You are here

Φοβούνται τη Φρανκφούρτη οι τράπεζες

26/06/2019 07:14

Καμπανάκι κτυπούν οι τράπεζες για την προσπάθεια κομμάτων της αντιπολίτευσης να χαλαρώσουν τον νόμο για τις εκποιήσεις, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες τους για είσπραξη των περίπου €10,3 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραμένουν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το υφιστάμενο πλαίσιο εγκρίθηκε πριν ένα περίπου χρόνο μετά από νουθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Αν και δεν άλλαξε τη ροή των εκποιήσεων, εκτιμάται ότι συνέβαλε στην ενίσχυση των εργαλείων που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες για είσπραξη των δανείων.

Αν και οι τραπεζίτες αποφεύγουν δημόσιες δηλώσεις για το θέμα, περιμένοντας από την Κεντρική Τράπεζα να αναδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, στην αγορά υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως, πιθανή ψήφιση των μέτρων, θα υπονομεύσει την προσπάθεια που γίνεται να πειστούν οι ευρωπαίοι επόπτες ότι οι κυπριακές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραμένουν στους ισολογισμούς τους.

Σε non-paper, οι τράπεζες τονίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύτηκε τόσο για τη θέσπιση ενός αποτελεσματικού πλαισίου εκποιήσεων μέσω συγκεκριμένων τροποποιήσεων του σχετικού νόμου, όσο και για την έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σε αντάλλαγμα της έγκρισης της κρατικής στήριξης προς την πρώην ΣΚΤ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν, οι τροποποιήσεις του σχετικού νόμου τον Ιούλιο του 2018, αποτελούν ουσιαστικά εκπλήρωση της υπόσχεσης της κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οποιαδήποτε τροποποίηση που αποτελεί παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα, θα εκθέσει την Κυπριακή Δημοκρατία και ενδεχομένως να επιφέρει και άλλες συνέπειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο πέραν του ότι θα επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια για μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων.

Βλέπουν κινδύνους στις προτάσεις για πλαίσιο εκποιήσεων

Στις προτάσεις που προωθούν κόμματα της αντιπολίτευσης για τροποποίηση του πλαισίου εκποιήσεων, οι τράπεζες εντοπίζουν κινδύνους για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, για την πρόοδο της διαδικασίας εκποιήσεων και για τον χρηματοοικονομικό τομέα γενικότερα.

Οι αλλαγές συζητούνται σχεδόν ένα χρόνο μετά την αναθεώρηση του πλαισίου και την υιοθέτηση αυστηρότερων ρυθμίσεων μέσω των οποίων επιταχύνονται οι διαδικασίες εκποιήσεων, με τις τράπεζες να κάνουν λόγο για εμπόδια που θα έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι υπολογισμοί των εποπτών για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.                                                                                              

Η επιτροπή οικονομικών αναμένεται να συζητήσει την Πέμπτη σε έκτακτη συνεδρίαση, πέντε διαφορετικές προτάσεις νόμου, που αφορούν σε τροποποιήσεις του πλαισίου εκποιήσεων και συγκεκριμένα του νόμου περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται δύο προτάσεις της ΕΔΕΚ και δύο των Οικολόγων, καθώς και η προσφάτως κατατεθείσα πρόταση εκ μέρους του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων, της Συμμαχίας και της Αλληλεγγύης, με την οποία γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν τα εργαλεία των τραπεζών για προώθηση διαδικασιών εκποιήσεων και να στηριχθεί η διαδικασία των αναδιαρθρώσεων.

«Υπάρχουν 5 διαφορετικές προτάσεις που τροποποιούν τον νόμο όμως η ουσία παραμένει η ίδια. Με τις εισηγήσεις αυτές αποδυναμώνεται δραστικά η προσπάθεια των τραπεζών για ανάκτηση χρεών, την ίδια στιγμή που οι κυπριακές τράπεζες πιέζονται ασφυκτικά από τους επόπτες για μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων τους», επισημαίνουν οι τράπεζες.

Σε ότι αφορά την πρόταση ΔΗΚΟ, Οικολόγων, Συμμαχίας, Αλληλεγγύης, αναφέρουν ότι η αύξηση των προθεσμιών για αποστολή επιστολών εκποιήσεων θα επιβραδύνει σημαντικά την διαδικασία εκποίησης και κατ’ επέκταση την προσπάθεια μείωσης των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση δίνει το δικαίωμα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να εκμεταλλεύονται πρόνοιες και να εγείρουν ισχυρισμούς μόνο και μόνο για να καθυστερούν τη διαδικασία.

Οι τράπεζες τελούν παράλληλα, σε αναμονή για την επίσημη τοποθέτηση της Κεντρικής Τράπεζας έναντι των προτάσεων την ερχόμενη Πέμπτη, η οποία ενδεχομένως να δώσει το στίγμα των πιθανών κινδύνων που συνεπάγονται οι προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Ορισμένοι τραπεζίτες επισημαίνουν την ανάγκη για διεξαγωγή μελέτης αντικτύπου των προτεινόμενων ρυθμίσεων, εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας ή ανεξάρτητου φορέα.

Παράλληλα, απορρίπτουν το επιχείρημα ότι οι τράπεζες επιδιώκουν τις εκποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν συμφέρει στις τράπεζες να καταλήγουν σε εκποίηση αλλά, σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, για τις οποίες τα περιθώρια φαίνεται να έχουν πλέον εκκλείψει, όπως επισημαίνουν.

Προτάσσουν αναφορές Κομισιόν προς υπεράσπιση ενισχυμένου πλαισίου

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ανά τρίμηνο η Κεντρική Τράπεζα, ο αντίκτυπος των νέων νομοθετικών εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για να προβαίνουν σε εκποιήσεις φαίνεται να είναι μικρός, καθώς το τελευταίο τρίμηνο του 2018, ο αριθμός των ολοκληρωμένων εκποιήσεων βελτιώθηκε ελαφρώς, παραμένοντας όμως περιορισμένος.

Ωστόσο, οι τράπεζες προτάσσουν τη θέση που διατυπώνεται στην τελευταία μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο, σύμφωνα με την οποία «αν και είναι πρόωρο, οι αλλαγές που εισήχθηκαν τον Ιούλιο του 2018, φαίνεται να αποδίδουν κάποιους καρπούς δεδομένου του ήδη αυξημένου αριθμού των περιπτώσεων έναρξης διαδικασιών εκποίησης και της αύξηση των εγγυήσεων μετά από αποτυχημένες εκποιήσεις».

Επισημαίνουν ακόμα την αναφορά στην έκθεση ότι οι αρχές εργάζονται για τη διόρθωση ορισμένων προβλημάτων σε σχέση με τις εκποιήσεις, περιλαμβανομένης της καθυστέρησης περίπου δύο μηνών που προκαλείται στην υλοποίηση, από τη μέθοδο έκδοσης ειδοποιήσεων προς τους χρεώστες.  

Σημειώνουν ότι πέραν αυτού του ζητήματος, υπήρξαν πιέσεις και για την εφαρμογή του Εστία, το οποίο μπαίνει σύντομα σε λειτουργία και καλούν τους βουλευτές οι οποίοι επιθυμούν τη διασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας να βρουν από κοινού εργαλεία που να εξυπηρετούν το συγκεκριμένο σκοπό, χωρίς να υπάρξουν παρεμβάσεις στη νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσημη κατάθεση της μιας εκ των προτάσεων νόμου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με ενδεχόμενη αναστάτωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τους εισηγητές της πρότασης να καθησυχάζουν, υποστηρίζοντας ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν ανατρέπουν την υφιστάμενη νομοθεσία.

Η κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης (ΔΗΚΟ, Οικολόγων, Συμμαχίας, Αλληλεγγύης), επανέφερε στο προσκήνιο και τις υπόλοιπες προτάσεις που είχαν καταθέσει παλαιότερα ΕΔΕΚ και Οικολόγοι ενώ, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών Άγγελο Βότση, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ζητά όπως συζητηθούν παράλληλα, προτάσεις αναφορικά με την τροποποίηση του πλαισίου αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων.

Την πρόθεση να επαναφέρει σχετικές προτάσεις που κατέθεσε, εξέφρασε και το ΑΚΕΛ επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει περιορισμός στην εξέτασή τους.

Της Μαρίας Χαμπή