You are here

Επίτροπος: Ζητά εξηγήσεις από τράπεζες και Κεντρική

08/04/2021 06:44

Στο προσκήνιο τη λίστα Γιωρκάτζη που δημοσιοποίησε η Βουλή τον περασμένο Γενάρη, επαναφέρουν ενέργειες της Επίτροπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Ειρήνης Νικολαΐδου – Λοϊζίδου.

Όπως δήλωσε στη StockWatch η κ. Λοϊζίδου, με αφορμή το νέο θέμα που δημιουργήθηκε με τη λίστα Οδυσσέα, υπάρχουν δύο υποθέσεις για τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες διερεύνησης. Όπως είπε, έχουν αποσταλεί επιστολές σε τραπεζικά ιδρύματα και στην Κεντρική Τράπεζα, ώστε να διακριβωθεί γιατί τα συγκεκριμένα άτομα περιλαμβάνονται στη λίστα Γιωρκάτζη και στη βάση ποιάς νομοθεσίας γνωστοποιήθηκαν προσωπικά τους δεδομένα.

Η κ. Λοϊζίδου πρόσθεσε ότι πολλοί έχουν απευθυνθεί στο γραφείο της για να εξετάσει τα δικαιώματα τους μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, ή έστειλαν επιστολή εκφράζοντας την πρόθεση να καταχωρήσουν αίτημα διερεύνησης υπόθεσης.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον για ενημέρωση και διευκρινίσεις προκύπτει και μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Οδυσσέα, σημείωσε.

Θέμα συνταγματικότητας για λίστες ΠΕΠ

Στο μεταξύ, ζητήματα που άπτονται του Συντάγματος εντοπίζονται σε σχέση με τη δημοσιοποίηση των λιστών με στοιχεία που αφορούν δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ). Ειδικοί επισημαίνουν θέματα που αφορούν τόσο τα ατομικά δικαιώματα, όσο και του ευρωπαϊκού δικαίου, τονίζοντας ότι τελικός κριτής είναι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μιλώντας στη StockWatch, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης, ανέφερε πως υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με τη δημοσιοποίηση της λίστας Οδυσσέα, τα οποία άπτονται του Συντάγματος και ειδικότερα ατομικών δικαιωμάτων και του άρθρου 15.

Το συγκεκριμένο άρθρο, προβλέπει ότι έκαστος έχει το δικαίωμα όπως η ιδιωτική και οικογενειακή αυτού ζωή τυγχάνει σεβασμού.

Παράλληλα, προνοεί ότι δεν χωρεί επέμβαση κατά την άσκηση του δικαιώματος αυτού, εκτός για σκοπούς συμφέροντος της ασφαλείας της Δημοκρατίας ή της συνταγματικής τάξης ή της δημοσίας ασφαλείας ή της δημοσίας τάξης ή της δημοσίας υγείας ή των δημοσίων ηθών ή της προστασίας των δικαιωμάτων και των εγγυημένων από το Σύνταγμα ελευθεριών, ή προς το συμφέρον της διαφάνειας στη δημόσια ζωή ή για σκοπούς λήψης μέτρων εναντίον της διαφθοράς στη δημόσια ζωή.

«Επιχειρήματα μπορεί να υπάρχουν από την κάθε πλευρά, από τη μια για την ανάγκη να δημοσιοποιούνται θέματα που αφορούν ΠΕΠ για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και από την άλλη, για την αναγκαιότητα σεβασμού και τήρησης των ατομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων. Εάν χρειαστεί, αυτά θα μπουν στην πλάστιγγα του Ανωτάτου Δικαστηρίου», είπε ο κ. Κληρίδης.

Επεσήμανε, ότι τελικός κριτής για το θέμα της αντισυνταγματικότητας, είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, σε περίπτωση που τεθεί αρμοδίως υπόθεση ενώπιον του, μετά από ενδεχόμενη αγωγή που πιθανόν να κατατεθεί ως αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης των δεδομένων. Σημείωσε ότι σε μια τέτοια διαδικασία ενδεχομένως να έχει εμπλοκή και η Επίτροπος προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Παραπέμπει στο ευρωπαϊκό δίκαιο η Επίτροπος

Ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας στην απόφαση της Βουλής να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των 22 ΠΕΠ στα οποία γίνεται αναφορά στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εντόπισε η επίτροπος προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Ειρήνη Νικολαϊδου – Λοϊζίδου.

Σε δημόσιες δηλώσεις της, τόνισε ότι υπάρχει πρόνοια στο Σύνταγμα με βάση την οποία δεν επιτρέπεται στη Βουλή να αποφαίνεται με τρόπο ασύμφωνο προς το ευρωπαϊκό δίκαιο, επισημαίνοντας ότι για το θέμα της δημοσιοποίησης υπάρχει συγκεκριμένη γνωμάτευση του γραφείου της προς την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Πρόσθεσε ότι η γνωμάτευση στάθμιζε τα ευρήματα του ελεγκτή και αποφαίνεται ότι η λίστα θα μπορούσε να δοθεί μόνο στη Βουλή για να κρίνει τα υπόλοιπα με βάση τα δικά της κριτήρια.

«Δεν έγινε εξέταση της ευνοϊκής μεταχείρισης και παράνομης ωφέλειας», σημείωσε η κ. Λοϊζίδου.

Ανέφερε πως τα προσωπικά δεδομένα σταθμίζονται σε κάθε περίπτωση με άλλα δικαιώματα του ατόμου, «όπως έγινε και σε αυτή την περίπτωση, με τη γνωμάτευση να καταλήγει στο ότι δεν έπρεπε να δημοσιευθούν τα στοιχεία», είπε.

Σημείωσε πως όποια υπόθεση τεθεί ενώπιον του γραφείου της, θα εξεταστεί κατά πόσο η δημοσίευση ήταν παράνομη ή όχι.

Ανάλογη είναι η διαδικασία που ακολουθείται στην περίπτωση των υποθέσεων που τέθηκαν ενώπιον του γραφείου σε σχέση με τη λίστα Γιωρκάτζη.

Στρέφεται σε ελεγκτικό οίκο η Βουλή

Στο μεταξύ, παρά τις αναφορές περί ενδεχόμενης αντισυνταγματικότητας στην απόφαση δημοσιοποίησης των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις λίστες που έχει ενώπιον της, η Βουλή επανέλαβε χθες την επιθυμία για περαιτέρω διερεύνηση τους, από ιδιώτες ελεγκτές.

Με βάση τις ενέργειες στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει η ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή για τα δάνεια ΠΕΠ, θα ληφθεί συμβουλή για την διαδικασία με την οποία η Βουλή μπορεί να αναθέσει την εργασία της σε βάθος διερεύνησης των στοιχείων σε ελεγκτικό οίκο, τους όρους εντολής και το εύρος της έρευνας που μπορεί να ζητηθεί για το θέμα.

Τις δικές τους εισηγήσεις θα μεταφέρουν και τα κόμματα στον πρόεδρο της Βουλής, πριν την επόμενη και τελική συνεδρία της Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη.

Της Μαρίας Χαμπή