You are here

Φωνάζουν για συνταγματικότητα νομοσχεδίων

12/07/2018 16:21

Αντιδράσεις εκ μέρους κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε το περιεχόμενο της επιστολής του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη προς τους βουλευτές, σύμφωνα με την οποία η υπογραφή του στις αιτιολογικές εκθέσεις νομοσχεδίων που κατατίθενται στη βουλή, δεν σημαίνει ότι αυτά τα νομοσχέδια συνάδουν με το σύνταγμα ή το δίκαιο της ΕΕ.

Στην επιστολή του, ο κ. Κληρίδης επισημαίνει πως «το ότι νομοσχέδια που συζητούνται ενώπιον επιτροπών, συνοδεύονται από έκθεση καθηκόντως υπογεγραμμένη από τον γενικό εισαγγελέα, υποδηλώνει μόνο τη διενέργεια του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου και όχι κατ’ ανάγκην ότι κάθε μια διάταξη του νομοσχεδίου είναι και / ή συμβατή προς το ενωσιακό δίκαιο».

Για επιστολή κόλαφο για την κυβέρνηση Αναστασιάδη κάνει λόγο το ΑΚΕΛ ενώ το Κίνημα Αλληλεγγύη χαρακτηρίζει «πρωτάκουστες» τις αναφορές, εκφράζοντας τη διαφωνία του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε σήμερα ότι η επιστολή του γενικού εισαγγελέα προς τη βουλή αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, προσθέτοντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας εμμέσως πλην σαφώς υποδεικνύει πως η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδια που πρόνοιές τους παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους Νόμους.

«Θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία που ο Γενικός Εισαγγελέας απέστειλε τη σχετική επιστολή. Αυτή την περίοδο, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του Νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και το Υφυπουργείο Τουρισμού εγέρθηκαν από μέρους του ΑΚΕΛ, καθώς και από άλλα κόμματα, ζητήματα νομιμότητας και συνταγματικότητας προνοιών των νομοσχεδίων» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι στις επίμονες ερωτήσεις μας περί της συνταγματικότητας και νομιμότητας προνοιών, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επικαλούνταν την υπογραφή του Γενικού Εισαγγελέα στις αιτιολογικές εκθέσεις.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, ζητά ή επικαλείται γνωματεύσεις του νομικού της συμβούλου κατά περίσταση και ανάλογα με το τι της συμφέρει», ανέφερε ο κ. Στεφάνου υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση απέφυγε να ζητήσει την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα για τα κρίσιμα ζητήματα της συμφωνίας για το Συνεργατισμό και για τις εγγυήσεις που δεσμεύτηκε να δώσει στην Ελληνική Τράπεζα για ενδεχόμενες ζημιές.

«Είναι επίσης προφανές ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει από τη Βουλή γνωματεύσεις και απόψεις της Γενικής Εισαγγελίας για Νομοσχέδια» σημείωσε, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται και παρακάμπτει ανεξάρτητους θεσμούς της Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλληλεγγύη, αναφέρεται ότι «ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας κάνει, μάς λέει, τον νομοτεχνικό έλεγχο ενός σχεδίου νόμου, δεν αποφαίνεται όμως αν οι πρόνοιες του σχεδίου αυτού είναι συμβατές με το σύνταγμα ή το ενωσιακό δίκαιο. Μας είπε ακόμα ότι υπογράφει τις αιτιολογικές εκθέσεις που συνοδεύουν τα νομοσχέδια γιατί αυτό ζητά η κυβέρνηση, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αρνηθεί».

«Η καινοφανής αυτή θεωρία και θέση μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους» τονίζεται, ενώ σημειώνεται πως το Σύνταγμα δεν εφαρμόζεται και δεν πρέπει να εφαρμόζεται α λα καρτ γιατί έτσι μάς το ζητούν.

«Όταν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος είναι ο νομικός σύμβουλος του Προέδρου και του Υπουργικού Συμβουλίου, αρνείται να υπερασπιστεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την ίδια λογική εύλογα αναμένεται ότι ο νομικός αυτός σύμβουλος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να αποφαίνεται για την συνταγματικότητα των νομοσχεδίων που καλείται η Βουλή να συζητήσει, εις ολόκληρον και όχι κατά το δοκούν» προστίθεται.

Υποδεικνύεται παράλληλα, ότι αν ο Γενικός Εισαγγελέας αισθάνεται ότι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του είναι ανεπαρκής, τότε έχει καθήκον να το αναφέρει και ότι δεν δικαιούται να λειτουργεί σε βάρος της ποιοτικής εκπλήρωσης των καθηκόντων του.