση αποστολής τυποποιημένης πληροφόρησης σε σχέση με διαδικασίες εκποίησης, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι θα επιφέρει πρακτικά και νομικά προβλήματα στις τράπεζες.

Ζητεί όπως δοθεί ικανοποιητική μεταβατική περίοδος, προκειμένου οι τράπεζες να προσαρμόσουν τα συστήματά τους, να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους και να είναι σε θέση να παρέχουν συστημικά  τις εν λόγω πληροφορίες (system alignment/implementation).

ΥΠΟΙΚ: «Ναι» σε δύο προτάσεις υπό προϋποθέσεις

Οι δύο προτάσεις που υπογράφουν βουλευτές του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, αλλά και του ΑΚΕΛ, ήταν οι μοναδικές από τις συνολικά 19 που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής πριν από ένα μήνα περίπου και έτυχαν της έγκρισης της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι οι δύο προτάσεις νόμου έτυχαν περαιτέρω επεξεργασίας από το Υπουργείο Οικονομικών, µε αναθεωρήσεις νοµοτεχνικού χαρακτήρα και επανακατατέθηκαν στην Βουλή.

Σε ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών ο γενικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, ενημερώνει ότι η κυβέρνηση διάκειται θετικά προς τις δύο προτάσεις νόμου, υπό την προϋπόθεση διατήρησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Αναφέρει ότι οι προτάσεις νόμου θα συμπληρώσουν δύο κυβερνητικές πρωτοβουλίες, το υπό υλοποίηση Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης και την ένταξη των υποθέσεων που αφορούν διαφορές για πιστωτικές διευκολύνσεις που εξασφαλίζονται µε κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ., σε ειδική δικαιοδοσία των Επαρχιακών Δικαστηρίων.

Της Ελένης Χαραλάμπους