You are here

Ετοιμάζουν νέο κατάλογο ελέγχου δανείων ΠΕΠ

25/09/2020 13:48

Η ad hoc επιτροπή για τη διερεύνηση δανείων ΠΕΠ ετοιμάζει επιπρόσθετο κατάλογο ατόμων που θα κληθεί να εξετάσει η ελεγκτική υπηρεσία, η οποία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνά της σχετικά με 162 ΠΕΠ που είχαν δάνεια στο συνεργατισμό.

Ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ζήτησε από την ελεγκτική υπηρεσία όπως δοθεί προτεραιότητα στις περιπτώσεις εν ενεργεία βουλευτών, ακολούθως να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα 162 ΠΕΠ και στη συνέχεια η υπηρεσία να καταπιαστεί με την εξέταση επιπρόσθετου καταλόγου ατόμων που θα υποδείξουν τα μέλη της ad hoc επιτροπής.

Όπως ανέφερε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η έρευνα για τα δάνεια 162 ΠΕΠ στο Συνεργατισμό αφορά προέδρους της Δημοκρατίας, υπουργούς και βουλευτές. Σημείωσε πως το αντικείμενο της έρευνας ήταν κυρίως οι αναδιαρθρώσεις και οι διαγραφές δανείων, με την υπηρεσία να διαπιστώνει ότι από τις τρεις εξουσίες η δικαστική δεν ήταν υψηλού κινδύνου και να επικεντρώνεται στην εκτελεστική και στη νομοθετική εξουσία.

Από το σύνολο των162 ατόμων, τα 120 είναι πρώην και εν ενεργεία βουλευτές και γύρω στα 40 πρόσωπα είναι υπουργοί ή αρχηγοί κομμάτων.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η έρευνα βρίσκεται προς το τέλος της και επεσήμανε πως προτού δοθεί στη δημοσιότητα θα ζητηθεί η άποψη της ΚΕΔΙΠΕΣ. Υπέδειξε εντούτοις, πως η έρευνα δεν αφορά τα ίδια τα ΠΕΠ, αλλά την τράπεζα.

Η ελεγκτική υπηρεσία αναμένεται να συμπεριλάβει επίσης στη σχετική έκθεση, τις απόψεις των προσώπων των οποίων θα εξεταστούν τα στοιχεία.

Υπό έλεγχο επίτροποι, ευρωβουλευτές, ΜΜΕ

Ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να καταθέσουν γραπτώς νέο κατάλογο ονομάτων τα οποία επιθυμούν να συμπεριλάβει στον έλεγχο της η ελεγκτική υπηρεσία.

Βουλευτές εισηγήθηκαν να συμπεριληφθούν επίτροποι, υφυπουργοί και δικαστές στους ελεγχόμενους, καθώς επίσης ευρωβουλευτές, ο διοικητής της ΚΤ, μέλη διοικητικών συμβουλίων τραπεζών και της ΣΚΤ, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, συντεχνίες και οργανώσεις συνδεδεμένες με κόμματα, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε πως είναι στη διάθεση της επιτροπής για να εξετάσει τυχόν εταιρείες υψηλού κινδύνου εάν του δοθούν στοιχεία, καθώς η υπηρεσία δεν έχει πρόσβαση.

Ταυτόχρονα, τόσο ο πρόεδρος όσο και μέλη της επιτροπής αναγνώρισαν την ανάγκη ο κατάλογος των επιπρόσθετων προσώπων που θα ελεγχθούν να μην υπερβεί τα 200 άτομα περίπου, έτσι ώστε να είναι εφικτό να ολοκληρωθεί σύντομα το απαιτούμενο έργο.

Από τις λίστες των ελεγχόμενων ΠΕΠ ζητήθηκε όπως αφαιρεθούν άτομα που έχουν αποβιώσει.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Δευτέρα. Στην επιτροπή έχει κληθεί να παραστεί και η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ η οποία ωστόσο, σε επιστολή της σημειώνει ότι «δεν ενδείκνυται» η παρουσία της μονάδας στις εν λόγω συζητήσεις.

Η επιτροπή έχει ετοιμάσει επιστολή με συγκεκριμένα ερωτήματα προς τη ΜΟΚΑΣ τα οποία αφορούν έρευνες που διεξήγαγε ή διεξάγει σε σχέση με οικονομικά ζητήματα, επί της οποίας αναμένει απαντήσεις εντός των επόμενων ημερών.

Εξάλλου, ο κ. Συλλούρης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό γενικό εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη σε σχέση με τις έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη για θέματα της οικονομίας. Ο κ. Αγγελίδης σε επιστολή του προς την επιτροπή δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, ο κ. Αγγελίδης θα έχει σήμερα σύσκεψη με την αστυνομία, έτσι ώστε να λάβει σχετική ενημέρωση και να επανέλθει.

Της Μαρίας Χαμπή