You are here

Επί τάπητος η διεύρυνση δικαιούχων ταμείου κουρεμένων

03/05/2019 07:21

Την προσθήκη των νομικών προσώπων στους δικαιούχους του ταμείου αλληλεγγύης, μέσω του οποίου αναμένεται να αποζημιωθούν κουρεμένοι καταθέτες και κάτοχοι αξιογράφων, θα συζητήσει την ερχόμενη Δευτέρα η επιτροπή οικονομικών της βουλής.

Την διεύρυνση των δικαιούχων του ταμείου με τη συγκεκριμένη προσθήκη, προβλέπει πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη βουλή τον περασμένο μήνα εκ μέρους των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Η βουλή τροποποίησε τη νομοθεσία περί ίδρυσης του εθνικού ταμείου αλληλεγγύης, τον περασμένο Μάρτιο ψηφίζοντας δύο προτάσεις νόμου, για διόρθωση του σκοπού της νομοθεσίας ώστε το ταμείο να αφορά αντί την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, τη στήριξη φυσικών προσώπων που έχουν συνεισφέρει με ίδιους πόρους στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για προικοδότηση του ταμείου με 14 κρατικά ακίνητα αξίας περίπου €100 εκ. Με κονδύλια που προήλθαν από τους προϋπολογισμούς του 2019 και του 2018, οι πόροι του ταμείου ανέρχονται μέχρι στιγμής στα €55 εκ.

Η πρόταση που θα τεθεί ενώπιον της επιτροπής προνοεί όπως στους δικαιούχους για αναπλήρωση απωλειών, από τους πόρους του ταμείου, περιληφθούν πέραν των φυσικών προσώπων και τα νομικά πρόσωπα τα οποία θεωρούνται «ιδιώτες πελάτες», σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων και ρυθμιζόμενων αγορών.

Σημειώνεται ότι βάσει του εν λόγω νόμου, ιδιώτες πελάτες θεωρούνται οι μη επαγγελματίες πελάτες, δηλαδή πρόσωπα τα οποία δεν διαθέτουν την εμπειρία, τις γνώσεις και την εξειδίκευση ώστε να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις και να εκτιμούν δεόντως τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν.

Η προτεινόμενη προσθήκη είχε απασχολήσει και σε παλαιότερες συζητήσεις την επιτροπή οικονομικών με εκπρόσωπο του γραφείου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων να κάνει λόγο για ενδεχόμενο κρατικών ενισχύσεων σε περίπτωση συμπερίληψης εταιρειών στη διαδικασία.

Της Μαρίας Χαμπή