You are here

Ελληνική: Θα κλείσουν και άλλα καταστήματα

19/09/2019 10:45

Στόχος της Ελληνικής Τράπεζας είναι να κλείσουν και άλλα καταστήματα στα αστικά κέντρα όμως μέχρι το 2020, ανέφερε ο γενικός διευθυντής ομίλου, διεύθυνσης ιδιωτών και διεθνούς τραπεζικής Γιώργος Καραγιώργης, στη βουλή.

Ο κ. Καραγιώργης, ο οποίος παρέστη σήμερα στη συνεδρία της επιτροπής ελέγχου της βουλής η οποία εξέτασε το θέμα του κλεισίματος των υποκαταστημάτων της Συνεργατικής στην ύπαιθρο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, σημείωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει πρόνοια μέχρι το 2020 να αυξηθούν περαιτέρω οι κινητές μονάδες στην ύπαιθρο».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν πρόκειται να δημιουργηθεί νέο κατάστημα σε κοινότητα που έκλεισε, θα μελετηθεί εντούτοις το ενδεχόμενο να εξυπηρετηθούν κάποιες κοινότητες από τις δύο υφιστάμενες κινητές μονάδες, οι οποίες σήμερα εξυπηρετούν 27 κοινότητες».

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι από την περασμένη Δευτέρα λειτουργούν 120 ενοποιημένα καταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας, θα πρέπει όμως να μειωθούν περαιτέρω για να συνάδουν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Παρέθεσε ακολούθως μια σειρά από στοιχεία.

Είπε ότι «ήταν 170 μέχρι το περασμένο καλοκαίρι και τώρα που ο κόσμος έχει πρόσβαση στο ενοποιημένο σύστημα παρέμειναν μόνο 120 καταστήματα».

Υπενθύμισε ότι «τα καταστήματα όλων των τραπεζών πριν δέκα χρόνια ήταν 923, σήμερα είναι 386. Μέσα σε δέκα χρόνια έκλεισαν 550 καταστήματα τραπεζών», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό διερωτήθηκε αν η ευαισθησία εντοπίζεται μόνο στα καταστήματα της Συνεργατικής.

Εξήγησε ότι «με τα 386 καταστήματα αναλογικά με το μέγεθος του πληθυσμού, είμαστε στην τέταρτη πιο ψηλή θέση επειδή έτσι επιμετρά η ΕΕ την κάλυψη του τραπεζικού συστήματος».

Όσον αφορά τον αριθμό των υπαλλήλων είπε ότι «είμαστε στην τρίτη πιο ψηλή θέση. Για κάθε τραπεζικό υπάλληλο αντιστοιχούν 97 άτομα, υπέδειξε.

Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της συζήτησης ξέσπασε έντονη αντιπαράθεση με βαριούς χαρακτηρισμούς.

Η θρυαλλίδα η οποία προκάλεσε την έκρηξη, ήταν βρισιά από τον Γιώργο Περδίκη, ο οποίος ανέφερε ότι έστειλε δύο επιστολές στον υπουργό οικονομικών χωρίς να λάβει απάντηση κατηγορώντας τον κ. Γεωργιάδη ότι κοροϊδεύει τους πάντες.

Εξοργισμένος ο κ. Γεωργιάδης μίλησε πολλές φορές για σόου λαϊκισμού και τόνισε ότι δεν πρόκειται τέτοιες εκδηλώσεις λαϊκισμού να επηρεάσουν την κυβέρνηση και κάλεσε την βουλή, αν επιθυμεί, να νομοθετήσει για τη μεταφορά υποκαταστημάτων στην ύπαιθρο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Γεωργιάδης χαιρέτησε και την πρωτοβουλία του προέδρου της βουλής και κάποιων συντεχνιών να αναβιώσουν τον Συνεργατισμό λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία ένσταση αρκεί να είναι σύμφωνα με τους εποπτικούς κανόνες» και εισηγήθηκε όπως τα γραφεία να είναι στην ύπαιθρο.

Δηλώσεις βουλευτών

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε ότι «η Ελληνική Τράπεζα, στην προηγούμενη συνεδρία όταν έβαλε το δάκτυλο στο μέλι, ήταν κάπως ελαστική, σήμερα ξεκαθάρισε ότι εμάς η δουλειά μας είναι το κέρδος».

Σημείωσε ότι «η λύση είναι η επανασύσταση του Συνεργατισμού».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης,  δήλωσε ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι εξυπηρέτησης των πολιτών στις ορεινές περιοχές. Το κράτος είπε, πρέπει να επιδοτήσει τις τράπεζες για κινητές μονάδες ή τη μεταφορά των ηλικιωμένων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε σοφιστείες τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών, όταν κάλεσε τη βουλή να νομοθετήσει για τη μεταφορά υποκαταστημάτων στην ύπαιθρο.  

«Αυτό που ζητήσαμε», είπε, «ήταν να ασκήσει την επιρροή του ο υπουργός για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Η κυβέρνηση ξεπούλησε τον συνεργατισμό και τώρα νίπτει τας χείρας της.  Η κυβέρνηση είναι κοινωνικά αναίσθητη».

 Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, προειδοποίησε ότι θα καταστραφεί η ύπαιθρος και κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο.

Η Ελληνική κατέγραψε κέρδη €319,3 εκ. το 2018 έναντι ζημιών €45,7 εκ. το 2017.

Περιλαμβάνεται η επίδραση των αποτελεσμάτων της ΣΚΤ για την περίοδο των τεσσάρων μηνών μαζί με την αρνητική υπεραξία ύψους €297,9 εκ. ως αποτέλεσμα της απόκτησης.

Η αρνητική υπεραξία αντικατόπτριζε τη διαφορά μεταξύ του αντιτίμου που πληρώθηκε ύψους €74,2 εκ. σε μετρητά και της καθαρής εύλογης αξίας των αναγνωρίσιμων περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν και των υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, είπε ότι στηρίζει τα συμφέροντα των πολιτών και όχι τα συμφέροντα των Τραπεζών. 

Της Ηρώς Ευθυμίου