You are here

€3 + €2,4 δισ. για τις τράπεζες

22/10/2009 14:10
Μάχη με το χρόνο δίνει η βουλή για την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων για την έκδοση ειδικών τριετών χρεογράφων ύψους €3 δισ., την ίδια στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στην ανανέωση των κρατικών καταθέσεων στις τράπεζες ύψους €2,4 δισ., παρά τις αντιδράσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Το νομοσχέδιο για τα ειδικά ομόλογα, μέσω του οποίου θα αντληθεί φθηνή ρευστότητα από το ευρωσύστημα με την προοπτική να διοχετευθεί στην αγορά, αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ή την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της βουλής προς έγκριση.

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο να παρατείνει το χρόνο διάθεσης στην αγορά και των €2,4 δισ. τα οποία είχαν κατατεθεί πριν μερικούς μήνες υπό μορφή γραμματίων στα πιστωτικά ιδρύματα και τα οποία λήγουν στο τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Νικόλα Παπαδόπουλου, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού προηγουμένως συνεννοηθεί και με το διοικητή της ΚΤ. O ΥΠΟΙΚ σημείωσε εντούτοις ότι εάν παραμείνουν τα €2,4 δισ. στην αγορά θα είναι για περιορισμένο χρόνο και όχι πάνω από εντεκάμισι μήνες διότι τότε θα υπάρχει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί σημαντικά το δημόσιο χρέος.

Ως γνωστό, η ΚΤ αντιτίθεται στην πολιτική των κρατικών εμβασμάτων στις τράπεζες, γιατί η διενέργεια πράξεων διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά γινόταν παλαιότερα από την νομισματική αρχή.

Η ΚΤ μέσω εκπροσώπου της – αφού ο διοικητής της απουσίαζε από τη συνεδρία της βουλής – υποστήριξε ότι τα χρεόγραφα έπρεπε να είχαν εκδοθεί νωρίτερα, ώστε να υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην αγορά και να μειωθούν τα επιτόκια.

Ο κ. Σταυράκης υποστήριξε ότι σε τέτοια περίπτωση θα αυξανόταν επικίνδυνα το δημόσιο χρέος διότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα το περιελάμβανε στην έκδοση των χρεογράφων στο δημόσιο χρέος.

«Με €3 δισ. το δημόσιο χρέος θα ανερχόταν στο 65% από 50% ενώ θα είχε ανοδική τάση με ορατό τον κίνδυνο να πληγεί η ιδιαιτερότητα της Κύπρου έναντι των άλλων χωρών, αυτή δηλαδή των ξένων καταθέσεων ύψους €16 δισ., κάτι για το οποίο εξέφρασαν την ανησυχία τους και οι ίδιοι ξένοι επενδυτές. Ειδικότερα οι Ρώσοι», είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. Σταυράκης εξήγησε ότι μετά τη γραπτή απόφαση στις 15 Ιουλίου της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας να μη συμπεριλάβει τα €3 δισ. στο δημόσιο χρέος η κυβέρνηση προχώρησε τις διαδικασίες για την έκδοση των ειδικών κυβερνητικών χρεογράφων.

Ο κ. Φανόπουλος, υποστήριξε ότι τα χρεόγραφα θα έπρεπε να είχα εκδοθεί πριν ένα χρόνο διότι έτσι θα δημιουργείτο μακροπρόθεσμη ρευστότητα στα πιστωτικά ιδρύματα και να μη επικρατούσε αβεβαιότητα που θα εμπόδιζε το δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών δανείων. Ο κ. Φανόπουλος, τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής του νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατόν για το καλό της οικονομίας, επεσήμανε καταλήγοντας.

Υπέρ της έκδοσης το συντομότερο δυνατόν των χρεογράφων τάχθηκε και ο έφορος συνεργατικών ιδρυμάτων, Κωνσταντίνος Λύρας, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται να ένα θετικό μέτρο και δεσμεύτηκε ότι τα συνεργατικά θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων για το καλό της οικονομίας.

Από μέρους του συνδέσμου τραπεζών ο γενικός διευθυντής, Μιχάλης Καμμάς, δήλωσε ότι το τραπεζικό σύστημα αποδέχεται το περιεχόμενο του νομοσχεδίου απευθύνοντας παράκληση να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες έκδοσης των χρεογράφων.

Δικαιούχοι είναι όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και όχι μόνο οι κυπριακές τράπεζες. Η δανειοδότηση επίσης θα γίνει με βάση το μερίδιο αγοράς του κάθε ιδρύματος και με χαμηλό επιτόκιο που θα κυμαίνεται στο 1,9%. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ρευστό για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την παραχώρηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων.

Με τη διάθεση των κυβερνητικών χρεογράφων στα πιστωτικά ιδρύματα η κυβέρνηση θα εξασφαλιστεί με ενεχυρίαση υφισταμένων δανείων των τραπεζών αξίας μεγαλύτερης των χρεογράφων, ενώ θα δημιουργηθεί και μια 6μελής επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί ότι όντως η φθηνή ρευστότητα διοχετεύεται στην αγορά με χαμηλό επιτόκιο. Σε αντίθετη περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών μετά από εντολή της ΚΤ και του εφόρου συνεργατικών ιδρυμάτων θα έχει το δικαίωμα ανάκλησης των χρεογράφων.

Της Ηρώς Ευθυμίου