You are here

Για κοκτέιλ κινδύνων προειδοποιούν οι τραπεζίτες

18/07/2019 19:25

Για κοκτέιλ κινδύνων με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αλλά και στην οικονομική σταθερότητα λόγω των τροποποιήσεων στη νομοθεσία που διέπει τις εκποιήσεις, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου (ΣΤΚ) σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ζητώντας από τη Βουλή όπως επανεξετάσει τη θέση της.
 
Στη σημερινή επιστολή προς τον Δημήτρη Συλλούρη, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του ΣΤΚ Ιωάννης Μάτσης και την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, σημειώνεται πως «οι σχετικές τροποποιήσεις δεν ευνοούν την πλειοψηφία των δανειοληπτών, αλλά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».
 
Όπως αναφέρεται στην τρισέλιδη επιστολή, «δυνάμει των τροποποιήσεων, δίνεται το δικαίωμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εκμεταλλεύονται τη διαδικασία αλλά και τις καθυστερήσεις των δικαστηρίων, εγείροντας αβάσιμους ισχυρισμούς με στόχο να αναστέλλουν και/ή να καθυστερούν τη διαδικασία εκποίησης», ενώ η αύξηση των διαφόρων προθεσμιών που προβλέπονται στο νόμο έχει ως αποτέλεσμα «την επιμήκυνση του χρόνου ολοκλήρωσης εκποίησης ανυπόθηκων ακινήτων».
 
Σημειώνεται ακόμη ότι η κατάργηση του δικαιώματος του ενυπόθηκου δανειστή για αγορά του ενυπόθηκου ακινήτου, αποδυναμώνει την προσπάθεια για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ).
 
Οι συνέπειες
 ------
Στην επιστολή του, ο κ. Μάτσης παραθέτει τις επτά αρνητικές επιπτώσεις που, όπως εκτιμά, θα επιφέρει η τροποποίηση της νομοθεσίας:
 
Αυξάνεται το προφίλ κινδύνου του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση των κυπριακών τραπεζών με ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής κατάταξης της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. 

Μειώνεται η ελκυστικότητα των τραπεζών ως προορισμός επενδύσεων κεφαλαίων από επενδυτές.
 
Πιθανόν να μεταβληθούν αρνητικά οι παραδοχές, που εφαρμόζονται κατά τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stresstest), τόσο κατά τους μεμονωμένους (ανά τράπεζα) ελέγχους όσο και σε ελέγχους που θα διεξαχθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά την ευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων το έτος 2020!
 
Οι επενδύσεις σε κυπριακά χαρτοφυλάκια πιστώσεων από διεθνείς επενδυτές θα καταστούν λιγότερο ελκυστικές.
 
Πλήττεται η εθνική προσπάθεια για μείωση των ΜΕΔ.
 
Αυξάνεται το μελλοντικό κόστος έκδοσης και εξυπηρέτησης των Ελάχιστων Απαιτήσεων Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), κάτι που, όπως αναφέρεται δημιουργεί περαιτέρω πρόκληση στις προσπάθειες των τραπεζών να δημιουργήσουν στέρεες τράπεζες με μακροχρόνια βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.
 
Εξάλλου, ο ΣΤΚ σημειώνει πως οι αρνητικές επιπτώσεις επεκτείνονται και στην οικονομία, καθώς, συνεπεία των πιο πάνω επιπτώσεων, οι τράπεζες θα ζητούν αυξημένες εξασφαλίσεις για τη χορήγηση δανείων, κάτι, όπως αναφέρεται θα έχει μεγαλύτερη αντίκτυπο στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και τα νεαρά ζευγάρια που δεν θα έχουν πρόσθετη εξασφάλιση, πέραν από την υποθήκη επί του ακινήτου που επιθυμούν να αποκτήσουν.
 
Σημειώνεται ακόμη ότι ως «φυσικό επακόλουθο ο δανεισμός να καταστεί ακριβότερος ή και λιγότερο διαθέσιμος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
 
«Κατ` ακολουθίαν, οι τροποποιήσεις θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, αφού ενθαρρύνονται και πιθανόν να αυξηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές εις βάρος όλων εκείνων των δανειοληπτών που εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους», αναφέρει ο κ. Μάτσης, προσθέτοντας πως δημιουργείται αβεβαιότητα σε σχέση με τη σταθερότητα και αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις.
 
Αντίκτυπος και στο κράτος

Σύμφωνα με τον κ. Μάτση, το πρόβλημα δεν σταματά εδώ, καθώς οι τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία θα επιφέρουν «σημαντική μείωση» στην αξία του χαρτοφυλακίου ΜΕΔ που ανήκει στην κρατική Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΚΕΔΙΠΕΣ), ενώ θα μειωθούν οι μελλοντικές ροές εσόδων της ΚΕΔΙΠΕΣ μέσω επίλυσης των ΜΕΔ.
 
Ταυτόχρονα, η τροποποίηση θα οδηγήσει σε αύξηση των προβλέψεων και των ζημιών των δανείων της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα και εμπίπτουν στο Σχέδιο Εγγυήσεων (Asset Protection Scheme), το οποίο εγγυήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, με συνεπακόλουθη σημαντική αύξηση των απαιτήσεων αποζημίωσης, που θα πλήξει τον φορολογούμενο.
 
Υπενθυμίζονται και οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από την κυβέρνηση έναντι της ΕΕ στο πλαίσιο της έγκρισης της κρατικής στήριξης της συναλλαγής που αφορούσε την πώληση της ΣΚΤ προς την Ελληνική και ότι ενδεχόμενη παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα «ενδεχομένως ναεπιφέρει συνέπειες για την Κυπριακή Δημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω παράβασης των όρων παροχής κρατικής ενίσχυσης».
 
Ενόψει της αναμενόμενης αναπομπής του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΣΤΚ διατυπώνει την παράκλησή του όπως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών επανεξετάσει τη θέση της.
 
Τέλος, ο ΣΤΚ σημειώνει πως οι τράπεζες έχουν επίγνωση της νομικής τους ευθύνης και ηθικής υποχρέωσης να προσφέρουν στους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση αναδιαρθρώσεις των δανείων τους, όπου αυτό είναι εφικτό και επαναλαμβάνει τη δέσμευση των τραπεζών ότι δεν θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για περιπτώσεις που ενδέχεται να εμπίπτουν στο σχέδιο «Εστία».