You are here

Επικρίσεις βουλευτών για περιεχόμενο επιστολής προς διοικητή ΚΤ

23/01/2020 14:17

Τις επικρίσεις βουλευτών δέχθηκε κατά πρώτο λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας και κατά δεύτερο ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης, με αφορμή το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο πρόεδρος της επιτροπής στο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ).

Το θέμα συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των μελών της επιτροπής στην οποία κλήθηκε και ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

«Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι με τον τρόπο που γράφτηκε η επιστολή προς τον κ. Ηροδότου από τον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου, με την προσθήκη κάποιων παραγράφων από τον κ. Συλλούρη, δημιουργεί παρεξηγήσεις και συνειρμούς», δήλωσε ο βουλευτής των Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης

«Δημιουργείται η εντύπωση ότι αποστέλλουμε το θέμα στις ελληνικές καλένδες, γιατί με την εισαγωγή κάποιων στοιχείων από την ουσία του θέματος δίδεται η ευκαιρία στο διοικητή να απαντήσει δι’ αλληλογραφίας και να μην προσέλθει στην επιτροπή καταθέτοντας και τα στοιχεία», επεσήμανε.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε στη διαβούλευση που έγινε νωρίτερα μεταξύ των μελών της επιτροπής ότι «διεφάνη πως δεν είχαν γνώση του περιεχομένου» και συμπλήρωσε πως «διαφορετικές ήταν οι αποφάσεις που λήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα και διαφορετικό το αποτέλεσμα που είδαμε να εκφράζεται στην επιστολή που εστάλη».
 
«Η άποψη η δική μας είναι ότι έπρεπε να γίνει μία πολύ λιτή επιστολή, η οποία απλώς να καλούσε τον κεντρικό τραπεζίτη να ενημερώσει την επιτροπή σε σχέση με την όλη διαχείριση του συγκεκριμένου διαλόγου. Αντί αυτού εστάλη μια μακροσκελής επιστολή με συγκεκριμένα ερωτήματα», είπε.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε ότι επιθυμούν να έλθει ενώπιον της επιτροπής «για να γνωρίζουμε ποιοι εμπλέκονται στην οποιαδήποτε παραχώρηση δανείων και γιατί το δάνειο τους έχει εξελιχθεί στη συνέχεια, είτε να είναι μη εξυπηρετούμενο, είτε αν οι όροι είναι ευνοϊκοί ή οτιδήποτε άλλο».
 
«Θεωρούμε ότι επιστολή που έπρεπε να σταλεί θα έπρεπε να ήταν σύντομη έτσι ώστε να μην αφήνει κανένα υπονοούμενο για την όποια μετάφραση από τον οποιαδήποτε και ναι θέλουμε να έλθει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και να τεθούν όσες ερωτήσεις ο καθένας μπορεί να θέσει», είπε.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή που απέστειλε προς τον κ. Ηροδότου, ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου αφήνει ανοικτή την ημερομηνία παρουσίασης του διοικητή στην επιτροπή.

Ειδικότερα αναφέρει ότι «σας καλούμε να παρευρεθείτε σε συνεδρία της επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνο και κατόπιν συνεννόησης μαζί σας για συζήτηση του θέματος και για τον καλύτερο συντονισμό ενεργειών αναφορικά με προκύπτοντα ζητήματα που αφορούν την ορθή διαχείριση των εν λόγω στοιχείων.

Τονίζεται στην επιστολή προς το διοικητή της ΚΤ ότι «η επιτροπή αναμένει να την ενημερώσετε μεταξύ άλλων για την παραχώρηση δανείων και πιστωτικών διευκολύνσεων με ευνοϊκό τρόπο και χωρίς της εξασφάλιση των απαραίτητων εγγυήσεων που οδήγησαν στη μη εξυπηρέτηση των δανείων αυτών».

Της Ηρώς Ευθυμίου