You are here

ΕΥ: O λόγος στην Αστυνομία για τα δάνεια ΠΕΠ

07/04/2021 07:12

Ο λόγος βρίσκεται στην Αστυνομία, για οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, στον πρώην συνεργατισμό.

Μιλώντας στη StockWatch, o εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) Μάριος Πετρίδης, επικαλέστηκε αναφορά του βοηθού αρχηγού της Αστυνομίας σε μια από τις τελευταίες συνεδρίες της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, σύμφωνα με την οποία η Αστυνομία ανέμενε την Ελεγκτική Υπηρεσία να ολοκληρώσει την έκθεση της και αφού τη μελετήσει να πάρει αποφάσεις για τις δικές της ενέργειες. «Αναμένουμε λοιπόν τις ενέργειες της Αστυνομίας», είπε.

Ο εκπρόσωπος της ΕΥ σημείωσε επίσης ότι το Μάιο του 2019 ο γενικός εισαγγελέας έδωσε οδηγίες για τη διερεύνηση αριθμού ποινικών υποθέσεων για ζητήματα που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του συνεργατισμού.

Πρόσθεσε ότι ένα από αυτά τα θέματα είναι η διερεύνηση συγκεκριμένου καταλόγου που περιλαμβάνεται στο πόρισμα, με διαγραφές χρεών που αφορούν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, όπως είπε ο κ. Πετρίδης, στις 31 Ιουλίου του 2017 υπήρχε υπόλοιπο ύψους €13,8 εκατ. στο συνεργατισμό, το οποίο αφορούσε συνολικά 91 δάνεια ΠΕΠ.

Από αυτά τα δάνεια, τα 36 είχαν καθυστερήσεις συνολικού ύψους €9,5 εκατ., δηλαδή ποσοστό 72,5%.

Περιορισμένος ρόλος της ΕΥ

Ο κ. Πετρίδης, πρόσθεσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει δικαιοδοσία ελέγχου στις εμπορικές τράπεζες.

Σημείωσε εντούτοις, πως εάν κάποιος άλλος δώσει στην Υπηρεσία τα στοιχεία θα μπορεί να τα εξετάσει, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως «απομακρυσμένο ενδεχόμενο».

Επεσήμανε πως η ΕΥ εισηγήθηκε στην ad hoc επιτροπή, εάν επιλέξει να απευθυνθεί σε ειδικούς εμπειρογνώμονες – ελεγκτικό οίκο για τα δάνεια ΠΕΠ σε εμπορικές τράπεζες, να προταθεί η μεθοδολογία ελέγχου που ακολουθήθηκε για την ετοιμασία της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα ΠΕΠ του συνεργατισμού.

Της Μαρίας Χαμπή