You are here

Επί τάπητος η διαχείριση ακινήτων της πρώην ΣΚΤ

20/06/2019 07:21

Η κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου θα συνεχίσει σήμερα τη συζήτηση που άρχισε πριν από το Πάσχα αναφορικά με τη διαχείριση ακινήτων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, έχοντας στα χέρια της τον κατάλογο των αγοραστών τέτοιων ακινήτων που εκ παραδρομής στάλθηκε στη βουλή εκ μέρους της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η συζήτηση είχε αναβληθεί στο παρελθόν λόγω μη απαρτίας, ενώ η ΚΕΔΙΠΕΣ είχε καλέσει την επιτροπή να μην χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που τις αποστάληκαν και που περιελάμβαναν πληροφορίες για όσους έχουν αγοράσει ακίνητα του πρώην Συνεργατισμού.

Η αναβολή της συζήτησης είχε προκύψει μια μέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απόκτηση 309 ακινήτων του Συνεργατισμού που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της ΚΕΔΙΠΕΣ, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα €82 εκ., με σκοπό να διαθέσει τα πλείστα εξ αυτών προς χρήση από δήμους και κοινότητες έναντι συμβολικού ενοικίου.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ορισμένα άλλα από τα ακίνητα που θα αποκτηθούν, όπως ανακοινώθηκε, θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση κυβερνητικών υπηρεσιών.

Η συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου που αναμένεται να αρχίσει στις 10 το πρωί, αναμένεται να εξετάσει συγκεκριμένα, τη δέσμευση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε δήμους και κοινότητες, ακίνητα τα οποία ανήκουν στην πρώην ΣΚΤ, καθώς και την ενέργεια της ΚΕΔΙΠΕΣ να προχωρήσει σε πώληση αριθμού τέτοιων ακινήτων μέσω πλειστηριασμού.

Παράλληλα, θα εξεταστεί το θέμα της ενδεχόμενης απώλειας κρατικών εσόδων από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την πώληση ακινήτων τα οποία ανήκουν στην πρώην ΣΚΤ μέσω της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένων των εξελίξεων γύρω από τα ακίνητα του Συνεργατισμού που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της διαδόχου οντότητας ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ, ειδικά τη στιγμή που στοιχεία καταδεικνύουν ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πωλήσεις εκατοντάδων τέτοιων ακινήτων.

M.X.