You are here

Ένα βήμα πριν το πρόστιμο για κενά στο νόμο δανείων

08/10/2018 17:15

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της πιθανότητας ευρωπαϊκού προστίμου προωθείται στη βουλή εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί συμβάσεων πίστωσης για καταναλωτές σε σχέση με ακίνητα που προορίζονται για κατοικία, ώστε να καλυφθούν κενά που εντοπίζουν οι νομικές υπηρεσίες της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που αποστάληκε στη βουλή, ο βασικός νόμος, στον οποίο έχουν μεταφερθεί οι πλείστες διατάξεις της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας (2014/17/ΕΕ), έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 9 Μαΐου 2017.

Οι νομικές υπηρεσίες της ευρωπαϊκής επιτροπής, κατά την εξέταση του νόμου έκριναν ότι υπήρχε εναρμονιστικό κενό σε σχέση με τη μεταφορά δύο υποχρεωτικών άρθρων (15.2 και 15.3) της οδηγίας και ζήτησαν από το υπουργείο την άμεση κάλυψή τους.

«Τα εν λόγω άρθρα είχαν αρχικά περιληφθεί στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο πλην όμως κατά την συνεδρία της ολομέλειας της βουλής των αντιπροσώπων οι εν λόγω διατάξεις είχαν αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο», επισημαίνει το υπουργείο οικονομικών.

Τα άρθρα αφορούν στην παροχή πληροφοριών στον καταναλωτή για τη διακύμανση των επιπέδων προμηθειών που λαμβάνουν οι μη συνδεδεμένοι μεσίτες πιστώσεων από τους πιστωτές για την παροχή συμβάσεων πίστωσης που προσφέρονται στον εν λόγω καταναλωτή. Πρόσθετα στις περιπτώσεις που ο μεσίτης πιστώσεων χρεώσει τον καταναλωτή αμοιβή και επιπλέον εισπράττει προμήθεια από τον πιστωτή, ο εν λόγω μεσίτης εξηγεί στον καταναλωτή κατά πόσο η προμήθεια συμψηφίζεται ή όχι με την αμοιβή.

Πρόσθετες τροποποιήσεις

Στο νομοσχέδιο εκτός από τη συμπερίληψη των δύο άρθρων, περιλαμβάνονται πρόσθετες τροποποιήσεις που αφορούν στα δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Ουσιαστικά διασφαλίζεται ότι πάντοτε ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να μετατρέψει τη σύμβαση σε εναλλακτικό νόμισμα και καταργείται η επιλογή που έχει ο πιστωτής είτε να μετατρέπει τη σύμβαση που είναι σε ξένο νόμισμα σε εναλλακτικό νόμισμα, ή να διασφαλίζει ότι υπάρχουν άλλα μέτρα αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου.

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται, διασφαλίζονται οι εποπτικές αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας στα μη πιστωτικά ιδρύματα που παρέχουν συμβάσεις πίστωσης για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία.

Ενώπιον σημαντικού προστίμου η Κύπρος

Το υπουργείο τονίζει ότι η τάχιστη ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο και η άμεση ενημέρωση προς τούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντική δεδομένου ότι, λόγω της αφαίρεσης υποχρεωτικών εναρμονιστικών διατάξεων από το νόμο, η εναρμόνιση με τη σχετική οδηγία δεν είναι πλήρης.

Προστίθεται ότι λόγω της μη πλήρους και έγκαιρης εναρμόνισης με την οδηγία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στη Δημοκρατία αιτιολογημένη γνώμη που είναι το τελευταίο στάδιο πριν την καταχώρηση προσφυγής από την ίδια στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Σε περίπτωση μη πλήρους εναρμόνισης με την οδηγία και σε περίπτωση καταδίκης της Δημοκρατίας, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιβληθεί σημαντικό πρόστιμο στη Δημοκρατία τόσο άπαξ κατ’ αποκοπήν ποσό όσο και χρηματική ποινή για κάθε μέρα παράβασης, όπως αναφέρεται.

Το υπουργείο οικονομικών απευθύνει παράκληση για τάχιστη συζήτηση του νομοσχεδίου και άμεση ψήφισή του σε νόμο «προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων για τη Δημοκρατία, δια της επιβολής προστίμου», όπως σημειώνεται.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας και αναμένεται ότι σύντομα θα τεθεί προς συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.

Της Μαρίας Χαμπή