You are here

Έλεγχος στις τραπεζικές χρεώσεις «δια της πλαγίας»

25/01/2022 06:44

Περιορισμό του αντικτύπου των νέων τραπεζικών χρεώσεων μέσω της πλαγίας οδού θα επιχειρήσει η βουλή, με σκοπό να θωρακίσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, καθώς τα χέρια των βουλευτών είναι δεμένα όσον αφορά τον απευθείας έλεγχο των αυξήσεων στις χρεώσεις για τραπεζικές υπηρεσίες.

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και αφού τα μέλη της τύχουν ενημέρωσης σε κατοπινό στάδιο, από τα δύο τραπεζικά ιδρύματα (Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα) για το τι προτίθενται να πράξουν αναφορικά με την πρόταση να αναστείλουν για κάποιο χρονικό διάστημα τις αυξήσεις σε χρεώσεις των υπηρεσιών τους, λόγω και της μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί ένεκα της πανδημίας.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα ετοιμάζουν σειρά εισηγήσεων για περιορισμό του αντίκτυπου των νέων χρεώσεων στους πολίτες και αναλόγως των σημερινών εξελίξεων, προτίθενται να προωθηθούν κοινή πρόταση νόμου ή ξεχωριστές τροποποιήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία.  Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, τροποποιήσεις ετοιμάζονται να καταθέσουν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΠΑ.

«Θα επιχειρήσουμε να διευρύνουμε το πεδίο προστασίας του καταναλωτή», ανέφερε στη StockWatch ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα.  Εξήγησε πως με τη διεύρυνση του ορισμού του καταναλωτή, θα επιχειρηθεί εκτός των φυσικών προσώπων, να συμπεριληφθούν και οι μικρές επιχειρήσεις σε όσους θα μπορούν να διατηρούν λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κώστα ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει αναφορικά με τις χρεώσεις των τραπεζών, σημειώνοντας όμως ότι είναι σε θέση να διευρύνει το πεδίο προστασίας του καταναλωτή, βάσει του οποίου θα μπορεί να εκδοθεί νέο διάταγμα από το υπουργείο Οικονομικών για άνοιγμα λογαριασμού με βασικά χαρακτηριστικά και από μικρές επιχειρήσεις.

Επίσης, ανέφερε ότι θα γίνει εισήγηση για τη διατήρηση λογαριασμού πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά σε πέραν από ένα τραπεζικά ιδρύματα για φυσικά πρόσωπα, αλλά και για μικρές επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή, δήλωσε στη StockWatch ότι θα αναμένουν να ακούσουν και σήμερα τους εκπροσώπους των τραπεζικών ιδρυμάτων και αναφέρθηκε στην πρόθεση κατάθεσης πρότασης για την ενσωμάτωση των μικρών επιχειρήσεων σε όσους θα δικαιούνται να διατηρούν λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολυσέλιδη απαντητική επιστολή στην Επιτροπή όσον αφορά στην συμπερίληψη των μικρών επιχειρήσεων στους δικαιούχους  λογαριασμού πληρωμής με βασικά χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών έχει αποστείλει για σκοπούς ενημέρωσης σχετική αλληλογραφία που αφορούσε παλαιότερο εγχείρημα για επέκταση του πεδίου εφαρμογής του περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Καταναλωτικές Συμβάσεις Νόμου, σε Επιχειρηματικές Συμβάσεις που συνάπτονται από πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα υπέδειξε την περασμένη εβδομάδα, ότι η μόνη δυνατότητα που της παρέχουν οι νόμοι για παρέμβαση στις χρεώσεις των τραπεζών, είναι να υποβάλει εισηγήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών, για καθορισμό εύλογων τελών σε Λογαριασμούς Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά, κάτι το οποίο έχει ήδη πράξει, με αποτέλεσμα τα σχετικά διατάγματα του ΥΠΟΙΚ.

Στη σημερινή συνεδρία κλήθηκαν να συμμετέχουν ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Της Ελένης Χαραλάμπους