You are here

Επανέρχεται το νομοσχέδιο για αναδόμηση Κεντρικής Τράπεζας

29/06/2020 07:20

Mετά από διαδρομή επτά χρόνων, επανέρχεται στο προσκήνιο το νομοσχέδιο για αναδόμηση της διοικητικής δομής της Κεντρικής Τράπεζας με παραχώρηση πρόσθετων και συγκεκριμένων εξουσιών στους δύο εκτελεστικούς συμβούλους και τη σύσταση εκτελεστικού συμβουλίου.

Μία εκ των βασικών αλλαγών, είναι ο καθορισμός όρων εντολής των δύο εκτελεστικών συμβούλων και μεταφορά αρμοδιοτήτων σε αυτούς από τον εκάστοτε διοικητή της τράπεζας για λόγους ενίσχυσης της συλλογικότητας σε θέματα λήψεων αποφάσεων.

Από το 2013, οπόταν διαπιστώθηκε ότι ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε από τη βουλή ήταν προβληματικός ως προς την αφαίρεση εξουσιών από τον τότε διοικητή της ΚΤ Πανίκο Δημητριάδη και η ανάγκη κατάθεσης νέου νομοσχεδίου στη βάση σχετικής γνωμοδότησης της ΕΚΤ, οι εκάστοτε δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι παραμένουν χωρίς κατοχυρωμένες εξουσίες και εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Το υπουργείο οικονομικών που ετοίμασε το σχετικό νομοσχέδιο, φαίνεται έτοιμο μετά από δυστοκία ετών, να το καταθέσει στη βουλή.

Το επίμαχο νομοσχέδιο έτυχε αλλεπάλληλων νομοτεχνικών επεξεργασιών από τη νομική υπηρεσία και παρεμβάσεων από τους εκάστοτε διοικητές της ΚΤ.

«Τώρα που ηρέμησαν κάπως τα πράγματα (λόγω της υγειονομικής κρίσης) θα δούμε το νομοσχέδιο», δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Ο κ. Ηροδότου, ο οποίος πριν διοριστεί διοικητής της ΚΤ υπηρετούσε ως εκτελεστικός σύμβουλος, είχε πρωτοστατήσει, επί θητείας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, στην προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου για να διασαφηνιστούν οι ρόλοι μεταξύ εκτελεστικών συμβούλων, διοικητή και μη εκτελεστικών συμβούλων.

Η νέα οργανική δομή της Κεντρικής Τράπεζας είχε αποφασιστεί να γίνει τον Φεβρουάριο του 2016 στη βάση των εισηγήσεων των εξωτερικών συμβούλων Roland Berger και του γραφείου διαχείρισης του έργου για την αναδιοργάνωση της ΚΤΚ καθώς είχε διαπιστωθεί ότι η τράπεζα συνεχίζει να λειτουργεί με δομές της δεκαετίας του 1960, παρά τις μικρές αναπροσαρμογές που έχουν γίνει, και οι οποίες ωστόσο δεν συνάδουν με το σύγχρονο τραπεζικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση του άρθρου του βασικού νόμου για την ΚΤ, το οποίο αφορά στη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων του διοικητή και προνοεί τη σύσταση του εκτελεστικού συμβουλίου (διοικητής και οι δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι) ως το νέο όργανο λήψης αποφάσεων, θα χρειαστεί αλλαγή του Συντάγματος.

Η ΕΚΤ που γνωμοδότησε επί του νομοσχεδίου ενέκρινε σχετικές αλλαγές επί του νόμου του 2013 για να περιορίζεται η δυνατότητα παύσης του διοικητή της ΚΤ, αλλά παράλληλα με τη σύσταση του εκτελεστικού συμβουλίου ενισχύει περαιτέρω την εταιρική διακυβέρνηση της εποπτικής αρχής.

Του Λεύκου Χρίστου